Groene keuzes maken wat betreft kleding en accessoires: het blijft voor mij een van de moeilijkste dingen om te veranderen. Ik nam me voor om alleen nog te kiezen voor natuurlijke, plasticvrije materialen, kwam ik toch de winkel buiten met een tas vol kunststof kleding. Want dat zijn nylon, polyester en al hun soortgenootjes gewoon: plastic. Ik ben er, mede dankzij dit boek, in mijn hoofd van overtuigd dat ik alleen nog ethisch verantwoorde merken wil steunen. En toch vind ik het vreselijk lastig om niets meer te kopen van grote ketens. Error! 

Voorlopig bedacht ik dus een nieuw plan van aanpak. Ik probeer mezelf geen schuldgevoel op te dringen en neem kleine groene stapjes. Wanneer ik bij een webshop kleding of schoenen bestel, zoek ik naar de meest duurzame manier om dat te doen. In dit artikel laat ik zien hoe je duurzamer kan winkelen bij Omoda. Dit Nederlandse familiebedrijf heeft me aangenaam verrast met enkele groene troeven!

Winkel bewust 

Stap 1 in het duurzaam shoppen: wees je bewust van wat je koopt. Heb je het nodig? Heb je het nieuw nodig? Kan je bestellingen groeperen met andere gezinsleden of vrienden, zodat alles in één keer verzonden wordt?
Werk met de maattabellen om de kans op items die niet passen te verkleinen. Retourneren is dan wel gratis, het is toch altijd fijner en minder belastend voor het milieu om meteen de juiste spullen in huis te hebben. 

Groene verzending 

Het pakket dat ik ontving van Omoda was volledig vrij van plastic verpakkingen of opvulmateriaal. In schril contrast met andere webshops, waarbij om elke t-shirt een aparte plastic zak zit, was hier alleen maar papier te bespeuren. Niet alleen groener, maar ook gewoon veel fijner om zo’n verzorgd pakketje in ontvangst te mogen nemen. 

Omoda investeerde in een inpakmachine die ervoor zorgt dat er bijna de helft minder lucht in de postpakketten zit. In de vrachtwagens wordt er zo wel 25 procent laadvolume bespaart. Waar voorheen vier vrachtwagens nodig waren voor dezelfde lading, zijn dat er nu nog drie. De jaarlijkse CO2 uitstoot bedraagt zo 130,6 ton minder. 

En geen zorgen: de machine draait volledig op groene stroom van eigen zonnepanelen, net zoals de rest van het distributiecentrum. 

Schoendoos met statiegeld 

Nog duurzamer verzenden? Uniek bij Omoda is de ecobox, oftewel een schoendoos met statiegeld. In de ecobox kan je makkelijk je schoenen retour sturen als ze niet passen. Als je wel helemaal tevreden bent met je aankoop, vouw je de ecobox op en kan hij via brievenbuspost weer naar Omoda om te hergebruiken. Of je brengt hem binnen in een fysieke winkel.

En ja hoor, een onafhankelijk bureau heeft de ecobox getest op duurzaamheid voor de volledige levenscyclus, van productie tot gebruik tot heen en weer verzenden en uiteindelijke recyclage. Na 4 keer hergebruiken is een ecobox al beter dan een kartonnen doos wat betreft waterverbruik, na 10 keer wat betreft energieverbruik en na 26 keer wat betreft CO2-uitstoot. 

Filter op duurzame artikelen

Je ziet het steeds meer bij grotere webshops: zoekfilters die voor jou selecteren op duurzaamheid. Vaak belanden dan zowel echt groene als meer standaard merken die voor dat specifieke item een inspanning deden, in het lijstje. De webshop beslist namelijk zelf welke artikelen volgens hen het labeltje duurzaam verdienen. Bij Omoda is dat het geval als een product gebruik maakt van duurzame materialen, of als het op een duurzame manier gemaakt wordt. Leer dat plantaardig gelooid is, bijvoorbeeld. Of juist een vegan product dat geheel vrij is van dierlijke materialen. Productie in Europa, het soort vervoer of duurzame verpakkingsmaterialen kunnen ook een reden zijn om een groen etiketje te krijgen. 

Tegenwoordig zet ik, als ik bij een “reguliere” webshop iets bestel, altijd de filter voor duurzame producten aan. Al krijg ik geen honderd procent duurzame merken in de zoekresultaten en gaat het enkel om een milieuvriendelijke stof, of een plasticvrije verpakking: ik geef zo het signaal dat ik als consument duurzamere keuzes belangrijk vind. 

Duurzame schoenenkeuzes 

Ik probeerde de duurzame filters op de Omoda webshop uit en spotte zo deze groenere schoenen opties: 

Indosole 

Indosole gebruikt gerecycleerde autobanden voor de buitenzool, en het voetbed van deze slippers bestaat uit natuurrubber.

Slowwalk 

Instappers van gerecycled rubber en canvas, of originele sneakers gemaakt van kurk? Ik vind ze tof!

Toms 

Ze gebruiken zo veel mogelijk gerecycleerd en duurzame materialen, en voor elk paar schoenen dat je koopt, geeft Toms er een aan een kind in nood. De zwarte espadrilles zijn gemaakt van geweven textiel en gevoerd met canvas. Het voetbed is gemaakt van 15% afvalfoam, 5% gerecyclede materialen en 6% bio-olie.

EKN Footwear 

Milieuvriendelijke productie in Portugal en gebruik van gerecycleerd rubber en biokatoen. De sneakers van EKN Footwear zijn redelijk eenvoudig qua look, maar soms is less more, toch? Dat EKN Footwear niet meedoet met massaproductie, is eigenlijk de echte duurzame mindset die de modewereld nodig heeft. 

Womsh 

Materiaal van gerecyclede PET-flessen. Gerecycleerd rubber in de zool. Vegan opties gemaakt van appelleer (ja, echt!). En een goede score op de Good On You app die checkt op arbeidsomstandigheden, duurzaamheid en diervriendelijkheid. Het merk Womsh ga ik onthouden voor in de toekomst!  

Hub Court Z High 

Helaas was Womsh niet meer beschikbaar in mijn maat, dus ik koos in de plaats daarvan voor deze hoge sneakers van het Nederlandse Hub. De schoenen zijn gemaakt van leer, katoen en rubber. Het is me niet helemaal duidelijk of en hoeveel er van mijn paar gerecycleerd werd, maar Hub maakt voor zijn collectie wel regelmatig gebruik van gerecycleerd nylon, canvas en rubber. Schoendoos en labels bestaan uit gerecycleerd karton en zijn bedrukt met soja-inkt. Het leer dat Hub gebruikt is gecertificeerd via het Leather Working Group Protocol.

Op de foto draag ik ook nog een rok van Y.A.S., vervaardigd uit de duurzame stof Lenzing Ecovero. De labour rating van het merk Y.A.S. scoort goed bij Good On You, net zoals die van Selected Femme, waarvan de trui is. Ik ben alvast klaar voor lente en rokjesweer! Laat de zon maar komen!

Bron foto’s 3 t/m 14: Omoda website.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

1 Comment

  1. Oeeh die eerste sneakers van Womsch zijn mooi!
    Ik probeer zoveel mogelijk tweedehands te kopen maar ik laat me toch ook af en toe nog verleiden tot nieuwe dingen. Goed om te weten dat Omoda die stapjes zet! Dan kijk ik in het vervolg daar eens 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.