Door ziekte en de verlengde kerstvakantie is mijn kleuter van drie inmiddels al enkele weken fulltime thuis. Niet evident om tussen al het meespelen en zorgen ook nog ergens de tijd te vinden om het huishouden te runnen. Ligt de boel er hier af en toe ontploft bij? Ja, natuurlijk! Wij zijn ook maar mensen. Hieronder deel ik hoe ik toch af en toe de controle over het huishouden terug probeer te winnen, mét kind in huis.

1. Naast elkaar werken

Naar het schijnt zijn er kinderen die zichzelf perfect een tijdje kunnen vermaken in hun eentje. Die kan je lekker laten rondscharrelen terwijl jij je lijstje met klusjes aanpakt. Laat ik alvast vertellen dat ons kind niet in die categorie valt. Lekker naast elkaar werken (en dan bedoel ik, zij speelt, ik werk) is bij ons dus nog nooit gelukt, helaas. Note to self: misschien moet ik dit artikel nog eens lezen.

2. Kinderen speels betrekken bij het huishouden

Dé manier om iets gedaan te krijgen in ons huis is dus door ons kind in te schakelen. We doen dat door het speels aan te pakken. Maak leuke takenlijstjes die de kinderen zelf kunnen afstrepen, of verzin spelletjes. Wat dacht je van:

  • Sokkenvriendjes zoeken
  • Opruimen met muziek: aan het eind van het liedje moeten alle boeken op hun plek staan
  • Om ter eerst alle ballen in de juiste bak
  • Alleen de rode/blauwe/groene voorwerpen opruimen

3. Geef taakjes die bij de leeftijd passen

Al toen ze net kon kruipen, hielp mijn dochtertje mij met het inladen van de wasmachine. Ze vond het heerlijk om de vuile sokken in dat grote ronde gat te mikken en daarna te kijken hoe het zich vulde met water. Terwijl ik de groenten voor het avondeten schilde, mocht zij ze in de pan gooien. Nu ze wat groter is, wordt Ella helemaal enthousiast van het aanzetten van de vaatwasser of het sproeien van de tuin (met regenwater). Vroeger hielp ze met het afhalen van de was, en nu knijpt ze soms al de knijpers aan de draad. Ik laat haar nu stilaan mee het afval sorteren door te zeggen in welke bak ze haar papiersnippers of koekjeswikkel mag weggooien. En als ik heel veel geluk heb, pakt ze spontaan een stofdoekje en gaat de kasten poetsen. Terwijl zij op haar tempo drie keer over dezelfde plank wrijft, kan ik even lekker doorwerken en heb ik zo de hele woonkamer afgestoft.

4. Laat het los

Bij hele kleintjes is de hulp die je krijgt natuurlijk wel relatief. De stapels was die ik netjes plooide en die daarna door een proestende peuter weer omver werden gegooid, zijn niet te tellen. Het vertraagde het werk behoorlijk. Maar we hadden wel altijd veel lol, meer dan wanneer ik alles perfect en snel had willen afmaken. Voor mij werkt het dus om strakke schema’s of doelen los te laten. En ook om mijn kind maar wat te laten kliederen en aanmodderen. Ik trek het me niet aan als de keuken dankzij de “afwassende” kleuter naast me een zwembad wordt, zo lang ik even rustig mijn vaat kan afwerken. Dat beetje extra afdrogen daarna neem ik er dan graag bij.

Nog een oefening in loslaten is bepalen wat nu prioriteit heeft. Je kan niet altijd alle ballen in de lucht houden. Misschien is het belangrijker om voor bedtijd nog even aandacht te geven aan je kindje en de rommel in de keuken te laten liggen. Of maak keuzes: pak deze week de badkamer aan, en volgende week iets anders.

5. Hulp inroepen

Lukt het niet om alles alleen te runnen? Dan is hulp inschakelen echt geen schande. Dat kan in de vorm van een huishoudhulp zijn, maar tegenwoordig zijn er ook al technische snufjes die je wat werk uit handen nemen. Enkele jaren geleden investeerden wij bijvoorbeeld in een stofzuigrobot en van die keuze hebben we geen spijt! En ook Ella is gehecht aan deedee. Ze vindt het geweldig om hem stukjes stof en vuil te voederen ;-). Als ons vriendje ooit stuk gaat zal hij zo snel mogelijk vervangen worden door de beste robotstofzuiger die we op dat moment kunnen vinden.

6. Schermtijd is geen ramp

Tenslotte wil ik nog aanhalen dat schermpjes ook een ideaal hulpmiddel kunnen zijn. Als ik mijn kleine meid écht niet gemotiveerd krijg om samen iets te doen (of om mama even met rust te laten), dan durf ik gerust de televisie op te zetten om zelf iets gedaan te krijgen. Zeker bij het koken zijn de figuurtjes van Nijntje, Story Zoo, K3 of Maya mijn perfecte bondgenoten. Ik ben niet per se trots op de hoeveelheid schermtijd hier in huis, maar doe ook mijn best om me er niet schuldig om te voelen.

En jij?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.