Een groot deel van de tijd die ik aan mijn blog besteed, gaat naar het beantwoorden van privé berichten of mails. Dat kunnen toffe conversaties zijn, zoals wanneer een lezer me laat weten dat hij echt iets aan mijn schrijfsels gehad heeft. Ook van een samenwerkingsvoorstel van die ene duurzame webshop kan mijn hart een sprongetje maken. Regelmatig zitten er echter mailtjes in mijn Postvak In waarbij ik toch even bedenkelijk frons. Ik deel in deze blogpost enkele voorbeelden van gekke of vreemde verzoeken voor mijn blog die ik soms krijg. 

Mensen die denken dat ik een webshop heb 

Soms krijg ik een mailtje van een lezer met de vraag om bijvoorbeeld vijf pakjes van die chocolade zonder melk op te sturen. Ze vinden dan op mijn website de bestelknop niet. Dat kan kloppen natuurlijk, want ik verkoop helemaal geen producten. Ik schrijf er alleen reviews over en verwijs dan naar de verkooppunten ;-). 

Volgers kopen? 

Oh, de honderden mails die ik al gekregen heb van bedrijven die fake followers aanbieden! Het is écht een business in de influencerwereld. Helaas kijken veel bedrijven voor samenwerkingen nog steeds vooral naar het aantal volgers dat naast je naam prijkt: hoe meer dat er zijn, hoe meer geld je verdient voor een post. Bij kleinere aantallen volgers ben je al helemaal niet interessant. 

Insert de oplossing: voor een paar dollar kan je zomaar opeens honderden of duizenden volgers of likes rijker zijn. Het gaat dan natuurlijk om valse, schimmige profielen, maar je ziet er wel in een klap veel populairder uit. Als ik zulke mails binnen krijg, gaan die stante pede de vuilnisbak in. Authenticiteit en echte betrokkenheid op social mediakanalen vind ik zoveel belangrijker dan een fake getal en uiterlijke schijn. En loop ik daardoor opdrachten mis? Jammer! 

Lees ook: social media, moet alles zo perfect?

Of ik een app wil laten ontwikkelen

Euhm… een app? Waarvoor precies? Ik heb er niet meteen behoefte aan, maar toch bedankt voor het aanbod! 

Bedrijven die niet helemaal doorhebben waarover mijn website gaat 

Laatst kreeg ik een aanbod van een leverancier uit China. Of ik een aantal meters textiel wilde aankopen. Ik neem aan om kleding van te naaien, of om verder te verkopen? Ik begrijp dit mailtje nog steeds niet, haha. 

Persoonlijk onpersoonlijk 

Ook frappant vind ik de samenwerkingsvoorstellen die schijnbaar heel persoonlijk zijn opgemaakt. Ik ben zogezegd de perfecte match om het product van een klant op mijn website te vermelden, maar ze spreken mij aan met meneer. Of met “beste website-eigenaar”, ik zeg zomaar iets. Het is niet zo héél moeilijk om op mijn blog mijn voornaam op te zoeken zodat het tenminste lijkt alsof je een beetje moeite hebt gedaan om een fijn partnerschap op te zetten. 

Ook een leuke: mailen en dan in geuren en kleuren lezen dat ze mijn website al een tijdje volgen, zo interessant vinden en perféct voor hun artikel. En dan zien dat hetzelfde mailtje naar een lijst van twintig e-mailadressen is verstuurd. 

Cadeautje: gratis content 

Soms krijg ik de vraag om een gastartikel te mogen plaatsen (lees: een onversneden reclameadvertentie), omdat de informatie echt een waardevolle aanvulling op mijn content zou zijn. Helemaal gratis hé! Mijn lezers leren ervan en ik als auteur krijg een artikel cadeau waar ik geen werk in heb moeten stoppen.
Hmmm, wacht even: in een magazine mag je toch ook geen gratis reclame plaatsen, dacht ik? Zodat de redacteurs minder werk hebben om hun boekje op te vullen? 

Andere keren verloopt het wel correct en vraagt men naar een tarief voor het plaatsen van zo’n gastartikel/advertentie. Maar daar ga ik nooit op in. Ik schrijf alles wat hier verschijnt zelf, net omdat ik mijn blog waardevol wil houden en ook van samenwerkingen een persoonlijk stuk wil maken. 

Domeinnamen 

Nog eentje die verschillende keren per week in mijn mailbox belandt: een aanbod voor domeinnamen. Er zijn bedrijven die allerlei potentieel interessante domeinnamen opkopen voor een paar euro en vervolgens aan hallucinante bedragen weer proberen te verhandelen. De grappigste domeinnaam die mij al werd aangeboden? Dat moet wel biologischekaas.be zijn, denk ik. Voor slechts 600 euro was ie van mij! Volgens mij hou ik het toch gewoon bij Tussen dromen en leven. 

Heb jij ook een blog? En krijg je ook wel eens van die gekke verzoeken?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

4 Comments

 1. Wat leuk dat je dit deelt Sofie! Het is zeker heel herkenbaar!

  Zelf krijg ik constant chatberichten van websitebezoekers die vragen hoeveel de verzendkosten zijn, dat staat gewoon in de officiële webshop en ondertussen heb ik het ook al maanden op mijn contactpagina gezet als onderdeel van een ultrakorte ‘FAQ’.

  Of mails die mijn profielnaam van Instagram ‘Jessiespitfire’ of mijn website afkorting JP knippen en plakken (je ziet het aan de achtergrond en het andere lettertype) en zo doen alsof ze een persoonlijke mail naar me hebben gestuurd. Het is bij mij ook niet moeilijk om mijn naam te achterhalen.

  Ze bieden dan ook altijd iets aan om reclame voor te maken dat zogezegd bij mijn publiek past. Nergens bied ik gelijkaardige zaken aan, niemand uit mijn publiek houdt zich daar mee bezig bij mijn weten en zelf ben ik daar ook niet in geïnteresseerd. En dan nog durven zeggen dat ze me hebben gecheckt… Integriteit hou ik hoog in het vaandel, dus zulke zaken gaan de prullenbak in, maar soms kan ik het niet laten hun een bericht terug te sturen met feedback over hoe dit overkomt.

  Oh en dat van die domeinnamen is ook schering en inslag. Dat negeer ik nog meer :p Blijkbaar heeft het toch succes, anders hou je je daar niet mee bezig, toch?

  Vaak zie ik ook spamreacties in andere talen of met slechte Google Translate in het Engels, die rare url’s voorstellen. Gelukkig houdt Akismet dat allemaal goed tegen voor ze op m’n blog zichtbaar komen. Heb jij dat ook? Indien niet, hoe voorkom je dat?

  1. Ooooh, zo herkenbaar ja!
   Trouwens die spamreacties heb ik ook en masse… Akismet houdt er echt honderden, duizenden tegen. Ik denk dat het niet te voorkomen valt… Het jammere is dat ik nu ook steeds meer spam in de mail krijg ook. Wordt het nog meer een boeltje, haha.

 2. Bij mij valt het nog best mee eigenlijk. Kreeg wel eens een samenwerkingsvoorstel voor seksspeeltjes en ook eentje van een Chinese webshop voor pruiken die me 15 euro boden voor een artikel :’)
  Kan er maar eens om lachen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.