Het lijkt wel een ander leven, die keer dat ik op reis ging naar Marokko. En dat was het in zekere zin ook: mijn ex-vriendje nam me mee op citytrip naar Marrakech en dat was meteen de enige keer dat ik buiten Europa vertoefde. Het was een prachtige verrijking en het ontdekken van andere landen en culturen smaakte naar meer. Sindsdien zette ik echter geen voet meer in een vliegtuig. Lag het aan de klimaatimpact van vliegverkeer, of is er een andere reden? Ik leg het je uit! 

Klimaatimpact van vliegen 

Het verkeer van en naar je reisbestemming belast het milieu op drie manieren: door luchtvervuiling, het opmaken van fossiele brandstoffen en door bijdrage aan de klimaatopwarming via broeikasgassen (CO2). Het wereldwijde toerisme is verantwoordelijk voor 8 procent van de globale CO2 uitstoot, vooral door vliegreizen.

Voor langeafstandsvluchten is er vaak geen andere optie, al zou je je kunnen afvragen of al het vliegverkeer dat vandaag plaatsvindt, echt nodig is. Maar wist je dat er voor een derde van de drukste korteafstands vliegroutes binnen Europa een alternatief per trein bestaat met een reistijd van minder dan zes of zelfs minder dan vier uur? Die korte vluchten afschaffen zou maar liefst 3,5 miljoen ton CO2 besparen.

CO2 compensatie 

Dus. We weten intussen dat reizen met het vliegtuig echt gewoon niet duurzaam is, nooit. Desondanks begrijp ik je, als je besluit om naar je bestemming te vliegen. Want ja, soms is het gewoon makkelijker, sneller, is er geen alternatief, of… is het gewoon belachelijk goedkoop in verhouding met meer duurzame reisroutes. Bovendien kunnen verre, bewust uitgekozen reizen, ook zorgen voor een intense liefde voor de wereld en de natuur, en de interne drang om de aarde te beschermen van vervuiling en verval. 

En toch, toch knaagt het misschien. Als je ergens die lange vlucht graag een beetje groener wilt maken, zou je ervoor kunnen kiezen om de CO2 uitstoot compenseren. Er bestaan erkende organisaties waarbij je een bedrag – overeenkomstig met jouw persoonlijke CO2 uitstoot – kan betalen, dat dan wordt ingezet voor het planten van bomen of het financieren van duurzame energie. Dat kan bijvoorbeeld bij het boeken van je vlucht of het aanvragen van je reisvisum. Ik vertel er onderaan dit artikel meer over.  

Interessant: tegenwoordig bestaat er zelfs een technologie die actief CO2 uit de atmosfeer kan zuigen, de zogenoemde ‘directe luchtafvang’ of ‘direct air capture’. Je leest er hier meer over.

Waarom ik al 14 jaar niet meer gevlogen heb 

Was het dan de vliegschaamte die me heeft weerhouden om meer van de wereld te zien? Eerlijk gezegd: nee. Vroeger stond ik helemaal niet stil bij de gevolgen van vliegen op het klimaat. De factor die me het meest heeft thuisgehouden, blijft natuurlijk mijn gezondheid. De gevolgen van inspanningen op mijn lichaam zijn niet te onderschatten. Het organiseren, regelen en inpakken voor een reis zijn één ding, de vakantie zelf een ander. Chronisch ziek op vakantie is niet evident, daarvan krijg je geen vrijaf. En nu ik mama ben, is het leven mooier, maar ook op een andere manier vermoeiend geworden. Ook op vakanties heeft dat invloed, want ik kan me niet meer alleen focussen op mezelf en mijn energiepeil. Plus, als ik nu bekijk dat we voor een gemiddeld weekendje weg bijna een verhuiswagen nodig hebben voor alle kinderspullen die we meesleuren, dan zie ik ons ook niet meer snel de luchthaven uitkiezen als meest ontspannen startplek van een vakantie, haha. 

Bovendien speelt het financiële aspect ook mee. Als gezin leven van één inkomen betekent dat we ook voor vakanties bewust moeten nadenken over de kostprijs. We proberen voor transport en verblijf altijd maximaal 1000 euro uit te geven, en tot nu toe is dat gelukt omdat we buiten de schoolvakanties konden reizen. Benieuwd wat de toekomst op dat vlak brengt, maar ik denk niet dat een vliegreis voor drie personen er zal inzitten. En dat vind ik helemaal oké. 

Intussen weet ik namelijk wél wat de reisindustrie betekent voor de aarde, en omarm ik het feit dat er ook dichter bij huis prachtige dingen te zien en te ontdekken zijn. De andere kant van de wereld zien hoeft niet meer zo nodig, al droom ik ook wel eens weg bij het zien van historische bouwwerken, een coole roadtrip of stranden vol palmbomen in tropische oorden. Wie weet trekken we de wijde wereld weer in over een jaar of tien, of misschien blijven we gewoon bij onze keuze om voorlopig alleen Europees vakantie te houden. Ik heb nog geen idee! Maar ik wil alleszins wel bewust blijven nadenken over de ecologische impact van ons gezin, ook op vakantie. 

Tips om je ecologische reisafdruk te beperken 

Reis bewust

  • Denk na of je echt twee keer per jaar het vliegtuig moet nemen. Kan het ook anders? Kan het ook minder? Bewust stilstaan bij je keuzes is al een eerste belangrijke stap. 
  • Bekijk of je de ideale reis ook dichterbij kan vinden. In dit overzicht vind je bijvoorbeeld alternatieven voor exotische bestemmingen.
  • Ligt je bestemming relatief dichtbij? Kies dan voor transport met een lagere klimaatimpact, zoals de auto, trein of bus.
  • Ga je toch met het vliegtuig? Kies voor rechtstreekse vluchten, want de hoeveelheid brandstof stijgt exponentieel bij het opstijgen en landen.  

Visum aanvragen en CO2 compenseren

  • Heb je een visum nodig voor een reis buiten de Europese Unie? Of een reistoestemming, zoals het ESTA voor Amerika? Dat zal afhangen van de precieze bestemming, het reisdoel en je nationaliteit. Gelukkig hoef je er tegenwoordig niet meer per se de deur voor uit, want het e-visum neemt steeds meer de plek in van het ouderwetse papieren visum. Handig: een visum aanvragen kan bij sommige aanbieders in één klap samen met het compenseren van de CO2 van je vlucht. Je kan op je gemak thuis alle benodigde gegevens invullen in een hapklaar formulier, en meteen ook aanvinken dat je graag je CO2 gecompenseerd wilt zien. Je betaalt dan een klein bedrag dat wordt doorgestort naar een erkende partner voor CO2 compensatie. Zo hoef je niet nog eens een aparte administratie op te starten. Het invullen van het elektronische formulier duurt vijf minuten en daarna krijg je de benodigde documenten gewoon in je mailbox bezorgd. 

Duurzaam leven op je bestemming

  • Denk ook ter plaatse na hoe je zo duurzaam mogelijk kan reizen. Boek verblijfplaatsen die bezig zijn met hun ecologische impact, zoals duurzame hotels, campings of ecotoerisme. Steun de lokale economie. Test ter plekke ook vegetarische of vegan restaurantjes. Raap afval van het strand. En vergeet niet te genieten van al het moois dat onze aardbol in petto heeft!

Reis jij ook graag in Europa? Of ben je een echte globetrotter?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.