Als kind telden wij altijd af naar Kerstmis aan de hand van een chocolade adventskalender. Waarschijnlijk om ruzies te vermijden, kregen we er alle drie eentje. Elke dag was het een klein feestje om het juiste vakje open te maken en het chocolaatje op te smullen. En als we een keer een dag vergeten waren, yes, dan konden we er twee ineens opeten. Tegenwoordig zie je steeds meer alternatieve adventskalenders. Zelfgemaakt, of kant-en-klaar. Sinds Ella wat bewuster de feestdagen beleefd, plan ik om ook elk jaar een adventskalender te voorzien. Ik vind het wel een fijn idee om af te stappen van de chocolade (en de plastic verpakking) en eens lekker creatief te denken over een adventskalender zonder snoep!

Waarom een adventskalender?

De advent start vier zondagen voor Kerstmis en is voor christenen een betekenisvolle periode in aanloop naar het kerstfeest. Zelf ben ik niet gelovig. Toch hou ik van de tradities waar ik mee opgegroeid ben, en vier ik dus ook grote en kleine feestdagen zoals Pasen, Kerst of Lichtmis (pannenkoeken bakken, ken je dat?). Kleine rituelen en feestelijkheden doorheen het jaar zorgen voor gezellige familiemomenten en fijne herinneringen. Ze geven verbondenheid en iets om naar toe te leven. Voor mij persoonlijk heeft het dan minder met geloof te maken, en alles met een warm samenzijn, even bewust stilstaan bij elkaar. Aftellen naar Kerstmis deden wij vroeger door elke zondag een kaars aan te steken op de adventskrans. En met onze chocolaatjes, natuurlijk ;-). Meer over het ontstaan van de adventskalender met de chocolaatjes lees je trouwens hier.

Alternatieve adventskalenders

De laatste jaren zie ik steeds meer mensen zelf een alternatieve adventskalender knutselen. Met restjes textiel, karton, of materialen uit de natuur worden de leukste dingen gemaakt. Als je niet zo creatief bent (of daar geen tijd of zin voor hebt), geen paniek: ook winkels beginnen er op in te spelen. Zo vind je op verschillende plaatsen bijvoorbeeld alternatieve adventskalenders gemaakt uit hout, met allemaal vakjes om zelf te vullen.

Er zijn ook reeds gevulde adventskalenders zonder snoep, en de inhoud kan je zo gek nog niet bedenken of het bestaat: een adventskalender gevuld met parfum of met schoonheidsproducten, bijvoorbeeld. Zelf ben ik daar minder fan van, want het blijft een eenmalig verbruiksproduct. Al die miniverpakkingen zorgen voor een berg afval en de kalender zelf moet je ook elk jaar opnieuw aanschaffen.

Adventskalender in stof

Enkele jaren geleden maakte mijn mama zelf een adventskalender van restjes stof en metalen buttons. Ze stopte er – toen mijn broer en zus nog thuis woonden – dan kleine verrassingen in zoals een snoepje of centje.

Nu iedereen ginds uit huis is, heeft ze de adventskalender aan ons doorgegeven om voor Ella te vullen. Vorig jaar stak oma hem voor de overhandiging vol met kleine centjes voor in haar spaarpot. Dit jaar heb ik zelf voor de inhoud gezorgd.

Om de datum aan te duiden, gebruik ik een wasknijpertje met kerstthema. Wij kunnen dan wel al getallen lezen, onze peuter snapt daar natuurlijk nog niets van. Ze weet nu dat “vandaag” is waar het sterretje staat.

ideeën om een adventskalender zonder snoep te vullen

Adventskalender zonder snoep vullen: enkele ideeën

Vorig jaar waren het hier dus kleine centjes. Deze keer heb ik kleine tweedehands speelgoedjes gebruikt, als aanvulling op verschillende sets die Ella al heeft. Ik schrijf dit artikel voordat ik haar de kalender heb laten zien, dus ik ben heel benieuwd hoe ze gaat reageren!

Enkele ideeën voor een adventskalender zonder snoep:

 • kleine accessoires of kledingstukken voor barbiepoppen
 • houten diertje, bijvoorbeeld van Holztiger
 • kleine spulletjes voor in een poppenhuis
 • mini figs van Lego of Duplo, of een setje waarvan je elke dag een blokje geeft
 • onderdelen van een setje Playmobil
 • houten blokjes
 • puzzelstukken
 • onderdelen van een setje houten speelgoed van Grapat of Grimm’s
 • kleurtjes, waskrijtjes of stiften (denk bijvoorbeeld aan de huidskleurpotloden of deze huidskleurkrijtjes van Colour Me!)
 • natuurlijke klei of andere kleine knutselspullen (check hier een overzicht van ecologische knutselspullen)
 • koekvormpjes in RVS
 • briefje met een tegoed voor een leuke activiteit zoals een wandeling, taart bakken of speeltuintripje
 • gezonde snoepjes zoals doosje rozijnen
 • centje voor in de spaarpot
 • speelgoedautootje
 • haarspeld, armbandje of ketting
 • mooie steen of kristal
 • tegoedbon voor het lievelingseten van je kinderen, extra schermtijd, wat langer opblijven in het weekend,…
 • kerstversiering voor in de boom

Om de kalender duurzaam te vullen zoek je bij voorkeur naar tweedehands spulletjes of dingen die heel erg lang meegaan. Tel jij af naar kerst met een adventskalender?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

 1. De afgelopen jaren stond er in huis steevast een adventskalender met snoep/chocolade. Dit jaar hebben we bewust gekozen om een DIY kalender uit de Action te kopen en deze op te vullen met briefjes met een raadseltje. Aan de hand van het raadseltje kan de dochter dan nadenken over het soort cadeautje dat ze dan krijgt. Er zitten enkele chocolaatjes tussen, boeken, wat speelgoed en knutseldingetjes. Heel gevarieerd en tot nu toe is ze er heel blij mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.