In mijn bijna vijfendertigjarige leventje ben ik ondertussen drie keer van adres veranderd. Op mijn zestiende verhuisde ik met mijn ouderlijk gezin naar een nabijgelegen dorp. De volgende keer dat ik mijn boeltje bij elkaar pakte, was toen ik ging samenwonen met mijn vriendje. Tenslotte verhuisden we van ons appartementje naar het rijhuis dat we nu al zeven jaar thuis noemen. Hier werd de hele woning verbouwd, werden we man en vrouw en breidden we ons gezin uit met een kind. Als muren konden praten! Indertijd hebben we niet alles toegepast, maar ik zet hieronder zeven haalbare tips voor duurzaam verhuizen op een rij. 

Groen transport 

Een verhuizing, dat betekent in de eerste plaats natuurlijk héél veel spullen van punt A naar punt B vervoeren. Kleine dingen kan je stelselmatig verhuizen met een bakfiets, als je die hebt. Voor het grovere werk zou je kunnen zoeken naar een duurzame transportfirma die werkt met elektrische verhuiswagens of bestelwagens. Niet haalbaar bij jou in de buurt? Dan kan je ervoor kiezen om de CO2 die vrijkomt bij het transport te compenseren.

Verhuisdozen en verpakkingstape 

De klassieke verhuisdoos is er eentje van karton. Maar heb je al eens bedacht om gebruik te maken van je wasmanden of klapkratten van de boodschappen? Zeker om planten te vervoeren zijn die erg handig. Tweedehands plastic opbergdozen die je later hergebruikt om de zolder netjes in te richten kunnen ook. Kies je voor kartonnen dozen, ga dan eerst voor hergebruik. Misschien kan je bij de lokale supermarkt wel een stapel bananendozen meenemen? Of kan je dozen lenen van iemand die net een verhuis achter de rug heeft? Dozen bewaren van grote online bestellingen? De opties zijn eindeloos. Koop je nieuwe kartonnen dozen, let er dan op dat ze het FSC-keurmerk voor duurzaam bosbeheer dragen. En als je dan toch bezig bent: ga voor dozen van goede kwaliteit zodat ze achteraf hergebruikt kunnen worden. Zo hebben wij onze kerst- en voorjaarsdecoratie in dozen zitten die nog bij onze verhuis gebruikt werden. 

Oh ja, het is niet de grootste van de tips voor duurzaam verhuizen, maar wel een goeie: vervang plastic verpakkingstape voor papieren kleefband. Het bestaat!  

Breekbare spullen plasticvrij inpakken 

Wanneer ik postpakketjes binnen krijg, dan bewaar ik bijna altijd de vulling om later te hergebruiken. Zeker als je weet dat er een verhuis op de planning staat, kan je alvast beginnen verzamelen. Als alternatief voor plastic noppenfolie, kan je breekbare spullen ook perfect inpakken met oud krantenpapier. Nog een optie is om handdoeken, tafellakens, beddengoed of ander textiel dat je sowieso ook moet verhuizen, te gebruiken om dozen op te vullen of fragiele items te beschermen. Twee vliegen in één klap! 

Tips voor duurzaam verhuizen

Tweedehands inrichting 

Duurzaam verhuizen, dat betekent ook kijken naar het bredere plaatje. Schaf je nieuwe meubelstukken aan voor je toekomstige woning? Kijk dan eerst of je tweedehands pareltjes kan vinden. Oude meubelstukken zijn vaak nog oerdegelijk en kan je zelf pimpen met een likje verf. Ideaal voor een unieke sfeer en budgetvriendelijke inrichting! 

Een tweede leven voor pallets

Laat je bouwmateriaal of grote meubelstukken leveren, en zitten die verpakt op een houten pallet? Gooi die dan niet zomaar weg. Vaak kan je pallets terug inleveren, zeker als het gaat om een zogenaamd europallet. Of stort je op een origineel DIY-project, en gebruik de pallets voor een stoere loungeset in de tuin, een kruidenrek, een boekenkast of salontafel. Pinterest staat vol met leuke ideetjes! 

Milieuvriendelijke poetsproducten 

Bij een verhuis hoort natuurlijk ook heel wat schoonmaakwerk. Het oude adres netjes achterlaten voor de nieuwe bewoners en je nieuwe nest helemaal opfrissen doe je met milieuvriendelijke poetsproducten. Tegenwoordig heeft elke supermarkt wel een ecologisch aanbod aan schoonmaakmiddelen in huis. Nog een stapje verder, dat kan door plasticvrij te poetsen. Ga voor kant-en-klare oplosbare schoonmaakcapsules of klassieke middeltjes zoals azijn en bicarbonaat. 

Schilderen met ecolabel 

Je woning voorzien van een nieuw kleurtje aan de muur? Tegenwoordig bestaan er op en top milieuvriendelijke verven om je schilderwerk zo duurzaam mogelijk in te vullen. Past dit niet in je budget? Dan zijn er ook potten verf in de standaard bouwmarkt beschikbaar die het ecolabel dragen. Misschien niet perfect groen, maar wel een beter alternatief. Je kan ze bovendien betalen met ecocheques. Krijgen die ook nog eens een nuttige bestemming! 

Ben jij al vaak verhuisd? 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.