Heb jij het ook gemerkt aan de eindafrekening? De energieprijzen zijn flink gestegen, en er puffen veel gezinnen onder de verhoogde maandelijkse voorschotten die betaald moeten worden. Ook wij merken de stijging in onze portemonnee, dus ik besloot om na het artikel over besparen op verwarmingskosten, nog eens op een rijtje te zetten wat we aan het elektriciteitsverbruik kunnen doen. Hieronder een heleboel makkelijke tips om te besparen op je elektriciteitsfactuur! 

Vervang energieverslindende lampen 

Ik weet nog dat het land een beetje op zijn kop stond, toen beslist werd dat er geen gloeilampen meer verkocht zouden worden. Veel mensen gingen nog vlug de voorraad uit de winkels opkopen, en daardoor worden heel wat woningen nog steeds verlicht met deze verouderde lichtbron. Onze gloeilampen zijn intussen opgebruikt, maar we hadden nog wel een aantal halogeenspots hangen, wat ook niet de beste keuze is. Ledverlichting is energiezuinig: het scheelt 90 % in verbruik met een gloeilamp, en is 85% zuiniger dan een halogeenlamp. Dus vervangen wij nu stilaan de lichtpunten die we het vaakst gebruiken allemaal met ledjes. Doordat ze minder snel stuk gaan, zijn ze ook nog eens goedkoper op lange termijn.

Voorkom sluipverbruik 

Je kent het wel: apparaten die ook in stand-by modus nog energie verbruiken. Vroeger hadden wij bijvoorbeeld een televisietoestel dat alleen maar in stand-by kon, tenzij je de stekker er helemaal uittrok. Het lijkt maar een kleintje, maar wanneer je verschillende van deze toestellen in huis hebt, loont het toch de moeite om ze netjes uit het stopcontact te halen. Zeker ook bij oudere modellen, die nog niet onderworpen waren aan een Europese regelgeving voor sluipverbruik.
En als je dan toch bezig bent: verwijder ook telefoonopladers helemaal uit het stopcontact als je klaar bent met opladen. Ook veel minder brandgevaar op die manier! 

Ga zuinig om met energieslurpers 

Sommige elektrische apparaten verbruiken nu eenmaal veel stroom, maar kan je niet uitzetten of de deur uitdoen. Ik wil niet per se terug naar een tijd zonder wasmachines, bijvoorbeeld ;-). Wat je wel kan doen om te besparen op je elektriciteitsfactuur is zuinig omspringen met de energie die zulke grote toestellen vragen. Stop de wasmachine vol genoeg, gebruik de ecostand en was op lage temperaturen indien mogelijk (let op: niet doen bij het wassen van wasbare luiers!). 

Ook de vaatwasser kan wachten met zijn rondje tot hij he-le-maal volgepropt zit. Investeer in energiezuinige apparaten en denk twee keer na voor je die oude koelkast als extra bierkoeler in de garage gebruikt. Maak er een sport van om de wasdroger te vermijden en probeer wasjes zo veel mogelijk aan een wasrek of droogmolen op te hangen. Elektrische verwarmingselementen in de badkamer (ik kijk naar mijn tienerzus die zo’n blazertje makkelijk een uurtje kon opzetten vroeger, haha), zijn ook géén goed idee als je ze kan vermijden. 

Kleine gewoontes die besparen 

Houd tussendeuren dicht en zet radio en tv uit als je de ruimte verlaat. Doe het licht uit in de kamers waar je niet bent. Gebruik de televisie niet als achtergrondgeluid. Trek de oplader uit je laptop als hij vol is. Giet een teveel aan gekookt water in een thermosfles zodat je niet voor elk kopje thee de waterkoker moet aanzetten. Vul de afwasbak maar voor de helft bij een klein afwasje. Kook met deksels op de pannen en maak gebruik van de restwarmte op het eind van een bereiding. Douche korter. Laat de ventilator van de badkamer niet de hele dag draaien. Haal de stofzuigrobot ook eens van de lader als je hem niet meteen nodig hebt. Laat de elektrische oven niet langer voorverwarmen dan nodig. Gebruik milieuvriendelijke kaarsen voor sfeerlicht. 

Als je erover gaat nadenken, kunnen vele kleintjes op het einde van de rekening een grote besparing maken. Wat zijn jouw beste tips om energie te besparen op je elektriciteitsfactuur? 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.