De afgelopen weken worstelden we regelmatig met hele boze buien van onze kleuter. We proberen daar altijd heel open mee om te gaan door haar gevoel te erkennen en een eventuele ontlading op te vangen. Maar: mijn vatje met geduld is ook niet eindeloos, zeker niet als ik zelf kamp met slaapgebrek (check), een verkoudheid (check), of de druk om op tijd op school te zijn met een kind dat er gewoon geen zin in heeft (check). 

Perfecte timing dus, toen dit boekje van Lio in de brievenbus viel. Ik deel graag onze ervaring met het responsief prentenboek Lio is boos!

Over Lio is boos

“Van goedgemutst naar kleine driftkikker, nog voor je het goed en wel beseft. Boos worden we allemaal, zo nu en dan. En het gaat altijd weer voorbij. Gelukkig maar. Hoe vertel je je kleuter dat iedereen weleens boos wordt, kleine kindjes én grote mensen? En hoe help je hem om die boosheid te begrijpen? Dit Lio-verhaal helpt jullie om woorden te geven aan boosheid. Lio-boekjes zijn zo opgebouwd dat je ze kan vertellen en invullen op maat van je gezin. Met tips en inzichten van Klaar Hammenecker, kinderpsycholoog, oprichter van mamagement.be, veelgevraagd expert in de media en auteur van Wat elk kind nodig heeft.”

Onze ervaring

We creëerden bij het lezen van dit boekje een momentje van verbinding waarop we even in alle rust konden benoemen dat Ella net als Lio soms bliksemend boos wordt, en dat dat oké is. Ik ga bij een volgende woede-bui zeker proberen om te verwijzen naar het verhaaltje van Lio en hoop dat ze zich dan weer een stukje meer begrepen voelt.

Lio is boos is onderdeel van een reeks verhaaltjes om gevoelens bij kleuters bespreekbaar te maken en dat kan ik alleen maar toejuichen, want zoals je weet vind ik het heel belangrijk om in de opvoeding van onze dochter oog te hebben voor haar emoties. De afbeeldingen zijn heel eenvoudig gehouden, zodat je bij het voorlezen de tekst wat kan aanvullen met je eigen rituelen of gewoontes. Ook een pluspunt: Lio of haar ouders worden bewust niet in beeld gebracht, zodat elk kindje zich ermee kan identificeren. En achteraan krijg je als volwassene nog waardevolle tips van psychologe Kaat Hammenecker.

lio is boos

Zeker door de eenvoudige tekeningen is dit boekje al geschikt voor jonge peuters of kleuters, die je wegwijs wil maken in de wereld van hun emoties.

Lio is boos: Praktische info

Lio is boos werd uitgegeven in het najaar van 2021 door Uitgeverij Averbode. Het werd geschreven door Laura Thaens en Klaar Hammenecker. Je kan het aankopen via de uitgeverij, de lokale boekhandel of bij bol.com.

Andere boekjes in de Lio-reeks:

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.