In plaats van een shoplog leek het me leuk om een leenlog te starten. Want waarom altijd de focus leggen op consumeren en hebben, hebben, hebben? Boeken – en bij uitbreiding, zowat alles – uitlenen, dat is goedkoop, afwisselend, Ên duurzaam. En de perfecte manier om te weten te komen welke exemplaren echt de moeite waard zijn om toe te voegen aan je eigen boekenkast. Want de echte pareltjes, die moeten natuurlijk zo vaak gelezen worden dat de bladzijden er bijna uitvallen! Dit zijn de boekjes die Ella mee naar huis nam van de bibliotheek, en wat we ervan vonden!

Ollie wil ook – Olivier Dunrea

Ik kende de figuurtjes Gonnie en Gijsje nog niet echt, maar ik denk dat Ella het oppikte op school. Onlangs begon ze plots de liedjes te zingen. En toen ze een kartonboekje van hen zag liggen bij de babyboekjes, moest die ook mee, ook al is ze er officieel al iets te oud voor. “Rode laarsjes, blauwe laarsjes, nanana…”
In “Ollie wil ook” wil Ollie het eendje per se ook de laarsjes van Gonnie en Gijsje hebben. Maar als hij ze eenmaal heeft, dan zijn ze plots niet meer zo interessant.

Prinses Arabella en de reuzentaart – Mylo Freeman

prinses Arabella recensie boek

Ik vermeldde Prinses Arabella al eens in dit overzicht van inclusieve prentenboeken. Ze stond al lang op mijn wishlist, en kijk, bij ons eerste bezoekje aan de bibliotheek zag ik Arabella naar me shinen in het boekenrek. In dit deel van de reeks bakken de verschillende prinsenkinderen een taart voor de oma van Arabella, want die is jarig. De kleuren zijn supervrolijk en de personages hebben diverse huidskleuren. En tja, een verhaal over taart, dat kan niet misgaan.

Je vindt dit boek bij de bibliotheek, lokale boekhandels of hier bij bol.com. Of je leent het uit!

Nijntje in de speeltuin – Dick Bruna

Had ik al gezegd dat Ella een nijntjesfan is? Het verwonderde me dan ook niet, dat ook dit boekje, Nijntje in de speeltuin, haar aandacht trok. Al in de babytijd begon ik enkele boekjes die nog uit mijn jeugd kwamen, voor te lezen. Telkens er in de kringloopwinkel een boekje van Nijntje ligt, dan neem ik dat sowieso mee naar huis, geen twijfel mogelijk. Ik hou zo van het ritme en de rijm in de versjes!

De mooiste vis van de zee helpt een ander – Marcus Pfister & Nannie Kuiper

de mooiste vis in de zee

De reeks van de mooiste vis van de zee gaat over een vis die leert dat het belangrijker is om vrienden te hebben, dan om trots en ijdel en de mooiste te zijn. Wij namen een ander verhaal mee, waarin een nieuw visje uitgesloten wordt door de groep. Daardoor loopt hij gevaar, tot visje Regenboog hem toelaat in de groep en hem in veiligheid brengt. Dit deel kan ik niet direct meer te koop vinden, het is wellicht al een oudere uitgave. Maar het originele verhaal van Regenboog vind je hier.

Buikje bloot – Liesbet Slegers

In Karels grote boek over het lichaam leert je peuter of kleuter alles over zintuigen, uiterlijke kenmerken, de onderdelen van een lichaam en wat je er allemaal mee kan doen. Het is een educatief opgebouwd boek, dat vol staat met doe-opdrachten en vragen. Ella vond het superleuk om samen de vragen te doorlopen en zelf de antwoorden aan te wijzen. Echt een boek om veel plezier aan te beleven! Leuk vond ik ook dat er gezorgd is voor diversiteit door personages van kleur en met een beperking. Je vindt het boek bij de bib, de lokale boekhandel of hier bij bol.com.

Een eilandje vla in een zee van chocola – Riet Wille & Leriette Desir van Bergen

Waar Prinses Arabella en De mooiste vis in de zee er al goed gelezen uitzagen, was dit boek nog gloednieuw, leek het. Een eindje vla in een zee van chocola kwam dan ook nog maar uit in maart van 2021. Het vertelt het verhaal van een meisje dat met haar oma uit eten gaat. Via rijmpjes en de prentjes kan je allerlei gerechten voorbij zien komen. Het is een inclusief verhaal, met een (hoofd)personages van kleur, vrouwen met hoofddoeken en verschillende haarstijlen. Ella vond dit echt een heel leuk boek, en vooral de pagina met de dessertjes, haha.

Je koopt dit boek via onder andere de lokale boekhandel, bij Bahiashop, of hier bij bol.com. Of je leent het natuurlijk, net zoals wij!

Het eerste uitje naar de bibliotheek met mijn dochter was zeer geslaagd, dat gaan we meer doen!

Zin om ook eens een leenlog te delen? Ik ben zo benieuwd wat jij het laatst hebt uitgeleend! Bij de bib, de spelotheek, een buur of een vriendin? En de videotheek, die bestaat niet meer zeker? Laat het me zeker weten – een tagje of linkje wordt geapprecieerd :-).

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

7 Comments

  1. De serie van Bobbie is ook erg leuk. Herkenbare verhaaltjes ook op rijm en met ritme. In de plaatjes gebeurt iets meer dan de nijntje verhaaltjes, maar ze zijn wel duidelijk en heel warm getekend. Wij zijn fan 🙂.
   In de bibliotheek (in Nederland) zit voorin een kaartje in het boek. Daarop staat onderaan een nummer met twee cijfers (het weeknummer) en een jaartal. Dat is de datum van uitgave. De nieuwere boekjes zijn vaak nog wat schoner en gaver dan de oude, wat logisch is. Dus dat zou je nog kunnen nakijken als graag nettere boekjes wilt. Het is uiteraard geen garantie en oudere boekjes doen niets af aan leesplezier. Wij zijn fan van de bieb!

   1. Ach, bij die oudere boekjes storen die kreuken me niet, dat is een teken van veel leesplezier dat er al geweest is 😄
    Bobbie ken ik niet, ga ik eens bekijken, bedankt!

 1. Oja leuk! Vaker doen, kan ik wat inspiratie opdoen voor leuke boekjes 🙂 Ik ben een beetje huiverig nog met boekjes lenen omdat D onze boekjes nog stuk durft maken :p

  1. Als je het netjes meldt kan het weleens zijn dat je wat moet vergoeden (de dagwaarde, niet de nieuwwaarde) en zullen ze niet snel moeilijk doen. Uit ervaring weet ik dat het vervelender is als boekjes kapot worden teruggegeven zonder iets te zeggen.

 2. Vroeger toen ik boekenblogger was deed ik dit ook, maar dan met young adult. Ik ging heel vaak naar de bibliotheek toen. Ik vind kinderboekjes altijd supermooi want sommige illustrators maken echt prachtige dingen. Soms zou ik terug kind willen zijn gewoon voor de mooie tekeningen in boekjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.