Onlangs deelde ik het al op Instagram: we kochten nieuwe meubels voor de eethoek in onze woonkamer. Na twaalf jaar was het tijd voor een update van onze zorgvuldig uitgekozen eettafel. Ik kreeg de vraag om het eindresultaat nu eindelijk eens te laten zien, dus bij deze! 

Tijd voor een nieuwe eethoek 

Destijds kozen we onze eettafel vooral uit op basis van praktische overwegingen. We wilden graag genoeg plaats voor wanneer onze familie of vrienden op bezoek zouden komen. Het werd een grote tafel met zes vaste plaatsen, die uittrekbaar was, zodat er uiteindelijk acht tot tien personen rondom konden zitten. We waren toen nog niet zo avontuurlijk en kozen al onze meubels in dezelfde, zwartbruine kleur. Dan paste alles mooi bij elkaar, toch? Intussen hebben we die mening herzien, haha. Nu vind ik het veel mooier om wat verschillende kleuren af te wisselen. De donkere kleur zouden we nu ook niet meer opnieuw kiezen, denk ik. Zeker omdat de tegelvloer hier in huis ook al zwart is. 

Maar niet alleen de kleur begon ons stilaan te storen. Ook de plaats die de grote, rechthoekige tafel innam. Onze kleuter doet niets liever dan keihard rondjes door de woonkamer rennen, en die tafel stond eigenlijk altijd wat in de weg. We gebruikten in de dagelijkse praktijk ook slechts de helft – om aan te werken of af en toe te eten – en de rest evolueerde als vanzelf naar een dumpplek voor al onze kleine rommeltjes. Herkenbaar? 

Degelijke meubels vervangen, is dat wel duurzaam? 

Nu zijn we altijd wel zuinig geweest op onze spullen, dus eigenlijk was er met de eettafel nog niet veel mis. Een krasje hier en daar, dat wel, maar verder was ze nog stevig en zeer degelijk. De stoelen, dat was een ander verhaal. Buiten beschouwing gelaten dat onze smaak intussen veranderd is, waren de stoelen wél versleten. De bekleding begon los te laten en vertoonde hier en daar zelfs scheurtjes. Het zitcomfort ging ook achteruit. 

Genoeg redenen dus, om stilaan uit te kijken naar iets nieuws. En toch hebben we zoals altijd een hele tijd nagedacht en getwijfeld. Want degelijke meubels zomaar wegdoen, is dat wel duurzaam? Zonde toch, om alles weg te gooien? Toen we de knoop doorhakten, hebben we de integrale meubelset dan ook op de plaatselijke weggeefhoek aangeboden. Gratis op te halen, een degelijke eettafel en zes ietwat versleten stoelen. Meteen boden er zich enkele kandidaten aan, en iemand wilde zelfs de stoelen een nieuw leven geven door het naaien van nieuwe overtrekjes. Tof, hé? Alles werd opgehaald, net op tijd voor de nieuwe levering. 

En nee, onze nieuwe meubels zijn nièt tweedehands, hoewel ik daar altijd zo voor pleit. Ook wij doen immers niet alles perfect volgens ons groene ideaalbeeld. De niet zo duurzame nieuwe meubels gaan we echter wel weer goed verzorgen, zodat ze hopelijk weer lang mee zullen gaan. 

Voor en na: zo ziet onze eethoek er nu uit 

Zoals je ziet zag dit hoekje er voorheen nogal somber, kil en volgepropt uit. Ik werd er niet meer vrolijk van.

Wat we dan wel wilden? Lucht, ruimte en licht. We kozen een kleine, ronde eettafel voor vier personen uit. Hij is maar 105 centimeter in doorsnede, en dat is dus best wel een aanpassing. Niet alle kookpotten kunnen aan tafel, en af en toe moeten we even schuiven bij het tafeldekken. Voordeel is wel dat we nu toch al wat meer verplicht worden om die rommel meteen op zijn plek te leggen ;-). We kozen er een tijdje geleden ook voor om geen tapijtvloer onder de tafel te voorzien. De mat is dus verplaatst naar de zithoek. Makkelijker poetsen, met morsende kindjes (en toegegeven, ook kruimelende moeders). 

De stoelen zijn deze keer niet bekleed met fake leer, maar met textiel. We hopen dat dit materiaal langer zal meegaan. Het is alleen nog wat oppassen met vuile kinderhandjes. Omdat we de stoelen niet kunnen afwassen, twijfelden we even, maar we werden toch verliefd op deze look. De kleurenmix van het geheel mixt perfect met de rest van ons interieur en zélfs met de placemats uit gevlochten papier. 

interieur voor en na eethoek_5045

Zijn we blij?

Ja, we zijn blij! We hebben nu nog maar vier vaste stoelen, dus gasten ontvangen zal nu moeten met iets meer flexibiliteit. Casual met een bordje op schoot, eventjes de keuken- of tuintafel mee in de woonkamer aanschuiven, of tuinfeestjes geven: oplossingen zijn er genoeg. 

Maar het allergrootste deel van de tijd zijn we toch maar met zijn drietjes, dus een te grote tafel behouden voor die paar keer dat we toch bezoek aan tafel uitnodigen? Dat is ergens ook idioot. In ons dagelijks leven hebben we veel meer aan de extra ruimte die we nu hebben gecreëerd. Ella kan weer rennen, en ik zit weer met plezier zero waste thee te drinken in onze nieuwe, frisse eethoek. 

En de overige donkerbruine meubels? Die blijven nog netjes staan. Het is niet omdat we er een beetje op uitgekeken zijn, dat we zomaar alles klakkeloos gaan vervangen. We zijn dus niet perfect in onze groene visie, maar bewust nadenken over nieuwe aankopen, dat is ook al heel wat! 

Wat zou jij doen? Een grote tafel houden voor potentiële gasten, of toch maar kijken naar dagelijks gebruiksgemak? 

Ps: ook onze slaapkamer kreeg onlangs een update, hier zie je de voor en na foto’s van ons familiebed!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

7 Comments

  1. Het geeft inderdaad een frissere look in combinatie met de donkere vloer. Persoonlijk had ik gekozen voor een ronde tafel die je kan vergroten waardoor je toch nog extra gasten kan ontvangen

    1. Ha, dat is inderdaad iets waar we over getwijfeld hebben. Maar dan werd het weer een grote tafel die eigenlijk bijna niet in dit hoekje paste. Wie weet als we ooit alles weer eens omgooien ;-).

  2. Geslaagd! Ik vind een ronde tafel erg gezellig en het ziet er allemaal ook mooi uit, en veel lichter! Ik vind ook niet dat je rekening moet houden met dat je misschien bezoek krijgt. Wij hebben ook echt geen plek voor een tafel waar 15 mensen aan kunnen. Er moet dan inderdaad maar in de zetel of rechtstaand geknabbeld worden :p

  3. Wij kozen bij het inrichtingen van onze nieuwe woonst voor dagelijks gebruiksgemak. En we vervingen eigenlijk minder dan we verwacht hadden.
    We behielden onze zespersoons keuken- en eettafel, daar waar ik eerst dacht die te vervangen door een kleinere tafel. De oude tafel staat perfect in onze keuken, als er volk is (vooral onze kinderen dus) trekken we ze naar het midden van de keuken, en ze kan nog uitschuiven als het nodig is. Stoelen staan een beetje overal zodat we die kunnen verzamelen als het nodig is
    De woonplaats wordt weer half ingenomen door mijn naaigerief, omdat ik niet graag boven/alleen zit, mijn man mijn lawaai kan verdragen en ook liever heeft dat we samen zitten. Wat een ander daarvan denkt, zal ons worst wezen. We zitten hier goed 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.