De energieprijzen swingen de pan uit, en ook al letten we er vroeger al wel op, nu zijn wij thuis toch nog extra bezig met zuinig omgaan met kostbare energie. Zeker naar verwarming toe kunnen wij best nog wat strenger zijn voor onszelf. Maar we zijn tegelijkertijd ook zo’n ontzettende koukleumen… Ik ging op zoek naar tips om te besparen op onze energiefactuur. Zo kunnen we de verwarming weer een graadje lager zetten! 

Instellen van de thermostaat

Wij wonen in een huis uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Het is verbouwd, en daarbij hebben we gelet op het verduurzamen van verschillende punten. Maar net zo energie-efficiënt worden als de huidige nieuwbouwhuizen, dat kan natuurlijk niet. En ook zelfvoorzienend of autarkisch wonen zal ons niet meteen gaan lukken. Al hebben we wel een grote waterput die regenwater opvangt om het toilet door te spoelen en planten water te geven, verwarmen doen we helaas niet met onze eigen zonnepanelen. We kozen wel voor groene stroom bij onze energieleverancier, maar dat voelen we in onze portemonnee. Zeker nu de prijzen gestegen zijn, letten we er op dat we de verwarming een graadje lager instellen. In plaats van 21 graden staat de thermostaat nu standaard op 20 graden. Ik weet dat dat voor velen nog warm lijkt, maar wij vinden onze woonkamer regelmatig nog fris aanvoelen. Ondanks de dubbele warme truien! Een uurtje voor bedtijd gaat de verwarming hier veel lager: op 15 graden. Dan zitten we meestal toch lekker bij elkaar onder een dekentje genesteld. Heb je vloerverwarming, stel je de verwarming voor de nacht beter in op zo’n 16-17 graden, anders duurt het ’s ochtends te lang om weer op te warmen. 

Isolatie 

Om te besparen op verwarmingskosten, is het eerst en vooral heel belangrijk om te bekijken waar je kan gaan isoleren. Je kan stoken wat je wil, als je dak niet geïsoleerd is, dan vliegt al die kostbare warmte zo de lucht in. Ook de zijgevels van je woning verdienen aandacht, en niet te vergeten de vloer. In ons huis is tijdens de verbouwing het dak geïsoleerd, net als het plafond van de kruipkelder. Ook de uitgebouwde keuken werd voorzien van een isolatielaag op het dak, en in de spouwmuur. Waar we nog winst zouden kunnen halen is bij de voorgevel: die is nog niet geïsoleerd. 

Reflecterende folie 

Toen we voor het eerst gingen samenwonen, trokken we in een verouderd huurappartement met een niet zo best EPC-certificaat. Vanzelfsprekend besloten we om daar zelf geen zware financiële investeringen te doen om de energiefactuur te verzachten. Maar hier en daar pasten we toch een klein trucje toe. We brachten bijvoorbeeld reflecterende folie aan achter de verwarmingselementen, zodat de warmte van de centrale verwarming niet meteen langs de gevel naar buiten werd getrokken. Kleine beetjes helpen ook! 

Winddicht maken van kieren en spleten 

Op onze planning: het nakijken van eventuele kleine tochtgaatjes. Ik weet nog dat er zelfs in de nieuwbouwwoning van mijn ouders, hier en daar tocht te voelen was langs de stopcontacten. Er zijn altijd wel ergens zwakke plekken in een huis waar er toch wat warmteverlies optreedt. Bij ons is dat bijvoorbeeld onder aan de voor- en achterdeur. Je voelt de tocht soms letterlijk binnentrekken, zeker als de dampkap op staat in de keuken. We zouden dus dringend werk moeten maken van het aanbrengen van een tochtstrip. Of een ouderwetse tochthond aan de deuren leggen, ook nog een optie. 

Ook de rolluiken en vensterbanken zijn bij ons een zwakkere plek. In onze slaapkamer hebben we een dik gevoerd gordijn hangen, dat veel tocht tegen houdt. Maar we zouden wel eens mogen kijken naar dikkere gordijnen voor de kinderkamer, want daar hangt nog een voorlopig flinterdun glasgordijntje. De kamer wordt dankzij ons familiebed nog steeds niet echt gebruikt, maar dat is op termijn wel echt de bedoeling, haha. Zorg er trouwens voor dat je gordijnen niet voor de radiatoren komen te hangen, want dan wordt het moeilijk om de kamer optimaal te verwarmen. 

Hou tussendeuren dicht 

Het spreekt voor zich, maar zeker met kinderen in huis kan je nog wat procenten winnen door ze aan te leren om tussendeuren gesloten te houden. Op die manier moet de thermostaat niet continu compenseren voor de warmte die verloren gaat richting de hal. 

Thermostaatkranen 

Nog een tipje: je kan stookkosten besparen door enkel de ruimtes te verwarmen waar je gebruik van maakt. Dat kan je regelen met thermostaatkranen, waarbij je per verwarmingselement kan instellen hoe warm het mag worden. Op die manier kan je de verwarming op de slaapkamer lager zetten dan die in de woonkamer. Zo’n thermostaatkraan is duurder dan een gewone, maar die investering haal je er wel uit op termijn.

Hoe gaat het met jouw energiefactuur? Merk je veel van de prijsstijgingen?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.