In plaats van een shoplog leek het me leuk om een leenlog te starten. Want waarom altijd de focus leggen op consumeren en hebben, hebben, hebben? Boeken – en bij uitbreiding, zowat alles – uitlenen, dat is goedkoop, afwisselend, én duurzaam. En de perfecte manier om te weten te komen welke exemplaren echt de moeite waard zijn om toe te voegen aan je eigen boekenkast. Want de echte pareltjes, die moeten natuurlijk zo vaak gelezen worden dat de bladzijden er bijna uitvallen! Dit zijn de boekjes die Ella mee naar huis nam van de bibliotheek, en wat we ervan vonden!

Het lammetje dat een varken is – Pim Lammers & Milja Praagman

Het lammetje dat een varken is, gaat over een lammetje dat op een dag aankondigt dat het geen lammetje is. Hij is een varkentje, dus gaat mee rollen in de modder. Maar dat vinden de andere dieren gek, en dus neemt de boer het lammetje mee naar de dierenarts. Na een grondig onderzoek concludeert die dat dit diertje toch echt een varkentje is: hij ziet er alleen nog niet zo uit. Het eerste Nederlandse transgender-prentenboek maakt gender en identiteit bij kleuters bespreekbaar. Ella vond het een heel fijn boek, dat we verschillende keren opnieuw hebben gelezen.

Leen het bij de bib of koop bij bol.com.

Julian is een zeemeermin – Jessica Love

“Julian ziet op een dag drie zeemeerminnen. Vanaf dat moment is niets meer wat het was … Hij heeft maar één grote wens: een zeemeermin worden. Wat vindt zijn oma daarvan?”

Ik had al zoveel moois gelezen over Julian, en Ella is gek op zeemeerminnen, dus dit boek moest ook een keer mee naar huis. Het is prachtig getekend, en het is mooi om te zien dat de oma van Julian na de eerste bedenkelijke blikken, Julian toch aanmoedigt om zichzelf te zijn. Voor sommigen misschien een nadeel is dat er niet veel tekst in dit boek voorgedrukt staat. Je moet dus zelf een beetje vertellen wat je ziet of wat er gebeurt. Voordeel is dat je het verhaal zo kan aanpassen aan de leeftijd en leefwereld van het kind waar je aan voorleest. Nadeel, je moet wat creatiever zijn in het voorlezen ;-). Je vindt het hier op bol.com. Van Julian verscheen intussen ook al een vervolgverhaaltje: Julian gaat naar een bruiloft.

Drakentaart – Sandrine Lambert en Lotte Leysens

Een wat ouder boekje over voor kleuters herkenbare gevoelens. Draak is jarig en hij slaagt er niet in om zoals de andere draken de kaarsjes van de taart aan te blazen. Hij wordt heel jaloers, tot blijkt dat hij een heel ander, eigen talent heeft.

Verlegen Vera – Lucy Rowland

Verlegen Vera is een hartverwarmend mooi boek. Het gaat over een meisje dat te verlegen is om te praten. Op een dag arriveert er een nieuw klasgenootje en ze worden vriendinnetjes, die elkaar begrijpen zonder woorden. Maar dan gebeurt er iets waardoor het toch wel handig zijn als Vera toch iets kon zeggen…

De prenten in Verlegen Vera zijn zacht, vrolijk en kleurrijk en heel erg schattig. Een boek met diversiteit zonder daar de nadruk op te leggen, en een herkenbaar verhaal voor de meer introverte kinderen die meestal wat minder in the picture staan. Het einde vond ik zo mooi!

Verlegen Vera vind je onder andere hier.

Het lied van de blauwe pinguïn – Petr Horácek

In het lied van de blauwe pinguïn staat het anders zijn en daardoor uitgesloten worden door de grote groep centraal. De blauwe pinguïn ziet er niet uit zoals de rest, en hoewel hij alles doet zoals de andere pinguïns, wil niemand vriendjes met hem zijn. Hij is dus heel erg eenzaam, maar blijft toch zijn eigen ding doen. Hij zingt een prachtig lied en daardoor zijn de andere pinguïns uiteindelijk toch wel nieuwsgierig naar de blauwe pinguïn.

Ik vond het zo’n sneu verhaal, maar helaas is dit voor veel kinderen toch de dagelijkse realiteit. En via prentenboeken heb je de kans om het gesprek daarover te openen, wat ik ook deed met mijn kleuter. Je vindt het boek hier.

De mama’s van Sterre – Gea van Beuningen & Tinne Van den Bossche

De mama’s van Sterre vond Ella heel erg leuk om te lezen. De afbeeldingen van een klas in actie zijn dan ook erg herkenbaar. In het verhaaltje vraagt de juf naar het beroep van de mama’s van de kinderen, maar Sterre heeft twee mama’s en vindt het dus best een moeilijke vraag om te beantwoorden. Dit opent het gesprek naar het feit dat er heel veel gezinsvormen zijn, en dus niet alleen het traditionele mama-papa-gezin. Ik vind het altijd mooi dat kleuters dit gewoon aannemen, het de normaalste zaak van de wereld vinden, en zo hoort het ook. Bij ons was het gevolg wel dat Ella begon te zeggen dat zij óók twee mama’s wou, haha.

De mama’s van Sterre werd samengesteld door ’t Kwadraat en Het Roze Huis, Antwerpse Regenboogkoepel, met steun van Gelijke Kansen in Vlaanderen. Je vindt het hier. Enige nadeel: het is een softcoverboekje.

Toermalijn – Davide Cali & Fatiha Ramos

De favoriet van Ella uit dit lijstje is zonder twijfel Toermalijn. We leerden het boek kennen door de voorleesvideos van De Voorleesclub, en Toermalijn moest opnieuw en opnieuw worden bekeken. Toen we Toermalijn tegenkwamen in de bibliotheek, twijfelden we natuurlijk niet! Het is een prachtig mooi vormgegeven prentenboek, met kleurrijke, ietwat abstractere beelden. Het klassieke verhaal van een prinses die in een toren wacht op haar verlosser, krijgt hier een origineel einde. Ridder na ridder mislukt in zijn missie, en degene die uiteindelijk Toermalijn mag zoenen… is een vrouw!

Leen het, koop het bij de lokale boekenwinkel of bij bol.com. Het is een pareltje!

Mijn vorige leenlog lees je hier. Heb jij nog mooie boeken uitgeleend de laatste tijd?

PS: Ik deel hier telkens affiliate linkjes naar bol, om mijn eigen blog te steunen. Maar ik deel ook graag steun uit aan andere ondernemers, dus ik vermeld graag dat verschillende van deze boekjes ook verkrijgbaar zijn bij bijvoorbeeld Bahiashop of Cargoconfetti.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.