Op mijn blog verschijnen regelmatig reviews. Duurzame ontdekkingen, waar ik oprecht enthousiast over ben, die wil ik heel graag delen met de wereld. Want als veel mensen kleine groene stapjes zetten, maken we met zijn allen op de duur een grote impact. Soms zijn er echter dingen of spullen die ik uitprobeer en die niets voor mij blijken te zijn. Vandaag laat ik er drie van zien! Dit wil niet zeggen dat ik op zich geen fan ben van het concept, het merk of het idee. Want anders had ik het natuurlijk in de eerste plaats niet gekocht. Het zou zomaar eens kunnen dat jij wél een goede ervaring hebt. Laat het dan vooral hieronder weten, want een genuanceerd beeld met vele meningen is altijd beter!

EcoEgg wasbal

Het idee klonk zo mooi: een herbruikbaar plastic eitje, gevuld met wasparels, dat je keer op keer kan gebruiken. De mineralen in de bolletjes zouden zorgen voor het breken van de oppervlaktespanning van het water, waardoor je kleding schoon gewassen wordt. Je hoeft geen apart wasmiddel meer toe te voegen voor een stralende was, enkel af en toe de bolletjes bijvullen. Na 70 wasbeurten, om precies te zijn. Dat maakt een EcoEgg ook zeer voordelig: een wasje draai je voor 0,17 euro.

We hebben enthousiast de wasbal uitgetest, maar werden helaas toch teleurgesteld. Ligt het aan de meer vervuilde was die je nu eenmaal hebt met een baby/peuter, geen idee. Maar onze kleding kwam echt niet fris uit de machine. En vlekken waren al helemaal niet weggewassen. Tel daarbij het “zero waste” gegeven dat niet helemaal zero waste is – die plastic eitjes moeten ook ergens heen, natuurlijk – en ik ben eigenlijk niet zo enthousiast. En ik ben niet de enige. De Inspecteur van Radio 2 deelde een teleurstellend resultaat. Bij Monique echter (ik hou van haar kritische reviews!) klonk dan weer een positief verhaal. De meningen zijn dus verdeeld, want ik heb ook al veel positieve ervaringen voorbij zien komen, en deze reviews zijn ook overwegend positief.

Nog even een heads up: gebruik je wasbare luiers? Dan is een wasbal sowieso niet sterk genoeg. Het gaat om zeer vervuilde was! Hier kan je een goede wasroutine voor wasbare luiers bekijken.

Herbruikbaar bakpapier

Een tijdje geleden schreef ik een artikel over duurzame alternatieven voor bakpapier. Ik was toen heel enthousiast dat ik een ecologisch, herbruikbaar bakpapier had gevonden dat goed werkte. Helaas heb ik mijn mening moeten bijstellen, en heb ik intussen mijn review ook bijgewerkt. Het herbruikbare bakpapier begon al snel te scheuren en het schoonmaken verliep ook niet van een leien dakje. Het is inmiddels dus toch weggegooid, zonde! Ik ben weer overgestapt op het ecologische bakpapier van If You Care, dat blijft mijn favoriet, ook al is het dan niet zero waste. Ik linkte hier de bakvallen omdat ik die recent probeerde en ze nog gemakkelijker vind, maar het bestaat dus ook op een rol.

Natuurlijke deodoranten die voor mij niet werken

Jullie weten al wel dat we hier thuis al jaren geleden overstapten op natuurlijke, ecologische verzorgingsproducten. Die swap is helemaal niet moeilijk, maar er is één ding waar het toch eventjes duurde voor ik de perfecte match gevonden had: deodorant. Ik schreef eerder al een vergelijkende review van vijf verschillende natuurlijke deodorants, maar intussen probeerde ik er nog veel meer, met de hulp van mijn man. Wat hier minder goed werkte? Aluinsteen (een kristalachtig mineraal zout), en de deodorant van Nuud (een crème op basis van microzilver). Velen zijn er enorm lyrisch over, maar voor ons was het gewoon niet echt wat we ervan verwachtten. Mijn huidige favoriete deodorant? Dat is deze.

Heb jij ook wel eens een mindere ervaring gehad bij het uitproberen van een groen product? Of was jouw ervaring met een van bovenstaande merken heel anders dan die van mij? Dat kan, het gaat hier altijd om mijn eigen, persoonlijke mening en die kan verschillen van die van jou! Laat het vooral horen, ik ben benieuwd!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

12 Comments

 1. Super grappig, wij zijn hier juist al jaren enorme fan van de eco egg en Nuud. Zelfs zo dat we iedereen hebben aangestoken. Zo zie je maar hoe erg het verschilt per persoon!

 2. Ik ben ook echt niet zo’n fan van de ecoegg. Ik vind het ook zo stom want ik wil wel graag ecologisch wassen. Ik ga hem nu ‘opgebruiken’ bij de lakens of kledij die niet zo heel vuil is. Ik ben blij dat ik niet de enige ben die geen fan is.

  1. Ha kijk, en hiervoor iemand die het juist wel goed vindt! Ecologisch wassen kan gelukkig ook nog op andere manieren, een natuurlijk en eco wasmiddel, of plasticvrij, of in bulk kopen, …

  1. Ik heb beide, maar bij de crème heb je niet het vervelende issue dat op het einde de deo loskomt uit het kartonnen stickje. Nadeel vind ik dan weer dat het blikje in een plastic folietje zit verpakt.

  1. Dankjewel voor je ervaring!
   Ik ben ook fan van eerlijke reviews. Maar ook van het feit dat verschillende mensen nu laten weten toch een andere mening te hebben, want ik wil aan de andere kant een merk ook niet compleet afkraken als dat onterecht is! Het is vaak zo enorm persoonlijk hè.

 3. Fijn om je eerlijke ervaringen te lezen!
  Ik heb eigenlijk nog geen enkele natuurlijke deo gehad die na een tijd nog altijd fijn werkt. In het begin ben ik er wel enthousiast over maar na een tijdje werkt het dan niet meer ofzo.
  Qua bak’papier’, ik gebruik een siliconen (denk ik? ik weet het niet zeker :p) bakmatje en dat vind ik wel heel fijn. Bak er vaak koekjes op, nadien de vod er eventjes over en het kan weer in de kast. Het is ook vrij dik dus dat scheurt niet zo makkelijk.

  1. Dankjewel 🙂
   Wel ik wil ook graag eens een goede kwaliteit siliconen bakmat! Maar ik ben altijd bang dat er toch nog plastic in verwerkt zit, haha. Misschien toch eens deftig op zoek gaan.

 4. Hier ook een fan van de We love the planet-deo’s 🙂
  Ik gebruik EcoEgg nu al enkele jaren. Over vlekken enzo geen klagen (behalve tomaat e.d.), maar voor de hete was die daarna nog in de droogkast moet ben ik terug vloeibaar wasmiddel gaan gebruiken omdat er anders precies zo’n geurtje aan de was hing…

 5. Ik ontdekte net je blog, op zoek naar een eco versie om te wassen. Ik ben fan! 🙂
  Heerlijk eerlijke reviews, heel erg nuttig, dankje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.