Eten Recepten

Koken met restjes: recept voor vegan broodpudding van oud brood

recept voor vegan broodpuddingvegan broodpudding van oud brood

Broodpudding, het is in onze familie een klassiek gebak. Mijn oma en mama stonden nooit echt cakes of taarten te bakken: als we thuiskwamen van school en de oven stond aan, dan zat daar meestal een heerlijk geurende broodpudding in. Hun recept is er eentje zonder eieren, en ik maak het ook met plantaardige melk. Een recept voor vegan broodpudding om oud brood op te maken vind je hieronder!

Ingrediƫnten voor plantaardige broodpudding van oud brood

Om plantaardige broodpudding te maken, heb je nodig:

 • 300 gram oud brood
 • 200 gram suiker (of alternatieven)
 • 500 ml plantaardige melk (soja- of havermelk vind ik het beste werken)
 • kaneel of speculaaskruiden
 • appel
 • eventueel rozijnen

Recept voor vegan broodpudding

 1. Doe het brood, de suiker en de melk in een kom (of meteen in de beker van de blender). Laat even weken.
 2. Mix door elkaar. Dit kan met een staafmixer, de blender of door te pletten met een vork of aardappelstamper (of met je handen).
 3. Voeg kaneel of speculaaskruiden naar smaak toe en meng door elkaar.
 4. Snij een appel in stukjes en voeg toe aan het mengsel. Voeg naar wens rozijnen toe (doe ik zelf niet altijd).
 5. Giet het deeg in een bakvorm met bakpapier. (ik ben fan van dit ecologisch en gifvrij bakpapier)
 6. Bak 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden (ik gebruik het heteluchtprogramma) .
 7. Check met een prikker of de broodpudding al stevig genoeg is. Wanneer hij nog wat nat is vanbinnen, kan je nog een tiental minuten extra bakken, of de broodpudding laten afkoelen in de oven zodat je gebruik maakt van de restwarmte.
 8. Klaar! Smakelijk!

Het was superlang geleden dat ik nog eens broodpudding maakte om ons oud brood op te maken. Het geeft zo’n goed gevoel om geen voedsel weg te gooien, maar het om te toveren in een lekkernij! Ook handig als je regelmatig een uitgebreid pakketje van Too Good To Go met veel brood redt van de vuilnisbak, trouwens.

Maak jij soms restjes eten op door ze te verwerken in een heel ander recept?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

4 Comments

 1. Klinkt lekker, zeker de moeite waard om eens te proberen! Maak je het zelf met suiker? (Ik meen me te herinneren dat je geen suiker neemt?) Zo niet, wat gebruik je als alternatief?

  1. Deze keer heb ik het met gewone kristalsuiker gemaakt, om het recept van mijn oma te volgen. Maar mijn moeder maakt hem de laatste jaren steeds vaker met bijvoorbeeld (een deel) Kokosbloesemsuiker of honing.

   Normaal gezien eet ik inderdaad geen suiker. Maar ik moet zeggen dat ik sinds de zwangerschap van Ella mijn discipline volledig kwijt ben en dus regelmatig wel suiker eet (al vier jaar nu dus šŸ˜¬)

 2. Ook hartig kun je oud (hard) brood verwerken : laten weken in heet water + bouillonblokje + knoflook + wat havermout. Gesnipperd uitje, geraspte kaas, ei, peper, zout, basilicum erdoor. Platte schijven langzaam in wat olie bakken. Hier een geliefde ‘vegetarische burger’ .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.