Na #kooplokaal om te winkelen steun ik ook graag lokaal vertier. Reisjes en uitstapjes dichtbij huis vragen weinig transport en zijn dus minder vervuilend. Sterker nog: het is veel makkelijker om verplaatsingen echt klimaatvriendelijk te doen door de fiets of het openbaar vervoer te nemen. Je steunt er ook nog de lokale economie mee, en leert dat het niet altijd groter, verder en extremer moet. Soms is gewoon speciaal genoeg. Hoera voor #staycation! Vandaag deel ik ons uitstapje naar het Arboretum van Kalmthout tijdens de kerstvakantie.

Wat is het Arboretum Kalmthout?

Het Arboretum is een gigantisch groendomein van 12,5 ha, waarop een collectie van meer dan 7000 planten- en bomensoorten uit de hele wereld al sinds 1876 mag groeien. In dit pareltje in het noorden van de provincie Antwerpen is altijd wel iets nieuws te zien, want de planten evolueren natuurlijk mee met de seizoenen. Na je wandeling kan je terecht in een eenvoudige cafetaria voor een hapje of een drankje. Of je neemt natuurlijk gewoon je eigen picknick mee!

Winterspeurtocht: op mini-roadtrip door maxi-bomen

Tijdens de kerstvakantie deden wij met onze driejarige een speurtocht in het Arboretum: een route met speelgoedautootjes bracht ons door een groot deel van het park.

Vroem! Vroem! Maak een autoreis langs mammoetbomen in Arboretum Kalmthout. Kies een speelgoedautootje uit en rij ermee van start naar stop op een echte mini-autobaan door de arboretumtuin, nét zoals in Amerika. Jonge chauffeurs, opgelet voor hobbels, bobbels en andere verrassingen onderweg. Kom je de P van parking tegen, dan is het hoog tijd voor opdrachtjes en spelletjes. In geen tijd leer je de bomen beter kennen. Je eigen autootje meebrengen mag, maar hoeft niet. Koop aan de balie je routekaart (€ 2,5) -een autootje krijg je erbij- en vertrek op mini-maxi roadtrip. Een superleuke activiteit voor jong en oud!

(Omschrijving website Arboretum)

Ella mocht bij de start een autootje kiezen om de speurtocht mee te voltooien. Ze waren duidelijk tweedehands, maar dat vond ik uit duurzaam oogpunt dus juist een topper. De routekaart was voor onze kleuter niet zo interessant, al wil ze achteraf thuis toch regelmatig nog eens kijken om de weg te zoeken.

Wat Ella het allerleukste vond aan de wandeling: de houten pijlen zoeken. Samen met papa liep ze dan heel vlug verder want “oh nee, mama komt eraan!”. Ik kon niet volgen, maar vond dat niet héél erg. Zo had ik de kans om te genieten van de natuur en overal kleine bloesems of dauwdruppels vast te leggen op beeld. Heerlijk!

Hamamelisfeesten

Bonus voor mij: de route voor de speurtocht liep regelmatig gelijk met de hamamelisroute. Van 6 januari tot 27 februari kan je in het Arboretum de grootste verzameling toverhazelaars van Europa zien bloeien. Je kan op eigen houtje de aangeduide wandeling volgen, eventueel met extra uitleg via de Erfgoedapp, of aansluiten bij een gegidste rondleiding, dagelijks om 14 uur. Mooi hoor, die kale takken met gele, rode of oranje bloemetjes.

Uitstap Arboretum Kalmthout: praktische info

Het Arboretum van Kalmthout is elke dag open van 10 tot 17 uur. Je betaalt als volwassene 7 euro, kinderen onder de twaalf jaar mogen gratis binnen. Het domein is rolstoeltoegankelijk, al zijn sommige delen van het gazon erg modderig op sommige momenten, afhankelijk van het weer. Je kan gratis een rolstoel lenen. Leuk detail: het Arboretum werkt samen met toerisme voor autisme en heeft een visueel stappenplan ter voorbereiding aan een bezoekje gemaakt. Begeleiders voor mensen met een beperking mogen gratis mee.

Er is een verharde parking aanwezig, maar je kan ook met het openbaar vervoer komen gezien het treinstation (en bushalte) op wandelafstand ligt. Adres: Heuvel 8, 2920 Kalmthout

Laarzen aandoen in dit seizoen is trouwens wel een aanrader, door de regenval van de afgelopen week waren sommige stukken flink zompig, al is er meestal ook wel een route omheen te vinden ;-).

Nog meer zin om te wandelen in Kalmthout? Ga dan zeker eens de Kalmthoutse Heide ontdekken!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.