Nog nooit gooiden wij zoveel voedsel in de vuilbak als sinds we een kind hebben. Restjes puree die door baby niet gesmaakt werden. Broodkorsten die in de lunchbox van de kleuter bleven liggen. Een appel waar ze na een paar happen genoeg van had. We proberen gaandeweg te voorkomen dat er nog zo veel wordt weggegooid. Niet altijd simpel, maar deze tips tegen voedselverspilling met jonge kinderen passen we dagelijks toe. Of dat proberen we toch.

Broodkorsten verwerken

Oh, het aantal korsten dat hier van brood is afgebeten! Halve broden gingen soms de vuilnisbak in, en daar bloedt mijn groene hart echt van. Ik ben ze dus een tijdje geleden op voorhand beginnen afsnijden zodat ze proper bewaard konden worden. Korstjes kunnen namelijk perfect gebruikt worden om zelf croutons van te maken voor in de soep (zoals bij deze dikke erwtensoep bijvoorbeeld). Of nog een goede manier om oude broodkorsten te verwerken: broodpudding! Gelukkig gaan hier inmiddels de korsten weer allemaal op. Aan alle ouders met korstenvermijdende kinderen: het is een fase, het is een fase ;-).

Restjes ontbijt in het verrassingsbordje 

Ons meisje is er goed in om iets te eten te vragen, het dan nét niet helemaal op te eten en dan iets anders te willen. We stellen hier natuurlijk grenzen in, maar aan de andere kant is een gevarieerd ontbijt met ook nog een stukje fruit na de havermoutpap ook niet slecht. Ik probeer dus porties aan te passen, maar als er toch over blijft, dan gaan de restjes regelmatig in het verrassingsbordje voor ’s middags. Plots gaat dat half boterhammetje met choco dan toch weer lekker binnen.

Niet te veel ineens opscheppen

Bij het avondeten schep ik liever niet te veel ineens op het bordje. Bijvullen kan altijd, en de overschot gebruik ik de volgende dag, of gaat in de vriezer voor later. Maar wat eenmaal in een peuter- of kleuterbord heeft gelegen, dat ga ik echt niet bewaren tot de volgende dag. Daarvoor wordt er teveel met de handjes gegeten en geklierd bij ons. Ook bij moeilijke etertjes, is het soms beter om niet te veel ineens op hun bord te presenteren. Dat kan namelijk overweldigend overkomen, als in: moet dat allemaal op? Pffff! 

Snacks op kindermaat 

Mini ijsjes of mini koekjes: ze zijn niet zo geschikt voor de verpakkingsarme levensstijl, maar ik vind ze eerlijk gezegd soms wel handig om het snoepgedrag toch nog iets te beperken. Goed voor af en toe, al kies ik liever iets gezonder. Tegenwoordig wilt Ella graag zoals grote mensen een ronde appel eten. En als ik haar die geef, blijft steevast de helft liggen. Blijkt nu dat er ook zoiets bestaat als een mini appel. Mevrouwtje krijgt een échte ronde appel op haar maat in het verrassingsbordje, en door de kleinere portie moet moeder minder weggooien. En ik geef toe, sinds we een hele lading van deze Rockit appeltjes in huis hebben, pak ik er ook sneller eentje tussendoor. Lekker zoet en knapperig, lokaal geteeld in België en verpakt in karton. Een gezonde snack die zonder schillen in Ella’s snackdoosje voor school past. Of in mijn handtas, voor onderweg. We kunnen er wel aan wennen!

Samen kokkerellen 

Minder voedsel verspillen met kleine kinderen, dat doe je ook door hen respect aan te leren voor hun voeding. Ik vertel Ella regelmatig dat ik niet graag eten weggooi, want dat dat geld kost, en dat de natuur hard heeft gewerkt om dat fruit te laten groeien. Natuurlijk blijft het een kleuter, en dringt dat niet altijd door. Maar door het genoeg te herhalen hoop ik dat het op een dag toch blijft hangen. 

Kinderen betrekken bij het thema voedselverspilling kan je ook speels aanpakken door samen op jacht te gaan naar pakketjes van Too Good To Go. Of door de overrijpe bananen uit de fruitschaal samen te verwerken tot havermoutkoekjes, bananenijsjes of smoothies. 

huishouden doen met kleine kinderen

Leren sorteren 

Toch voedsel over om weg te gooien? Leer je kinderen dan correct sorteren en recycleren. Probeer ten allen tijde te vermijden om groenafval bij het restafval te gooien, dan kan er namelijk niets nuttigs meer uit gehaald worden. Bewaar groenafval apart voor de gemeentelijke groenafvalinzameling, zodat er compost van gemaakt kan worden. Of composteer in je eigen tuin of wormenbak. Je planten zullen er blij mee zijn!

 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

4 Comments

  1. Wij zijn net verhuisd naar een gemeente waar het GFT tot onze consternatie niet apart opgehaald wordt. Echt wennen weer dat dat in de gewone zak moet. We gaan composteren, maar hebben dat nooit eerder gedaan, en gaan toch eerst wat gesettled moeten zijn voor ik me daarop stort 🙂

  2. Met kippen in de tuin belanden groenten, fruit en broodrestjes bij hen. Sinds we een paar weken geleden begonnen zijn met HelloFresh zijn overschotjes ’s avonds ook (bijna) onbestaand. Ook een win-win dus hier thuis.

    1. Zo leuk, kippen! Dat wilden wij onlangs ook, een mooi plekje in de tuin voorzien voor kippetjes. Maar we bleven twijfelen en uiteindelijk hebben we het gelukkig niet gedaan: een paar weken later begon hier de hele PFOS affaire en mochten we geen eieren meer eten van eigen kippen. Maar toch, het lijkt me zo leuk, en handig voor de restjes inderdaad! Wat goed trouwens dat HelloFresh ook helpt om voedselverspilling tegen te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.