Wij zijn thuis echte bingewatchers. Jezelf helemaal onderdompelen in een serie  en in een zwart gat vallen als je alle afleveringen achter de rug hebt: de komst van Netflix heeft dat proces nog veel makkelijker gemaakt. Ik vind het zelf altijd fijn om bij anderen inspiratie te vinden over een nieuwe serie om te volgen, dus ik zet graag mijn aanraders voor series op een rijtje. De onderstaande televisiereeksen kan je streamen via de diverse kanalen Netflix, Streamz, Apple TV+ VrtNu, GoPlay. Ze hadden allemaal een actueel maatschappelijk thema dat mij erg hard raakt.

Over racisme en discriminatie

Het leven in kleur

In deze vijfdelige documentairereeks gaat Karine Claassen op zoek naar getuigenissen over racisme in Vlaanderen. Zowel rechtuit als “subtiel” racisme komen aan bod, in diverse onderwerpen zoals onderwijs, justitie, media en in ons allemaal. Taboes en harde vragen worden niet uit de weg gegaan, en die eerlijkheid komt aan. Ik hield het volgens mij bij geen enkele aflevering droog. Dit onderwerp raakt mij echt enorm diep. Must see!

Gezien op: VrtNu, Canvas

FC United

Eerlijk, deze documentairereeks moet ik nog beginnen kijken, maar ik wilde ze alvast in dit lijstje opnemen. Ze kaart het racisme en het gebrek aan diversiteit in het Belgisch voetbal aan, zowel op professioneel als amateurniveau, bij vrouwen- en mannenvoetbal.

Gezien op: VrtNu of Canvas

When They See Us

beklijvende series om te streamen

Vijf Harlemse tieners worden valselijk beschuldigd van een aanval met verkrachting in Central Park. Deze serie is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat ik nog niet kende. Kippenvel. Ik keek achteraf ook nog naar de Oprah Winfrey special en was zo ontroerd toen ik de vijf mannen daar hun verhaal zag doen. Wat hen is aangedaan… Niet te vatten. En ze zijn niet de enige, helaas.

Gezien op: Netflix

Over machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag

The Morning Show

Het scenario van het eerste seizoen van The Morning Show kwam ons heel bekend voor, vermits grensoverschrijdend gedrag in de media de laatste jaren ook in onze contreien aan het licht gebracht werd. Toont nog maar eens aan hoe ingebakken deze patronen overal zijn en hoe walgelijk dat eigenlijk is. De ontknoping van seizoen één vond ik ontzettend krachtig en ontroerend, en heeft me echt geraakt.

Ook seizoen twee heb ik graag gekeken, maar vond ik zelf iets minder dan het eerste deel van de reeks. Toch een aanrader.

Gezien op: Apple TV+ (met een proefabonnement ;-))

Het proces dat niemand wou

De zaak Bart de Pauw deed in ons land heel wat stof opwaaien. Ik begreep al die mensen die zo blindelings opkwamen voor hem op sociale media niet zo goed, en vond het altijd vooral moedig van de vrouwen die naar voren waren gekomen. En door deze documentairereeks te zien, is mijn respect voor hen alleen maar gegroeid. Een reeks die iedereen zou moeten zien, alleen al om te begrijpen waarom “gewoon wat sms’jes” niet zomaar wat sms’jes zijn maar een heel schadelijk, manipulerend patroon kunnen vormen. Voor iedereen die niet begrijpt dat deze vrouwen niet gewoon een nummer geblokkeerd hebben: kijken!

Gezien op: Streamz

Over huiselijk geweld

Maid

Een moeder ontsnapt met haar dochtertje aan een gewelddadige relatie. Ze vecht voor hun toekomst, en dat gaat met vallen en opstaan. Heel mooie en ontroerende reeks!

Heb jij nog tips voor series die blijven hangen?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

  1. Netflix serie Raising Dion is ook erg leuk! Er staat vanaf 9 jaar, maar voor kinderen is hij wel spannend, dus zelf zou ik eerder zeggen vanaf 12 jaar. Als volwassene kon ik haast niet stoppen met kijken.
    Het gaat over een jongen die superkrachten heeft en zijn moeder en hoe ze daarmee omgaan. Het is een spannende en leuke serie, 2 seizoenen nu. Het leukste vind ik nog wel dat de hoofdrolspeler en zijn moeder eens niet blanke mensen zijn, maar dat juist de “slechterik” blank is. Heel verfrissend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.