Throwback naar 2018. Terwijl we met sommige babyvoorbereidingen al maanden op voorhand klaar waren, bleven andere belangrijke zaken toch een beetje liggen. Het inpakken van mijn koffer voor de kraamkliniek was daar een voorbeeld van. Ondanks de lijstjes die her en der te vinden zijn, vond ik het toch moeilijk om definitief te beslissen wat ik allemaal nodig zou hebben bij de bevalling en de dagen daarna. En ook voor de baby moest er het nodige ingepakt worden. Uiteindelijk hakte ik knopen door, en spoiler: het kwam allemaal goed. Ik laat zien wat er in mijn kraambagage zat en deel zes gouden tips voor het inpakken van je bevallingstas.

Hoeveel neem je mee naar het ziekenhuis? 

Als ik kijk naar onze vakanties, is er telkens een constante: ik neem steevast veel te veel mee, en gebruik nog niet de helft van de inhoud van mijn koffer. Voor die paar dagen kraamkliniek wilde ik graag mijn best doen om de bagage te beperken. Wat ik lastig vond aan de lijstjes die ik online en in brochures aangereikt kreeg, was dat er nergens hoeveelheden werden aangegeven. Er stond bijvoorbeeld “rompertjes voor de baby”, maar hoeveel heb je er nodig? En voor mij? “Borstvoedingspyjama’s”, meervoud, hoeveel zijn dat er dan? En wat is handiger, een pyjama met lange broek? Een shortje? Een nachtkleed? Ik kwam er niet uit. 

Gouden tips voor het inpakken van je bevallingstas

1 Een langere t-shirt om te bevallen 

Ik ging ten rade bij enkele vriendinnen met recente ervaring. Volgens hen was een nachtkleed of voldoende lange t-shirt voor tijdens de bevalling erg handig. Easy acces voor alle inwendige onderzoeken indien nodig, en toch nog wat discretie wanneer je de weeën liever al rondlopend opvangt dan onder de lakens. De kans was groot dat ik me op het moment suprême niet al te veel zou aantrekken van hoe ik er bij liep, maar goed, de optie om nog wat deftig voor de dag te komen was er dan toch. 

 2 Broeken voor erna 

Omwille van de dikke verbanden en netbroekjes na de bevalling, voelden de vrouwen die ik het vroeg zich allemaal het meest comfortabel bij een (lange) broek. Op die manier bleef alles net wat beter zitten, en moesten ze zich geen zorgen maken dat eventueel bezoek kon binnenkijken. In de praktijk was het bloedheet tijdens die eerste dagen van juni 2018, en heb ik dus niet alleen in mijn lange loungewear, maar ook in een makkelijke korte broek rondgelopen. Ging prima!

3 Maak een aparte tas voor de bevalling en de eerste kraamdagen

Deze tip kregen we eigenlijk al tijdens de rondleiding op de materniteit, en een vriendin bevestigde: het is veel handiger om een aparte tas voor de bevalling klaar te zetten. Die gaat door in een andere kamer in het ziekenhuis dan diegene waar je zal verblijven na de geboorte van je baby, en het is wel handig om dan een light-versie van je hele bagage te voorzien. Enkel de belangrijkste dingen die je nodig hebt om je kindje op de wereld te zetten, krijgen een plekje in de bevallingstas. De overige rompslomp gaat in de algemene kraamkoffer. Zo hoef je niet alle bagage te doorzoeken als je hoofd daar niet naar staat. 

4 Gemakkelijke kleertjes voor de baby (en jezelf)

Toen ik samen met mijn eigen mama een kritische blik worp op de kleertjes die we zouden kunnen meenemen voor onze dochter, haalde ze aan dat het allermakkelijkste, maar ook het meest comfortabele voor een pasgeboren kindje, kleertjes zijn die je niet over het hoofdje moet trekken. We pakten voor die eerste dagen dus bijna enkel rompertjes en pakjes met drukknoopjes over de hele lengte in. Daar was ik achteraf heel blij mee, want mijn baby kwam op de wereld met de zuignap, en had een serieuze bult op haar kleine hoofdje. 
Ook voor mezelf koos ik resoluut voor makkelijke kleding in zachte stofjes. Denk comfort, en laat strakke jeans en sexy lingerie gewoon thuis, als je dat wilt. Er wordt soms met complimentjes gestrooid als een kersverse mama al in een mooie outfit rondloopt twee dagen na de bevalling, maar echt, dat is totaal geen prioriteit. Doe vooral waar je je zelf goed bij voelt! 

5 Laat nog een deel van de bagage in de auto liggen 

Sommige dingen die je wel wilt meenemen, hoeven nog niet te worden meegesleurd op het moment dat je waggelend en puffend het ziekenhuis komt binnen gestrompeld. Suikerbonen, drank en glazen voor het bezoek of andere niet-dringende zaken kunnen best nog even wachten in de koffer van je auto tot jullie goed en wel geïnstalleerd zijn met die kersverse baby. Of je laat ze achteraf door een familielid meenemen, dat kan natuurlijk ook. Of: je trekt je niets aan van de vraag of je kraambezoek wel voldoende champagne te drinken heeft, rust uit en laat ze jou bedienen ;-). 

6 Maak een lijstje met last-minutes 

Sommige dingen kan je nog niet weken op voorhand opbergen omdat je ze nog in gebruik hebt. Op het moment dat je weeën beginnen kan het zijn dat je nog alle tijd hebt om rustig de laatste bagage bij elkaar te zoeken, maar halsoverkop moeten vertrekken of niet meer helder kunnen nadenken is zeker ook een realistisch scenario. Maak daarom een lijstje met de hoogstnodige last minute items die nog weggestoken moeten worden in de kraamtas op het moment van vertrek. Het is ook een goed idee om je partner of iemand die je zal begeleiden alvast uit te leggen waar hij of zij alles kan vinden.

Kraamkoffer checklist: dit zat er in mijn kraambagage

Bevallingstas 

 • Lange t-shirt (met voorsluiting voor het eerste huid-op-huid contact) voor tijdens de bevalling 
 • Een propere pyjama met borstvoedingssluiting voor erna 
 • Warme sokken 
 • Bril
 • Een handdoek en washandje 
 • Lippenbalsem
 • Haarrekker 
 • Oplader en smartphone 
 • Administratieve papieren voor opname/verzekering, mamaboekje, …
 • Iets kleins voor extra energie: flesje sportdrank, druivensuiker, droog koekje 
 • De eerste kleertjes voor baby (een rompertje en twee kruippakjes: in maat 50 en maat 56) 
 • Babymutsje als je dat graag wil aandoen – het is geen must, en ik zou het, moest ik het opnieuw doen, niet meer per se gebruiken 

Kraamkoffer 

 • Een extra pyjamashort
 • Een lange pyjamabroek 
 • 2 topjes om in te slapen, die makkelijk open kunnen voor eventuele borstvoeding 
 • Een kamerjasje/vest  
 • 2 makkelijke loungebroeken of loszittende sportlegging voor overdag 
 • 3 t-shirts voor borstvoeding
 • 5 onderbroeken (hoewel waarschijnlijk niet nodig – het ziekenhuis voorziet een wegwerpbroekje) 
 • 2 borstvoedingsbh’s
 • eventueel wasbare borstcompressen 
 • 3 paar sokken 
 • Slippers 
 • Toiletgerief
 • Contactlenzen
 • Handdoeken en washandjes
 • 5 rompertjes 
 • 3 babypakjes in maat 50
 • 3 babypakjes in maat 56 
 • 4 slabbetjes 
 • 3 paar babysokjes 
 • Krabwantjes
 • Minisetje babyverzorging, als je dat van het ziekenhuis niet gaat gebruiken 
 • 2 tetradoeken
 • 1 dekentje 
 • 1 babyjasje 

Verder werd mijn kraambagage nog aangevuld met doopsuiker, invulkaartjes voor het kraambezoek en een tijdschrift. Dingen als wasbare luiers hadden we toen nog niet bij, omdat er sowieso in het ziekenhuis een pakket met luiers voorzien werd. 

En ach… Als je iets vergeet, dan is er vast wel iemand bereid om daar in jouw plaats voor te zorgen. 

Heb jij nog een gouden tip voor het inpakken van je bevallingstas? 

 
Foto door rawpixel.com op Unsplash

 

BewarenBewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

 1. Begrijp ik het goed dat je n België een tijdje in het ziekenhuis verblijft na de bevalling? Interessant om het verschil met Nederland te zien.
  Hier wordt je, als alles goed gaat, na enkele uren weer naar huis gestuurd na de bevalling. Dan krijg je thuis nog wel een aantal dagen kraamzorg, waarvan je afhankelijk van je soort verzekering (basis of aanvullend) een deel zelf moet betalen. Je kunt hier wel gebruik maken van een kraamhotel waar je langer mag verblijven, maar dat is best duur. Kraamvisite gebeurt hier gewoon thuis, al kiezen sommigen ervoor om in 1x een kraamfeest te houden. Nadeel van thuis kraamvisite ontvangen, is dat je huis dan netjes moet zijn terwijl je hoofd daar meestal niet naar staat met een pasgeboren baby.

  1. Klopt! Standaard is het hier drie dagen ziekenhuis, bij complicaties zoals keizersnede ofzo worden dat er meer. Vroeger was het hier zelfs standaard vijf dagen. Je kan er ook wel voor kiezen om poliklinisch te bevallen en dan ga je ook dezelfde dag naar huis. Maar net zoals thuisbevallingen is dat hier helemaal niet standaard. Hoewel ik de keuze helemaal kan begrijpen, want ik vond het continu binnenkomen van verschillende vroedvrouwen bij de opvolging best vermoeiend. Een vaste kraamhulp is misschien wel fijner. Het heeft voor- en nadelen hé!

   De visite is hier meestal deels al in het ziekenhuis, vooral voor dichte familie, en dan ook nog thuis voor de rest. Of inderdaad een babyborrel, jullie kraamfeest dan :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.