Kan jij ook zo onrustig worden van een ontploft huis? Als we onze kinderen laten doen, dan leven we binnen de kortste keren waarschijnlijk allemaal in een chaos vol wachtende landmijnen (lees: de combinatie van legoblokjes en blote voeten). Ik ben zelf geen poetsfreak, maar van tijd tot tijd moet ik toch echt alles netjes opbergen. De opruimwoede is er weer, zegt mijn man dan. Zo hou je de woonkamer netjes met kleine kinderen in huis! Of toch een poging tot, want het perfecte plaatje loslaten is al het halve werk.

Betrek kinderen bij opruimen en schoonmaken 

Ella vindt het heerlijk om samen de woonkamer schoon te maken. Ze krijgt van mij ook een nat doekje en tegelijkertijd gaan we dan kasten poetsen. Vroeger was ze bang van de stofzuiger, maar een rondje van de robotstofzuiger is voor haar een feest. Ze geeft hem stof te eten en rent achter Deedee aan. En tegenwoordig heeft ze er ook plezier in om helemaal zelf aan de slag te gaan met de kruimeldief. Ik heb nooit zo goed begrepen waarom mensen nep plastic poetsgerief aan hun kinderen geven. Laat je ze de echte stofzuiger ontdekken, dan wordt er meteen ook écht wat vuil weggezogen, haha. 

Oh ja: er zijn net zo goed heel veel momenten dat onze kleuter helemaal geen zin heeft in opruimen en het liefst vanop de zetel mama in de weer ziet met schoonmaakmiddelen, hoor. Maak je geen illusies ;-). 

Pas op voor vuile handjes 

In ons huis hebben we een mix van allerlei soorten gordijnen. Een volgende keer zou ik er misschien sneller voor kiezen om overal rolgordijnen te voorzien. Want zo’n lekker lang gordijn tot op de grond, dat nodigt natuurlijk uit tot spelletjes als verstoppertje. De combinatie met plakhandjes van peuters die je niet altijd op tijd opmerkt? Juist ja: vlekken! Een rolgordijn hang je net zo hoog als je zelf wilt, dus in de grijpfase rol je het makkelijk eventjes buiten bereik. 

Speelgoed uit het zicht 

Toen Ella’s speelgoedcollectie groeide, heb ik er voor gekozen om de kasten in onze woonkamer eens flink uit te mesten. Ik heb heel veel spullen een ander plekje gegeven, zodat ik niet heel de tijd moest zeggen dat mijn kleintje de schuiven niet mocht opentrekken. Sterker nog: ik heb de inhoud van zowat al onze meubelen vervangen door speelgoed, gezelschapsspellen en puzzels, tekeningen van op school, knutselspullen en andere kinderbenodigdheden. In plaats van nog meer plastic bakken heb ik ook onze nachtkastjes, die door ons kamerbreed familiebed toch geen plek meer hadden, tijdelijk beneden gezet. Het zorgt ervoor dat alles in sneltempo uit het zicht kan worden gestoken. Van torens losse speelgoedbakken in het zicht word ik namelijk redelijk onrustig. Natuurlijk staan er ook wel spullen zichtbaar, maar ik hou het op deze manier wel binnen de perken. Als we de tijd nemen om even op te ruimen, that is.

woonkamer minimalisme speelgoed
Eén van de kasten die propvol speelgoed zit

Houten speelgoed in rustige kleuren 

Natuurlijk kunnen ook wij felgekleurd roze plastic speelgoed niet helemaal buiten houden. Maar ik heb er wel op gelet dat de grote stukken die in huis staan, bestaan uit natuurlijke materialen in relatief rustige kleuren. Hout en riet bijvoorbeeld, brengen rust in het interieur. Op die manier kan ik er mee leven dat inmiddels de helft van onze woonruimte is ingepalmd door speelmeubels van onze kleuter. 

Wishlist: een mooi boekenrekje 

Moesten we nog plaats hebben, dan zou ik héél graag een mooi boekenrek voorzien waarin ik Ella’s boekjes aantrekkelijk kan presenteren. Momenteel staan de boeken allemaal tegen elkaar geduwd, waardoor het minder uitnodigend is om er eentje vast te pakken. De mooiste covers zou ik veel liever tentoonstellen dan wegproppen. 

Besef dat ook dit een fase is 

Een ontplofte woning, vettige kinderhandjes op de ramen, je nek bijna breken terwijl je over speelgoed struikelt of in ons geval, een felgekleurde nijntjesbank pal voor onze neus: probeer te bedenken dat ook dit weer voorbij gaat. Ooit, als de kinderen groot zijn, krijg jij als volwassene je nette, harmonieuze interieur weer terug. En waarschijnlijk ga je die kleine koppies die hun treinspoor per se moeten aanleggen doorheen de hele woonkamer, nog missen. Ik las onlangs een mooie quote: er is niets mis met een huis dat eruit ziet alsof er ook kinderen in wonen. Mooi toch? En helemaal waar.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

  1. Een mooi boekenkastje zou ik ook nog wel willen. Voor de rest heb ik er echt compleet vrede mee dat er hier speelgoed in het zicht ligt en onze glazen deuren onder de vetvlekken zitten :p Neemt niet weeg dat ik het ook wel graag een beetje opgeruimd heb. Dat bezorgt me toch ook meer rust in m’n hoofd.

    1. Oh trouwens! Wij hebben ook gordijnen tot op de grond maar leggen daar een knoop in zodat hij er niet mee kan spelen. Ze zijn wel vrij dun bij ons maar dat is misschien nog een tip 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.