De lente hangt in de lucht, en automatisch trekken wij dan sneller de tuin in. Het is zo fijn om stilaan alles te zien ontwaken: frisgroene blaadjes, de eerste bloemen die hun pracht laten zien en bijen die uitchecken bij hun winterhotel. Zalig! De laatste jaren zijn wij steeds meer bezig met het ecologische aspect van onze tuin en daarbij letten we natuurlijk vooral op de bijvriendelijkheid. Maar ook goed omgaan met andere tuindieren en natuurlijke bronnen zoals water horen erbij. Ik geef je mijn tips voor het inrichten van een milieuvriendelijke tuin!

Kies voor bij- en vlindervriendelijke planten

Niets mooier dan een tuin vol zoemers en fladderaars. Als wij nieuwe planten kopen, letten we er op dat het altijd gaat om bij- of vlindervriendelijk groen. Er was een tijd dat wij elk jaar naar het tuincentrum trokken voor nieuwe eenjarige bloemen. Maar stilaan hebben we onze tuinpotten gevuld met vaste planten zoals Echinacea, Tijm, Marjolein, Salie en andere kruiden en planten die vanzelf weer terugkomen. Ook weer duurzamer! 

Het allerliefste kiezen we voor biologisch plantgoed, want ook in tuincentra wordt er regelmatig gewerkt met bestrijdingsmiddelen die niet zo lief zijn voor insecten. Biologische zaden zijn makkelijk te vinden en zijn budgetvriendelijk. Het is ook fijn om er op te letten dat je in alle seizoenen wat kleur – en dus bloemen – te bieden hebt. Zo vinden de bijtjes ook in het vroege voorjaar al voedsel. 

Groener tuinmeubilair 

Als het goed is, heb je nu je tuin omgetoverd in een groen en kleurrijk bijenparadijsje. Maar je wil natuurlijk zelf ook van die oase genieten en een drankje doen in een heerlijke loungeset. Het duurzaamste tuinmeubilair bestaat al: kies voor tweedehands of zet een fris laagje ecologische verf op je huidige set. Koop je toch iets nieuws, zorg er dan voor dat alles zo lang mogelijk meegaat. Onderhoud houten meubelen en plaats alles beschut tijdens de gure wintermaanden. Ben je toch uitgekeken op je tuintafel? Verkoop ze dan tweedehands of breng ze naar de kringwinkel. 

Insectenhotel 

Een milieuvriendelijke tuin is een heel ecosysteem waarbij ook de kleinste kriebelbeestjes erg belangrijk zijn voor het evenwicht. Je verwelkomt ze door de tuin niet te netjes te maken en door insecten- of bijenhotels te voorzien. Kies voor huisjes in natuurlijk hout of maak ze zelf van recuperatiemateriaal (een oud palet of wijnkistje en bamboestokjes zijn erg geschikt). 

Wees rommelig 

Een strak gazon is mooi, maar heeft qua biodiversiteit niet zo veel te bieden. Laat dus gerust het onkruid staan en maak je niet druk om dat mostapijt. Je zal zien dat niet alleen de mooiste, verrassende bloemetjes tevoorschijn komen, maar ook dat bijen en insecten hier van smullen. Laat in het najaar gerust wat afgevallen bladeren en takken liggen, zodat egels hiertussen kunnen overwinteren. 

Vogels voeren zonder plastic 

En ook tuinvogels kan je in de winter ondersteunen door voedsel te voorzien. Let er dan wel op dat je vetbollen met plastic verpakking laat liggen: de dieren zouden verstrikt kunnen raken in het netje en zo sterven. Vogels voeren zonder plastic is helemaal niet moeilijk. Je kan ook een kom water klaarzetten waar gevederde vriendjes kunnen drinken en badderen. Heerlijk om te zien. Kijk wel uit met katten in de buurt: kies dan voor een drinkschaal in de hoogte. 

Verse kruiden 

Bespaar verpakkingen in de keuken door zelf verse kruiden in de tuin te planten. Of begin een moestuinbak, waar je af en toe een blaadje sla plukt voor de lunch, en lente-ui voor een heerlijk accent in de aardappelsalade. Bonus is dat kruiden in de bloei niet alleen mooi zijn, ze ruiken heerlijk en zijn een feestmaal voor bijen. Win-win! 

Vang regenwater op

In een milieuvriendelijke tuin past het natuurlijk niet om kostbaar drinkwater te verspillen. Door regenwater op te vangen in een regenwaterton werk je ecologisch en budgetvriendelijk. Het regenwater is ook beter voor je planten omdat het minder chloor bevat dan kraanwater. Goed omspringen met water doe je trouwens ook door niet te veel verharding in de tuin te voorzien, zodat regenwater de bodem kan indringen. Heb je een verharde stadstuin? Probeer dan wat tegels te verwijderen of leg een geveltuintje aan om de natuur een handje te helpen. 

Geen bestrijdingsmiddelen 

Nog een inkoppertje: om milieuvriendelijk te werk te gaan, blijf je vér weg van bestrijdingsmiddelen. Onkruid kan je laten staan, of je gebruikt je eigen spierkracht om het tussen tegels uit te verwijderen. Wist je dat onkruidverdelgers niet alleen voor de natuur, maar ook voor je eigen gezondheid enorm schadelijk zijn? 

Groene schutting 

Ook de afscheiding tussen twee tuinen kan je verduurzamen. Hippe tuinschuttingen bestaan steeds vaker uit plastic, en zijn zodanig afgesloten dat dieren zoals egels er nergens doorheen kunnen. Jammer! Wij hebben aan een zijde van onze tuin een groene haag als afsluiting en het ziet er niet alleen veel mooier uit, door te kiezen voor bloeiende struiken is het in de zomer ook een paradijs voor bijen en hommels. Als je toch een schutting met rasterwerk plaatst, kan je er klimplanten op laten groeien voor meer groen in de hoogte. 

Zaadbommen 

Tenslotte nog een groene tip die ook superleuk is voor kinderen: gooi eens wat zaadbommen in het rond! Sinds vorig jaar proberen we tussen onze vaste planten en struiken af en toe wat bloemenzaad te strooien. Het is zo leuk om alles langzaam te zien ontkiemen en de verrassing af te wachten. Komt er een klaproos tevoorschijn? Of een felblauwe korenbloem? Met wat geluk zaaien de plantjes zichzelf jaar na jaar uit en kan je binnenkort genieten van de mooiste bloemenweide, mét bijbehorend gezoem, natuurlijk! 

Probeer jij al bijen en vlinders naar je tuin te lokken? 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

  1. Wij hebben ook gras in de tuin en hebben ooit langs de rand veldbloemen gezaaid. Helaas heeft ons kind erge hooikoorts, daardoor konden we het gras en de veldvloemen niet laten opkomen zonder te maaien. Als het gras gaat bloeien kan hij niet meer naar buiten. Dus de bloemen zijn helaas nooit uitgekomen. Hooikoorts en natuurlijk gras gaan blijkbaar niet samen.

    1. Ahhh dat is zo lastig hé, die hooikoorts! Ik heb er last van maar in mindere mate, mijn man heeft het meestal erger, dus als het te erg wordt maaien wij ook helaas… Maar er vliegen ook zo enorm veel pollen in de lucht hier dat het eigenlijk ook niet veel uitmaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.