De klassieke tandpastatube is bijna niet weg te denken uit onze moderne badkamer. Hoewel wij al lang geleden overstapten op meer natuurlijke verzorgingsproducten, zijn we pas recenter ook de verpakkingen onder de loep gaan nemen. Want de inhoud mocht dan wel al groener zijn, daar rond zat nog steeds een moeilijk recycleerbare, plastic tube. En dat terwijl er steeds meer zero waste alternatieven te vinden zijn. In de vorm van tandpasta tabletjes bijvoorbeeld. Plasticvrij tandenpoetsen, is dat haalbaar? Wij deden de test en het resultaat lees je in deze review van Choose tandpasta.

Waarom tandpasta tabletten? 

De meeste tandpastatubes zijn gemaakt van plastic, en dus van de eindige grondstof aardolie, wat bij de productie veel CO2-uitstoot veroorzaakt. Omdat ze moeilijk recycleerbaar zijn, dragen ze gigantisch bij aan de afvalberg. Hoeveel tubes gebruik jij per jaar? Tel maar eens uit hoeveel we er met zijn allen dan wereldwijd weggooien. Er bestaan intussen wel bio-afbreekbare alternatieven, maar de meeste afvalverwerkingsinstallaties kunnen die nog niet verwerken. 

De oplossing? Tandpasta in tabletvorm! Ze zien eruit als een klein rond pilletje of muntje, maar zijn toch echt bedoeld om je tanden te poetsen. Alleen dan zero waste! Tegenwoordig bestaan er al heel wat verschillende merken van verpakkingsvrije tandpasta. Je kan kiezen uit formules met munt- of aardbeismaak, met of zonder fluoride, in een potje of zakje. Helemaal fijn is het als je kan werken met navullingen, om de verpakking echt minimaal te houden. 

review Choose tandpasta tabletten

Hoe werkt poetsen met tandpasta tabletjes? 

Per poetsbeurt gebruik je één tabletje. Je stopt het in je mond, kauwt een paar keer en begint dan met poetsen zoals je gewend bent. Het beste resultaat heb je met een vochtige tandenborstel. 

In het begin kan het eventjes wennen zijn, maar ik heb al ervaren dat ieder ook persoonlijke voorkeuren heeft qua smaak/structuur. En als je een match hebt, ben je het snel gewoon.

Review Choose tandpasta in tabletvorm 

Aanbod 

Je krijgt bij Choose de keuze uit diverse boxen: een starterskit met een mooi bamboe bewaardoosje? Ook nog een bamboe tandenborstel met vervangbare kop? Of toch gewoon een minimalistisch zakje tabletjes om thuis in een oude bokaal te bewaren? Wij mochten deze complete tandpasta kit uitproberen: een zakje tandpastatabletten, een bewaardoosje in bamboe en rvs, een bamboe tandenborstel en een meeneemkoker voor de borstel.

Extra voordelig tanden poetsen kan met een automatisch refill-abonnement. Dat is dan ook al een streepje minder op de to do lijst, want je hoeft er verder niet meer aan te denken. Per abonnementslevering doneert Choose 1 € aan Dutch Dental Care om tandzorg te verlenen aan kansarme kinderen in Kenia. 

review Choose tandpasta tabletten

Onze ervaring met Choose 

Allereerst een eerlijke bekentenis: mijn man stond absoluut niet te springen om nog een keer tandpastatabletjes te testen. Hij vond het bij vorige pogingen een smerige brij en bleef liever bij de tubes. Zelf vond ik het ook altijd wel wennen, maar nu ook weer niet zo erg dat ik per se liever mijn oude tandpasta bleef gebruiken. Ik wisselde dus eerder wat af tussen de tabletjes die ik ooit kocht en onze tubes. 

Het eerste wat mij opviel was een verschil in structuur. De tabletjes van Choose vallen niet uiteen in een papje, maar hebben eerder een krokante bite, waarna ze een beetje oplossen. Het is dan een kwestie van beginnen poetsen om een beperkte schuimende ervaring te hebben. Tandpasta in tabletvorm schuimt namelijk véél minder dan reguliere tandpasta. Maar op zich waren wij dat al gewoon, want ook onze natuurlijke tandpasta uit de tube schuimde niet echt meer. 

De tandpasta van Choose is fris, heel fris. Bij het poetsen vind ik het zelfs een tikje pikant, maar achteraf blijft de mintsmaak wel goed hangen, en dat is toch wel fijn. Manlief is ook fan van de smaak, én van de structuur. 

Voor kleine kinderen is deze mondverzorging niet geschikt: de tabletten bevatten een volwassen dosis fluoride. We hebben ook ervaren dat het belangrijk is om het potje altijd goed te sluiten, zodat er geen vocht bij de tabletjes kan komen. 

Het voordeel van tabletjes is dan weer dat je niet te veel tandpasta kan gebruiken (ik kijk weer eens naar mijn echtgenoot, haha). De dosering is precies afgemeten. Ook kan je alles tot de laatste druppel/kruimel of wat dan ook opgebruiken. Geen restjes die in de tube blijven kleven. Zo wordt er ongetwijfeld veel verspilling voorkomen. 

Mee op vakantie blijkt deze tandpasta in tabletvorm een droom: het neemt bijna geen plaats in – tenminste, als je ze meeneemt in een kleiner doosje. Het is trouwens al eeuwen geleden (zo’n twaalf jaar denk ik?) dat wij het vliegtuig namen, maar ik kan me voorstellen dat een vast verzorgingsproduct ook een voordeel is bij het meenemen van vloeistoffen aan boord. 

De tandpasta van Choose heeft ons eigenlijk heel aangenaam verrast. En ja, je leest het goed: ons! Want ook mijn man overweegt nu serieus om over te stappen. 

Je vindt de boxen van Choose via hun website of hier bij bol.com.

Heb jij al eens vaste tandpasta uitgetest? En wat vond je ervan? 

Pin deze ervaring met Choose tandpasta voor later:

Ik heb dit product vrijblijvend gekregen om uit te proberen.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

  1. Niks zo leuk als een proefkonijn voor wie het eigenlijk allemaal niet hoeft. Ik probeer nieuwe dingen ook graag uit bij mijn ouders, dan krijg ik vaak een eerlijker beeld dan wanneer ik het zelf uitprobeer.
    Zelf jaren geleden uitgeprobeerd. Ik vind die tablet wel ok, alleen mijn koffieverslaving zat in de weg.
    Ik gebruik tandpasta in een potje. Ook een aanrader.
    Mooie review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.