Ze zijn niet meer weg te denken bij een zero waste levensstijl: plasticvrije tandpasta tabletten. De plastic tube wordt steeds vaker vervangen door een klein tabletje dat je eerst fijn kauwt in je mond, om vervolgens met een vochtige tandenborstel te gebruiken net zoals gewone tandpasta. Inmiddels zijn er al een heleboel merken die tandpasta in vaste vorm aanbieden. Om je te helpen een keuze te maken, heb ik verschillende merken uitgeprobeerd. Ik zet de verschillen op een rij in deze tandpasta tabletten review! 

Over deze tandpasta tabletten review 

Wat wij hier thuis al gemerkt hebben, is dat tandpasta een heel persoonlijke kwestie is. De tabletjes die ik fijn vind poetsen, keurt manlief af. En wat voor mij lekker smaakt, vindt hij te flauw, of omgekeerd. Hou daarom in gedachten dat ik steeds mijn persoonlijke mening en ervaring hier neerpen. Wat betreft de prijs van de verschillende merken, ben ik telkens gaan vergelijken op basis van een standaard navulverpakking op de webshop van het merk. Het bedrag kan dus verschillen als je (de eerste keer) kiest voor een bewaarverpakking, of wanneer je tandpasta in grotere volumes aankoopt waardoor de prijs lager kan gaan liggen. Ook bieden diverse verkooppunten soms scherpere prijzen aan omdat zij in grote volumes aankopen. Check voor de meest actuele info altijd de website van het merk of verkooppunt. 

Choose 

review Choose tandpasta tabletten
 • Bevat fluoride: ja 
 • Vegan: ja 
 • Prijs voor één maand poetsen: 5,99 €
 • Verpakking: bamboe/RVS potje, navulling in papieren zakje
 • Ingrediënten: Acacia Senegal Gum, Yeast, Sodium Bicarbonate, Mentha Arvensis Leaf Oil, Sodium Monofluorophosphate, Sorbitol, Calcium Carbonate, Stevioside, Magnesium Stearate, Maltodextrin, Menthol, Camellia Sinensis Leaf Extract, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder, Silica, Mentha Piperita Oil, Limonene, Sodium Lauroyl Sarcosinate (Sarkosyl, geen SLS)
review Choose tandpasta tabletten

Sinds ze de formule van hun tandpasta aanpasten, ben ik fan van Choose. De tabletten smaken nu veel frisser en zijn zelfs op het randje van pikant te noemen. Daar moet je tegen kunnen, maar het resulteert wel in een hele frisse mond achteraf. Ook de krokante structuur bij het kauwen vind ik lekker. Schuimen doen deze tabletjes bij mij niet echt, maar dat mis ik ook niet. Een uitgebreide review van Choose tandpasta lees je hier.

Je koopt ze onder andere via de Choose website of bol.com

HappySoaps 

 • Bevat fluoride: keuze uit wel of geen fluoride 
 • Vegan: ja 
 • Prijs voor één maand poetsen: 5,99 €
 • Verpakking: glazen fles met kurken dop, binnenkort navulverpakking verkrijgbaar 
 • Ingrediënten:
  Spearmint met fluoride: Calcium Carbonate, Xylitol, Sodium Methyl Cocoyl Taurate, Pepermint Flavour, Sodium Bicarbonate, Xanthan Gum, Citric Acid, Stearic Acid, Bamboo Extract, Sodium Fluoride, Stevia Rebaudiana Extract, CI42090
  Mighty Mint zonder fluoride: Calcium Carbonate, Xylitol, Sodium Methyl Cocoyl Taurate, Pepermint Flavour, Sodium Bicarbonate, Xanthan Gum, Citric Acid, Stearic Acid, Bambusa Vulgaris Extract, Stevia Rebaudiana Extract

Wat me het eerste opvalt, is dat de tabletjes van HappySoaps groter zijn dan de andere merken uit deze test. Ook de structuur is anders. Bij het kauwen valt het tabletje meteen uit elkaar en er vormt zich heel gemakkelijk een echt mondje schuim. De smaak kan mij persoonlijk iets minder overtuigen. Ik mis een beetje het superfrisse gevoel dat ik graag heb bij een tandpasta. Ook de kleurstof in de versie met fluoride had voor mij niet gehoeven. Als jouw tandpasta niet te fel hoeft door te smaken, en je niet kan wennen aan poetsen met weinig of geen schuim, dan is HappySoaps iets voor jou! Tip: de kurken dop en de glazen fles zijn heel goed recycleerbaar, apart inzamelen dus! Leuk dat de verpakking helemaal plasticvrij is.

Hier vind je de HappySoaps website

Smyle 

 • Bevat fluoride: keuze uit met of zonder fluoride 
 • Vegan: ja
 • Prijs voor één maand poetsen: 5,99 €
 • Verpakking: glazen fles met schroefdop, navulling in papieren zakjes 
 • Ingrediënten: Sorbitol, Calcium carbonate, Yeast, Hydroxyapatite, Acacia Senegal Gum Extract, Sodium Laurayl Sarcosinate, Hydrated Silica, Mentha Arvensis Leaf Oil, Sodium Monofluorophosphate, Magnesium Stearate (palm oil free), Limonene, Mentha Viridis Leaf Oil, Stevioside, Menthol, Mentha Piperita Oil, Linalool 

De tandpastatabletten van Smyle hebben voor mij een aangename structuur. Ze zijn stevig maar ietsjes minder “krokant” bij het kauwen. De tabletjes schuimen licht, en de smaak is lekker. Heel erg fris, maar ook niet te overheersend. Aanrader! 

Hier vind je de Smyle website.

Denttabs 

 • Bevat fluoride: keuze uit met of zonder fluoride 
 • Vegan: ja 
 • Prijs voor één maand poetsen: 3 €
 • Verpakking: glazen potje met schroefdeksel, navulling in composteerbaar zakje 
 • Ingrediënten: Microcrystalline Cellulose, Sodium Bicarbonate, Silica, Sodium Lauroyl Glutamate, Magnesium Stearate, Aroma, Menthol, Xanthan-Gum, Stevioside, Citric Acid, Sodium Fluoride, Eugenol, 

Ook al probeerde ik ze al langer geleden uit, omdat ik zag dat de ingrediënten gelijk zijn gebleven, voeg ik Denttabs toe aan deze review. Denttabs vernieuwde sinds mijn eerste ervaringen de verpakking en de look van de tabletjes. Ze zitten nu niet meer in een plastic potje en dat juich ik natuurlijk toe.
De Denttabs vormen in mijn mond iets meer een pasta of crème dan de andere tandpasta tabletten. Mijn man vond het toen naar eigen zeggen een minder aangename brij, maar mij viel het niet helemaal tegen. De tabletjes smaakten lekker fris en toch niet te overheersend. Wisselende en al iets minder recente ervaringen dus, hier thuis, maar ik wilde het toch even meegeven. Denttabs is namelijk al een gevestigde waarde in de wereld van de vaste tandpasta, en is ook goed betaalbaar. 

Hier vind je de website van Denttabs.

Andere merken van zero waste tandpasta tabletten: 

Waar het vroeger nog zoeken was naar een rariteit als tandpasta zonder tube, vliegen de merken je nu om de oren. Niet getest door mij, maar ook beschikbaar zijn onder andere Ben & Anna, Eco Living, Lamazuna, Georganics, Happy Tabs en Hydrophil. Als je ook eens verschillende merken (of de merken uit mijn lijstje) wil testen, bij Big Green Smile hebben ze een heel divers aanbod.

Mijn twee favorieten uit dit lijstje: Smyle en Choose!
Heb jij nog een aanvulling? Laat het gerust weten! 

Pin review van zero waste tandpasta voor later:

De tandpasta van Smyle, Choose en HappySoaps heb ik gekregen als een PR-sample.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.