Van kleinsaf aan willen wij ons kind graag bewust maken van de schoonheid van de natuur en de invloed die mensen daar op hebben. Zonder haar meteen bang te maken met grootse verhalen over klimaatopwarming en vervuiling van de zeeën, vinden we het wel een thema om ook bij jonge kinderen al aan te kaarten. Een prentenboek over milieuvervuiling hoort daar voor ons dus ook bij. Walvissen aan wal is alvast een mooie aanvulling voor onze milieuvriendelijke boekenkast!

Over Walvissen aan wal

“Op een dag komen de walvissen zomaar uit de zeeën en oceanen. Het is wereldnieuws. De visboer heeft nog nooit zoveel vis verkocht. En in het zwembad is het voller dan ooit. Maar niet iedereen is blij met hun komst. De walvissen laten overal visgraten slingeren en ze zijn natuurlijk wel erg groot en zwaar. De mensen hebben er genoeg van. De walvissen moeten weg. Maar… waarom zijn ze eigenlijk aan wal? Ontroerend prentenboek over de gevolgen van milieuvervuiling voor mens en dier.”

Standaard Uitgeverij / Uitgeverij Leopold

Dit sfeervolle prentenboek van Nick Bland is bedoeld voor kinderen tussen 4 en 6, al vind ik zoals altijd dat je ook jongere kinderen al prima kan voorlezen door prentjes te bekijken en in je eigen woorden te vertellen wat je ziet.
Het is een hardcover boek met 40 bladzijden, uitgegeven in februari 2022 door WPG Kindermedia (Uitgeverij Leopold), en voor België Standaard Uitgeverij.

Onze ervaring met het prentenboek Walvissen aan wal

Walvissen aan wal kaart het probleem van milieuvervuiling aan, zonder dat het merendeel van het boek daar expliciet op focust. Eerst lijkt het gewoon een grappig verhaal over walvissen die toevallig allemaal aan land willen komen en het leven hier eens uitproberen. Uiteindelijk zien we ook waarom: de zee zit te vol afval, en de walvissen vinden dat niet meer leefbaar. De rollen draaien nu om, want op de duur vinden de mensen hun leefgebied ook niet meer aangenaam, met al de rommel die de gigantische walvissen achterlaten.

Pas op het einde van het boek worden beelden getoond van vuilniszakken vol afval die uit de oceaan gehaald worden en verdwijnen in vuilniswagens. Er wordt nergens vermeld dat het misschien beter zou zijn om het afval ook gewoon te verminderen, want waar gaan die vuilniswagens heen? Maar het boek vormt wel een natuurlijke gespreksstarter, die je de gelegenheid geeft om met je kinderen eens stil te staan bij waarom al dat afval eigenlijk in de zee beland. Walvissen aan wal is vooral origineel en grappig gebracht, en niet te zwaar en belerend. Dat past wel bij onze gevoelige kleuter. Zo kunnen we zelf, op haar niveau, bekijken hoe diep we ingaan op het probleem van de vervuiling van de aarde. Ze vond het verhaal geweldig en we hebben samen genoten van het ontdekken van alle kleine details op de afbeeldingen. Onlangs zagen we in het park een eendje aan wal springen en Ella verwees meteen naar het boek: “die komt aan wal, net zoals de walvissen hé, mama!”. Een verhaal dat blijft hangen dus!

Je koopt Walvissen aan wal via de lokale boekhandel, de uitgeverij (NL, BE) of bol.com.

Dit boek heb ik gekregen om te reviewen.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.