De eindejaarsperiode komt eraan, en dat betekent dat er weer heel wat kinderhandjes gevuld gaan worden met tonnen speelgoed. Iets dat wij trouwens zelf proberen vermijden, want echt, less is more. Sinds onze dochter geboren is, kiezen wij er bij feestelijke gelegenheden bijna altijd voor om speelgoed een tweede leven te geven. Via een persbericht vernam ik dat ook Sinterklaas steeds vaker preloved items in de schoentjes dropt, zo ook bij ons de vorige jaren. Als je serieus wil gaan voor tweedehands pakjes, dan pas je best je last minute december shopping een beetje aan. Mijn tips voor succesvol tweedehands cadeautjes kopen? Hier komen ze!

Waar koop je tweedehands cadeautjes?

Zelf zoek ik onze tweedehands cadeautjes vooral bij elkaar via deze wegen:

  • de Kringwinkel
  • verkoops- of weggeefgroepen via Facebook
  • tweedehandsbeurzen van de Gezinsbond
  • tweedehandswebsites of apps zoals 2dehands.be of Vinted

Mijn tips voor succesvol tweedehands cadeautjes kopen

Maak een zoekopdracht aan

Ik vind het leuk om mezelf te laten verrassen en toevallige schatten te ontdekken. Maar regelmatig ga ik naar iets specifieks op zoek. Dan is het handig om een zoekopdracht aan te maken via 2dehands.be en de meldingen in te schakelen. Op die manier wordt je automatisch op de hoogte gehouden van nieuwe zoekertjes. Zeker bij zeer populaire items is dat handig, want die spullen verkopen snel. En het komt ook van pas als je al wat oudere kinderen met een verlanglijstje hebt!

Denk out of the box

Soms is een item niet helemaal wat je zoekt, maar kan het dat wel worden. Een likje verf of een flinke poetsbeurt doen vaak al wonderen. Mijn moeder kocht ooit een ietwat versleten uitziend houten poppenbedje. Met wat liefde werd het prachtig: ze schilderde de versleten stukjes wat bij, poetste het grondig schoon en maakte zelf lakentjes van restjes stof.

Verkleedkleren nodig maar niks tweedehands te vinden? Misschien zijn jurkjes of hoeden van de gewone kledingafdeling ook wel geschikt. Of denk aan sjaaltjes, juwelen, een das of handtas van bij de volwassen accessoires. Voor kinderen is het vaak juist leuk om met échte spullen te spelen. Dat geldt dus ook voor servies voor in hun (modder)keukentje bijvoorbeeld.

Durf ook te combineren

Vindt je familie het maar niks om tweedehands cadeautjes te geven? Wil je kind zooo graag dat ene stuk speelgoed dat nergens tweedehands te vinden is? Weet dat het ook geen schande is om een nieuw item aan te schaffen, als het goed gebruikt zal worden. Wij voorzien zelf vaak tweedehands speelgoed, en vragen via verlanglijstjes de dingen die we alleen nieuw konden vinden. Of we zorgen voor tweedehands uitbreidingen bij een nieuw basisstuk: poppenspulletjes of -kleertjes bij een gloednieuwe pop, extra blokken bij een set Duplo, … We proberen er bij nieuwe aankopen wel altijd op te letten dat ze dan gemaakt zijn van een duurzaam materiaal zoals hout, of stevig plastic dat generaties lang kan meegaan.

grimm's regenboog duurzaam houten speelgoed

Werk met een cadeaulijstje

Staan dierbaren er wel voor open om tweedehands te schenken, maar hebben ze geen zin in het gezoek? Dan kan je werken met een online cadeaulijst waarbij je de tweedehands cadeautjes die je al in huis hebt, visueel voorstelt. Familie of vrienden die iets willen schenken, kunnen dan zo’n item “reserveren” en het aankoopbedrag terug schenken. Zo hebben ze het gevoel iets tastbaar cadeau te doen, terwijl ze zich zelf niet op de tweedehandsmarkt moeten begeven. Wij gebruikten zo’n systeem al voor Ella’s geboortelijst, en doen dat nu voor verjaardagen en kerstcadeautjes nog steeds. Hier lees je hoe je zelf zo’n tweedehands verlanglijstje kan samenstellen.

Begin op tijd

De perfecte tweedehands cadeautjes vind je niet op één twee drie, zeker niet als je op zoek bent naar specifieke items. Ik heb op zolder een kast vol tweedehands spulletjes die ik hier en daar bij elkaar gesprokkeld heb. Soms koop ik dingen op de groei, of stoot ik al in april op iets dat perfect zou zijn voor de eindejaarsfeesten. Ik bewaar het allemaal bij elkaar en heb zo altijd iets in huis wanneer een gelegenheid zich voordoet. En als ik tijdens een lange vakantie wat extra entertainment nodig heb, dan kan ik ook altijd snel een verrassing opdiepen.

Weet wat je hebt

Zo’n cadeaukast is dus heel handig, maar dan moet je natuurlijk wel overzicht bewaren. Straks zijn de feestdagen voorbij en ben je de helft van de cadeautjes die je voorzien had, vergeten af te geven. Of erger nog: wist je niet meer dat je eerder al een tweedehands exemplaar in huis had gehaald, koop je het last minute toch nog nieuw. Ik heb een digitaal lijstje aangemaakt in Trello met de inhoud van onze cadeautjeskast. Er is een kolom met de spullen die op korte termijn gegeven kunnen worden en een kolom met spullen die voor later zijn. Als de feestdagen eraan komen, maak ik een kolom met Sintcadeautjes, een kolom voor kerst en voor verjaardagen en dan sleep ik de spullen die ik wil gaan geven naar de juiste plek. En als ze uit de kast verdwenen zijn, verwijder ik ze natuurlijk ook uit het lijstje.

Dit systeem is ook handig voor als je de neiging hebt om bij elke tweedehandsschat te denken: “oh jaaaa, die is leuk!”. Een blik op mijn lijstje leert me meestal dat ik eigenlijk al genoeg heb om te geven. Wat een rijkdom!

Nu alleen nog alle cadeautjes zero waste inpakken, hier lees je hoe ik dat doe! Heb jij nog een tip die zeker niet in dit lijstje mag ontbreken? Ik leer graag bij!

Pin tips voor tweedehands cadeautjes kopen voor later:

tips tweedehands cadeautjes kopen

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.