Eén van de fijnste dingen aan dit huis is de tuin. Hij is niet enorm, maar biedt alles wat we nodig hebben. En het uitzicht is zo groen, met een paar prachtige bomen in de buurt! Er alles uithalen wat er in zit? Dat doe ik met deze tips om vaker van je tuin te genieten!

Buiten eten en koken 

Vanaf dat het weer het toe laat, ben ik de eerste om met borden en kopjes of een picknickdeken richting tuin te spurten. Yes, buiten eten! Nog meer kokkerellen in de buitenruimte? Een buitenkeuken is natuurlijk helemaal de droom, maar met een simpele barbecue kom je ook al heel ver. In plaats van binnen in de potten te staan roeren, kan je met een barbecue weer wat extra uren van je tuin genieten. Groene tip: kies voor een bescheiden elektrische – of gasbarbecue om schadelijke rook te vermijden, of ga voor een tweedehands klassieke barbecue met milieuvriendelijke briketten (probeer dan alsnog de rook die je inademt te beperken). Vermijd giftige aanmaakblokjes en neem je tijd. En kies niet alleen voor kilo’s vlees, maar experimenteer met brood, aardappelen, groentjes en veggie producten. Tegenwoordig hebben veel merken al hele lekkere plantaardige vleesvervangers voor de barbecue in het assortiment!

Voldoende schaduw 

Bij de verbouwing van dit huis kozen we niet voor zonneschermen, maar voor een losse parasol naast de tuintafel. Daar heb ik eerlijk gezegd wel een beetje spijt van. Onze woning is niet zo georiënteerd dat de zon altijd efficiënt geweerd wordt door die ene parasol. In de praktijk moeten we hem in de zomer een aantal keer per dag verplaatsen. Maar dat is geen eenvoudig klusje, met die zware parasolvoet, dat kan ik je vertellen, haha. Gelukkig hebben we achteraan ook nog een boom, waar ik dan wel eens onder kruip. 

Plaats voor buitenspeelgoed 

Toegegeven, die schreeuwlelijke plastic glijbaan in het midden van ons stukje natuur, ik vind het niet bepaald charmant. Ook de gifgroene zandbak en het opvallende speelhuisje dat ons uitzicht van uit de woonkamer blokkeert, hoeven niet te blijven tot het einde der dagen. Maar voorlopig, nu Ella nog klein is, maken we er met liefde plaats voor in onze tuin. Want spelende kinderen, die hopelijk ook ooit zichzelf kunnen vermaken, zorgen ervoor dat ook wij eens met de voetjes omhoog in een tuinstoel kunnen kruipen. Drankjes en hapjes erbij, en het vakantiegevoel is compleet! Al ons buitenspeelgoed is trouwens tweedehands en haalden we gratis op bij buren of via weggeefgroepen op Facebook. Dat verzacht de cosmetische bezwaren toch ook wel ;-).

Buiten zitten bij minder weer

Als ik ooit een grotere tuin zou hebben, dan zou ik zeker opteren om ook een plekje te voorzien voor wanneer het regent. Een tuinpaviljoen of vaste terrasoverkapping plaatsen (ik deed inspiratie op bij Somfy België) zorgt ervoor dat je niet meteen naar binnen hoeft te vluchten bij de eerste regendruppels. Bij vakantiebungalows met overkapping hebben we al menige stormbui mogen aanschouwen, lekker van op ons terras. De druppels horen vallen en dat verkoelende briesje ervaren, maar toch droog blijven: heerlijk! 

De tuin in na zonsondergang 

Verschillende weersomstandigheden hebben we nu gecoverd, maar wat als de avond valt? Door de tuin ook gezellig te maken in het donker, kan je er weer wat uren extra van genieten. Kies voor sfeerverlichting op zonne-energie, pak er een lekker warm dekentje bij en vergeet de kaarsjes niet. Iets met een citronellageurtje is altijd handig om muggen te weren. En smeren met een natuurlijke insectenspray kan ook helpen! 

tips om vaker van je tuin te genieten

Leven in de tuin = altijd iets te zien 

Zo fijn, om midden in een werkdag even halt te houden en te observeren welke gasten er allemaal langs komen in ons tuintje. Dan heb ik het niet over de buurman of onverwachts bezoek, maar over allerlei tuinvogels. Wat leuk is het als er bijzondere exemplaren zoals een groene specht, of een Vlaamse Gaai ons groene plekje in duikelen. Ook al gespot: een salamander, kikkertjes, kevers, bijen in allerlei vormen en maten, vlinders in de mooiste kleuren en halsbandparkieten. En ik vermoed dat we ’s nachts ook regelmatig een egeltje op bezoek krijgen, maar die heb ik nog niet met mijn eigen ogen kunnen bewonderen. Stiekem hoop ik dat de eekhoorns die sinds kort in de tuin van mijn ouders huizen, ook hun weg naar hier vinden. Los van het schouwspel is uitbundig vogelgezang ook de ultieme start van een nieuwe dag, als je het mij vraagt. Zo jammer dat we onze slaapkamer aan de straatkant hebben! 

Dieren en insecten naar je tuin lokken doe je door voedsel te voorzien in winter en zomer, een drinkschaal neer te zetten, een bijenhotel op te hangen en de tuin vooral niet te netjes te maken. 

Even lucht happen 

Vaker van de tuin genieten, is voor mij ook doorheen de dag kleine momentjes te stelen om even lucht te happen. Je hoeft van een bezoekje aan de tuin niet altijd een heel evenement te maken. Gewoon een rondje langs de planten en elke dag ontdekken welke bloemen nu weer hun kopjes laten zien: heerlijk. Even naar buiten om wat kruiden te knippen of om een paar aardbeien uit de terraspotten te plukken: het hoeft niet veel te zijn. Ook vijf minuten buiten in je milieuvriendelijke tuin is de moeite waard! 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.