Eerder liet ik al weten dat in mijn bloed helaas verhoogde waarden voor de toxische stof PFOS gevonden zijn. Hoewel dat veel te maken heeft met de industriële omgeving waarin ik woon, zijn er toch ook heel wat dagelijkse objecten en gebruiken die ons blootstellen aan verschillende stoffen uit de PFAS groep. In dit artikel deelde ik verschillende tips om de blootstelling aan PFAS bij je thuis te beperken. Eén van de dingen die je maar beter op je to do lijst kan zetten, is het vervangen van giftige antiaanbakpannen door alternatieven zonder schadelijke stoffen. Een keramische pan, bijvoorbeeld. Ik mocht de pannen van ISENVI testen en deel hier mijn ervaring. 

Over ISENVI 

Het Nederlandse ISENVI heeft als missie om gezonde keramische pannen beschikbaar en betaalbaar te maken voor elk huishouden. Op hun webshop verkopen ze dan ook een ruim assortiment aan kook-, bak- en wokpannen, voorzien van een keramische antiaanbaklaag. De pannen worden gemaakt van gegoten aluminium, met een bodem van ijzer voor de stevigheid. De pannen zijn daardoor ook geschikt voor alle hittebronnen, inclusief inductie.

RVS of kunststof handgreep? 

Voor het schrijven van deze review heb ik bewust gekozen voor pannen met een RVS greep. Ik weet namelijk dat we dat in onze woonplaats kunnen inzamelen in het recyclagepark. Als de pannen dan ooit aan vervanging toe zijn, weet ik dat elk onderdeel gerecycleerd kan worden. Nog een voordeel aan RVS grepen is dat die in de oven mogen. Niet dat wij dat ooit al gedaan hebben, maar kijk, de optie is er ;-). Minpuntje aan RVS is dat het warm kan worden tijdens het koken. Altijd voorzichtig zijn bij het verplaatsen van je pannen, dus! Vind jij RVS maar niks, dan zijn er ook opties met kunststof handgrepen. 

Ervaring: bakken met de keramische pannen van ISENVI

Ik testte verschillende formaten pannen uit het Murray assortiment: een kleine (20 cm) en een grote (28 cm) koekenpan, de wokpan in formaat 32 cm, en een kookpotje van 20 cm doorsnede. 

Koekenpannen 

Volgens ISENVI zijn de pannen bruikbaar op 75 % van het warmtevermogen dat je gewend bent. En ja, de eerste keer dat ik mijn pan op het vuur zette en dat hoog draaide, zoals ik gewend was van mijn vorige pan, waren mijn aardappeltjes inderdaad bijna aangebrand. Je kan deze pannen dus gerust wat zachter zetten om hun werk te laten doen. Bespaart ook energie. 

Een klein beetje vetstof is voldoende voor het mooi aanbakken van vlees(vervangers), eitjes en noem maar op. Heel blij mee! 

Wokpan 

review isenvi wokpan

Oeps: bij het opmeten van ons ideale formaat wokpan hadden we geen rekening gehouden met het extra handvat. Dat maakt dat onze keukenlade nu eigenlijk iets te klein is om deze wokpan in te bewaren. Aan de andere kant is de extra handgreep wel heel handig bij het opheffen van de grote wok. Hij is ook lekker licht om mee te koken, fijn! Voor het wokken hebben we op ons gasvuur een extra houdertje dat de warmte nog beter geleidt. Alleen heeft dat nu helaas wat krasjes veroorzaakt op de buitenlaag van de pan. Gelukkig doet dat helemaal niks af aan de werking of veiligheid van de pan, want de binnenlaag ziet er uiteraard perfect uit. Leuke extra: bij de wokpan zit een glazen deksel.

Kookpan 

review isenvi kookpan

Omdat wij geen magnetron hebben, en alles dus opwarmen in potjes op het vuur, is een kookpot met antiaanbaklaag echt een luxe. Aardappelpuree of sausjes opwarmen gaat nu zonder aanbakken en dat is echt wel precies wat we nodig hadden. Het glazen deksel is ook fijn, zo kan je in een oogopslag zien hoe het gaat met de inhoud van je pan zonder telkens het deksel te moeten opheffen. Restjesdag is qua koken nu nóg meer ontspannen geworden! 

Conclusie ISENVI pannen review

+ Licht draagbaar 

+ Mag in de vaatwasser 

+ Betaalbaar 

+ Geen schadelijke PFOA of PFAS in de antiaanbaklaag 

+ Weinig vetstof nodig

– De matte buitenlaag is gevoelig aan krasjes – gelukkig is dat heel wat minder belangrijk dan de binnenkant van de pan 

We zijn heel erg blij met onze nieuwe pannen. We koken veilig, zonder aanbranden en ook het schoonmaken gaat erg gemakkelijk. De ISENVI pannen (uitgezonderd de Victoria lijn) mogen in de vaatwasser, al is het door de keramische laag ook echt niet moeilijk om ze even met de hand uit te wassen. In onze lade staan ook pannen zonder antiaanbaklaag, maar eerlijk: die gebruik ik zelf liever alleen als het echt niet anders kan. Ik kan er gewoon niet mee werken. Ik hoop dus dat deze keramische pannen superlang mee zullen gaan, want ik kan ze niet missen, haha. 

TIP: bij pannen met een keramische laag is het belangrijk dat je een vetstof gebruikt met een hoge verbrandingstemperatuur. Olijfolie is dus eigenlijk niet geschikt. Omdat die olie snel verbrand, gaat het eten een laagje vormen op de pan, waardoor de antiaanbaklaag op den duur zijn werk niet meer kan doen. Kies dus voor boter of een olie met een hoge hittebestendigheid. 

Werk jij al met keramische antiaanbakpannen? 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.