Allemaal mooi en wel, die verhalen over gevoelens erkennen en zelfvertrouwen boosten zonder complimenten, maar in de praktijk sta je met je mond vol tanden als je peuter een driftbui van jewelste ontketend. Je snapt wel dat het niet fijn is voor je kind om te horen dat hij niet zo flauw moet doen, maar meent toch dat hij gewoon moet luisteren omdat jij het zegt. Je vindt het lastig om geduldig te reageren als je kleuter als een kleine drilsergeant bevelen naar jouw hoofd slingert. Autoritaire standaardzinnen floepen als vanzelf uit je mond, terwijl een alternatief formuleren heel gekunsteld aanvoelt. Vaak is de theorie van responsief, verbindend of mild ouderschap wel logisch, maar in de praktijk moeilijk om te zetten. Die boeken zijn wel interessant, maar missen toch wat voorbeelden van concrete situaties en vooral: voorgeformuleerde reacties die je als ouder kan geven. Of je hebt gewoon geen zin om je te verdiepen in een boek over opvoeden, maar wilt het toch graag anders doen. Herkenbaar? Misschien is deze Howtotalk app review dan iets voor jou. 

How to talk: Hoe je met je kinderen kan praten zodat ze luisteren en hoe je luistert zodat ze praten 

Misschien heb je al wel eens gehoord van het succesvolle boek How to talk so kids will listen & listen so kids will talk. De wereldwijde bestseller, geschreven door Adele Faber en Elaine Mazlish, is gebaseerd op het werk van kinderpsycholoog Haim Ginott. De Howtotalk methode, gebaseerd op het gedrag van kinderen beschrijven, in plaats van onbedoeld te veroordelen, vond ook in ons taalgebied bijval. Het boek verscheen als How2talk2kids in het Nederlands. En nu is er dus ook een app van de hand van Heleen de Hertog. 

Trainingen 

Ik mocht de app uitproberen en wist niet goed wat te verwachten. Ik dacht aan een boek, maar dan in app-vorm: vooral veel lezen maar dan op mijn scherm in plaats van op papier. Was dat even verkeerd! De basis van de Howtotalk app voelt veel interactiever aan doordat het is opgezet als een volledige training. In zes interactieve modules leer je beknopt de theorie, en krijg je vooral veel praktijkvoorbeelden te zien. En in te vullen. Want ja, je kan echt zelf aan de slag. Je leert via de app om liefdevol grenzen te stellen, om minder de strijd aan te gaan in huis, en kan werken aan een nog betere band met je kind. Of je helpt je kind om zelfstandiger te worden, meer zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld te krijgen. 

Elke module is opgebouwd uit allemaal kleine hoofdstukjes, dus je hoeft niet meteen je agenda vrij te maken om in de app te duiken. De informatieve video’s zijn kort, en als je niet graag kijkt, kan je ook lezen.

Aan de slag met bouwstenen 

Als je nog niet bekend bent met de Howtotalk methode, dan is het logisch om te beginnen bij het begin: omgaan met gevoelens, meewerkend gedrag, grenzen stellen. 

Maar dat hoeft niet per se: je kan ook zelf een onderwerp kiezen waar je op dit moment graag mee aan de slag wil. Ik wil me graag verdiepen in het aanmoedigen van het zelfvertrouwen van mijn kleuter, en dus sprong ik meteen naar de bouwstenen “Autonomie” en “Complimenten”. Als laatste vult ook nog de module “Rollen” het trainingslijstje aan.

Elke bouwsteen begint met een inleiding: waarover gaat dit onderdeel, wat ga je leren en welke vaardigheden pak je hier aan? Na de inleiding krijg je een scherm te zien met jouw eigen voortgang. Elk stukje dat je doorloopt, wordt achteraf aangeduid zodat je nog precies weet waar je was. 

Video’s, tekst, vragen met meerkeuze-antwoorden en af en toe een invulveld wisselen elkaar af en houden de stof levendig. Door actief na te denken en antwoorden aan te klikken ging ik automatisch meer onthouden. Ik merkte dat ik zo in alledaagse situaties sneller terugviel op wat ik eerder in de app had gelezen. 

Alternatieven voor standaardreacties

Waar ik best al bedreven ben in het erkennen van Ella’s emoties, had ik bij de hoofdstukken over autonomie, complimenten en rollen toch nog veel “aha”-momentjes. Ik leerde bijvoorbeeld dat ik in plaats van haar prestaties bij mij te leggen, door te zeggen “ik ben trots op jou!”, ook een alternatief compliment kan geven. Door de zin “je mag trots zijn op jezelf” leert mijn kind dingen volhouden voor zichzelf, en niet om mama blij of trots te maken. 

Door ’s ochtends even te oefenen met de voorbeelden uit de app, stond ik later op de dag veel meer stil bij hoe vaak ik overneem als iets niet lukt. Toen Ella uit school kwam en aan de knoopjes van haar trui bleef frunniken, wist ik dat haar frustraties elk moment hoog op konden lopen. In plaats van meteen te helpen, of te snel te schakelen naar: “doe maar, je kan het!”, let ik er nu op om eerst even stil te staan bij wat er mis loopt. Ik toon respect voor Ella’s worsteling: “Dat kan lastig zijn hé, om die knoopjes door dat kleine gaatje te moeten halen!”. Vervolgens help ik haar zichzelf te helpen. “Soms helpt het als je je knoopje eerst stevig beet neemt met de ene hand, en dan het gaatje met je andere hand.” Als het dan alsnog niet lukt, voelt ze zich ook niet gefaald dat ze toch hulp moet vragen. Want ik heb geen instructies gegeven of het direct overgenomen, maar heb haar een tip gegeven die soms kan helpen. 

Ik had het niet verwacht, maar de info in de modules heeft me toch weer verrast. Ik ging opnieuw op zo’n manier bij mijn eigen reacties stilstaan, dat ik toch ook de andere trainingen ga doorlopen om te zien welke tips ik nog kan meenemen. 

Hoe de stof tot leven komt

Naast de trainingen zit de app nog boordevol vragen van ouders, podcasts, en allerlei herkenbare situaties met voorbeeldreacties, opgedeeld per leeftijdscategorie. Bovendien kunnen gebruikers ook zelf vragen stellen, waarvan er elke week vijf beantwoord worden. En dat is meteen ook de kracht van deze app: de praktijkvoorbeelden zijn talloos, en overstijgen op dat vlak de boeken over dit onderwerp. Dit is waar veel ouders volgens mij naar zoeken: tools en voorbeelden van hoe te reageren in specifieke scenario’s. Natuurlijk is er geen vast of juist antwoord te dicteren dat bij elke ouder of elk kind past. Maar een concreet voorbeeld, iets dat je op weg helpt, is soms welkom als je het allemaal even niet meer weet. 

Als je voelt dat mild, responsief, verbindend opvoeden bij jou als ouder past, of als je vast zit in een steeds terugkerende machtsstrijd met je kind, dan vind ik de Howtotalk app zeker een aanrader. Het is fijn om het onderwerp te zien leven! 

Ben je benieuwd geworden? Je kan de app downloaden in de Apple App Store of de Google Play Store. Kies voor gratis uitproberen of ga voor de volledige, betalende versie. Bij downloaden via de website van Howtotalk, kan je de code TUSSENDROMEN25 gebruiken voor 25% korting.

Pin Howtotalk app review voor later:

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.