Vanaf haar geboorte, of misschien nog zelfs daarvoor, was te merken dat wij een pittige dochter hebben. Een gevoelige meid, maar met een sterke wil. Al van bij de start zijn wat voor anderen simpele zorgtaken zijn, voor ons momenten van een lange strijd en het bedenken van een miljoen trucjes om de klus toch geklaard te krijgen. In bad gaan, luiers verversen, koorts meten, medicatie geven, haren kammen, aankleden, nagels knippen of zalfjes smeren: niks is evident. Hoe mild en responsief we ook opvoeden, over sommige dingen valt niet te twisten. Gezondheid is daar eentje van. Nu de zomer eraan komt, vond ik het wel handig om onze tips voor zonnecrème smeren bij kleuters te delen. Wie weet heb jij er ook wat aan! 

Zelf doen

Veel weerstand bij kleuters komt er doordat ze een natuurlijke drang naar zelluf doen voelen. Ik weet dat het messy kan worden, maar ik probeer dan te bedenken dat ze zonder rommel en knoeien ook niets kunnen leren. Dus Ella mag van mij helpen om zichzelf in te smeren met zonnecrème. Daarna wel even handen wassen, is de voorwaarde. Op een keer verdween ze zelf met de fles zonnecrème in de tuin, en ik gniffelde trots in mezelf. Tot ik opeens een paniekerig geroep hoorde. “Mamaaaa, ik zit gevangen in heel veel zonnecrème!”, klonk het. Ik ging op mijn gemakje eens kijken, en trof een kind aan met letterlijk de hele flacon zonnecrème over jurk, benen, voeten, tuinstoel en gras. Tja, verbrand is ze niet, die dag.

Roller of stick 

De oplossing voor én zelfstandigheid, én gevoelige kindjes die niet tegen plakkerigheid kunnen? Een tijdje geleden kreeg ik van een mama de tip om eens een stick met zonnecrème uit te testen. Haar zoontje accepteerde die veel beter, zeker omdat hij daar ook zonder knoeien zelf mee kon experimenteren. Ik bestelde dus ook een zonnecrème stick, en het werkt ook bij onze dochter wonderwel! In het begin liet ik haar zelf haar gezichtje insmeren met de stick. We maakten er een grappig momentje voor de spiegel van, en ze merkte zo dat het minder lastig uit te smeren was dan de vloeibare crème. Intussen mag ikzelf haar gezicht ook vlotjes bewerken met de stick. Zo ben ik er zeker van dat alle plekjes voorzien worden van een beschermingslaagje. Het liefst zou onze kleuter heel haar lichaam op deze manier insmeren, maar dat vind ik zelf toch wat te langzaam gaan. Ik las onlangs dat er ook zonnebrand rollers bestaan. Misschien is dat nog een alternatief waar we allebei mee kunnen leven. 

Stipjes of gezichtjes tekenen 

Wat vaak werkt bij kleine kinderen, is moeilijke dingen speels aanpakken. Net zoals bij het tanden poetsen (allerlei diertjes zoeken in de mond, of heel gek neuzen en oren beginnen te poetsen), kan je om zonbescherming bij kleuters aan te moedigen ook hele gekke methodes bedenken. Stipjes over heel het lichaam zetten, en intussen zingen van op een grote paddenstoel, om ter eerst insmeren of gezichtjes en diertjes tekenen met de zonnemelk: wees creatief. Al is dat soms vermoeiend, I know. 

Benieuwd naar meer tips hierover? Lees dan zeker eens mijn recensie over het boek Als je van spelen leren kan, door Nele Flamang.

Elkaar insmeren 

“Als mama jou mag insmeren, mag jij het ook bij mij doen!”, zei ik op een dag. En kijk, dat vond Ella plots wel een goed idee. Als je dan toch bezig bent, kan je bij deze methode meteen wat machtsomkeerspel toevoegen. Door in de rol te kruipen van het kindje dat absoluut géén zonbescherming wil, en je kind de macht te geven om jou toch te verplichten, verwerkt het de momenten waarop jij de controle in handen nam en ondanks protest toch begon te smeren. 

Make-up kwast 

Nadat ik onze ervaringen op Instagram deelde, kreeg ik meteen nog enkele gelijkaardige tips voor zonnecrème smeren bij kleuters in mijn inbox. Verschillende mensen stuurden me door om ook eens een make-up kwast te gebruiken bij het insmeren. Het zou een aangenaam gevoel geven op de huid. Lijkt me ook wel heerlijk ja, zo’n massage, haha. 

Natuurlijk gaat zonnecrème smeren bij onze kleuter nog steeds niet met veel enthousiasme. Als ze het kan vermijden, zal ze daar alles aan doen. Maar ik krijg haar tenminste al ingesmeerd, als het nodig is. Is het smeren toch niet optimaal gelukt? Zet dan extra in op beschermende kledij, zonnebrillen en hoedjes en blijf zoveel mogelijk in de schaduw.  

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

1 Comment

  1. Heel herkenbaar, alles wat je hierboven schrijft. 🙂
    Ik laat mijn zoontje altijd zelf zijn armen insmeren en doe intussen snel de rest. Als laatste doe ik zijn gezicht. Daarbij zeg ik tegen hem dat ik het beter kan zien (ik heb dan ook geen spiegel bij de hand) en dat het zo niet in zijn ogen komt.
    Snelheid is het belangrijkste voor hem, hoe sneller ik werk des te eerder kan hij spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.