Er zijn niet veel soepen die ik echt als hoofdmaaltijd kan (of eerder wil, haha) eten. Maar ééntje is een uitzondering: stevige erwtensoep! Die doet me denken aan Duitse kerstmarkten met mijn familie, en ook aan binnenstappen in de keuken van mijn oma terwijl ze in de potten staat te roeren. Ik kreeg de vraag om haar geheim te delen dus bij deze: het recept voor erwtensoep van mijn oma.

Ingrediënten

  • spliterwten (gedroogde erwten dus), wij maken meestal een grote pot met ongeveer 450 gram
  • 1 grote ui
  • 1 aardappeltje
  • laurierblaadjes
  • zout of bouillonkruiden

Recept voor erwtensoep

  1. De avond tevoren was je de erwten eerst af door ze even flink te spoelen
  2. Daarna zet je ze een nachtje in de week, gewoon onder water zetten
  3. De volgende dag maak je de soep met het water waarin de erwten geweekt hebben.
  4. De erwten mogen eerst een half uurtje zachtjes koken. Af en toe zal er schuim naar boven komen en dan kan je dat verwijderen met een schuimspaan (zoiets als dit)
  5. Dan doe je een gesneden ui, een gesneden aardappel, wat zout/bouillon en enkele laurierblaadjes bij de soep
  6. Laat nog een halfuurtje doorkoken
  7. Vis de laurierblaadjes uit de soep
  8. Mix het geheel glad
  9. Klaar!
recept voor erwtensoep

Als wij erwtensoep als maaltijd eten, serveren we het met (vegetarische/vegan) rookworst, en zelfgemaakte broodkorstjes (even aanbakken in een pan met wat zout en eventueel lookpoeder) of een simpele boterham. De broodkorstjes zijn ideaal om oudbakken brood op te maken trouwens, #kokenmetrestjes!
De soep die over is bewaren we nog een paar dagen in de koelkast, of in de diepvriezer.

Heerlijk verwarmend. Smakelijk!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.