Meestal maak ik schoon en was ik af met doekjes, en niet met sponsen, omdat je die zo makkelijk schoonmaakt in de wasmachine. Maar af en toe ontkom ook ik niet aan hardnekkige vlekken die ik zonder schuurspons niet los krijg. Wist je dat klassieke schuursponsjes erg veel microplastics loslaten? Van de typische groene schuurkant breken elke keer je ermee schoonmaakt of afwast, minuscule plastic stukjes af die zich via jouw sopje kunnen verspreiden in de natuur. Ook bij het wassen van plastic sponsen in de wasmachine komen erg veel microplastics vrij. Gelukkig bestaan er inmiddels heel wat plasticvrije schuurspons alternatieven. Ik probeerde een aantal milieuvriendelijke schuursponsen uit en deel hieronder mijn ervaringen!

Staalwol

plasticvrije schuurspons alternatieven

Staalwolletjes ken ik vooral van wanneer mijn moeder een flinke schoonmaakklus zoals het schrobben van de oven aanpakte. Staalwol bestaat uit heel fijne staaldraad, en is dus gemaakt van metaal. Plasticvrij schoonmaken met staalwol kan dus gewoon en ik vind het best aangenaam werken voor een aangekoekte pan of ovenschaal met ingebrande vlekken. Ik vraag me alleen af hoe het zit met de recyclage. Zou je staalwol kunnen inleveren bij het metaalafval op het containerpark? Ik ga het eens navragen, want ik heb het antwoord niet meteen gevonden via de zoekmachines. Also: hoe milieuvriendelijk zou staalwol eigenlijk zijn? Ik moet het eens uitzoeken. Of als jij meer info hebt, laat het vooral weten! In elk geval, koop ik tegenwoordig liever een van de onderstaande alternatieven!

Je koopt staalwol onder andere bij Dille & Kamille aan 2,95 € per vijf stuks.

Loofah schuurspons

plasticvrije schuurspons alternatieven loofah

De komkommerachtige vrucht loofah of luffa wordt vaak gebruikt om sponsen op een milieuvriendelijke manier te vervangen. Loofah wordt hard bij het opdrogen, maar eens in water zet het flink uit en wordt het een sponsachtig, zacht materiaal. Dat maakt ook wel dat ze eenmaal nat minder geschikt is om echt flink mee te schuren. Gewoon afwassen of een kast mee afnemen kan natuurlijk wel prima. Wil je echt schuren, dan kan je best wat poetsproduct aanbrengen op het schoon te maken oppervlak en de loofah droog gebruiken. Loofah gaat ongeveer drie maanden mee en is daarna ook volledig composteerbaar. Fijn detail: je kan ze ook in de wasmachine meewassen.

Ik probeerde een loofah spons van Eco Schuursponsjes (2,95 € per stuk), maar ze zijn van diverse merken en op verschillende plekken verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld bij Kudzu, Eco-Brands, of hier.

Esparto schuurspons van gras

plasticvrije schuurspons alternatieven gras

Helemaal out of the box is een schuurspons gemaakt van gras. Esparto is een mediterraanse grassoort die gekend is voor zijn schurend effect. De grashalmen worden handgeplukt en zijn vanzelfsprekend plasticvrij. Na afloop gewoon de groene bak in, lekker zero waste schrobben dus. Om te schuren met deze “spons” moet je een baaltje gras nemen en op een soort bolletje rollen. Het werkt wel, maar wij vonden het toch wat minder handig, vooral om achteraf mooi op het aanrecht te laten liggen om op te drogen. Ons baaltje gras verloor ook regelmatig wat losse grassen. Het gras zou van nature antibacterieel moeten zijn, maar door de structuur bleven er toch etensresten tussen zitten, wat ik persoonlijk minder vond.

Je betaalt bij Kudzu 1,95 € voor een baaltje gras waar je drie schuur”bolletjes” uithaalt. Op zich wel redelijk voordelig dus! Ook verkrijgbaar bij onder andere Eco-Brands of Puur Mieke, zag ik!

Ecodis schuurspons van cellulose en notengruis

Voor mij gevoel is dit de milieuvriendelijke schuurspons die het meest lijkt op zijn plastic tegenhanger. De zachte sponskant is gemaakt van cellulose, en de schurende zijde bestaat uit gerecycleerd notengruis, afkomstig uit de voedselindustrie. Als hij opdroogt, wordt deze spons wat harder en kleiner, maar eens weer natgemaakt is ze direct weer zacht. Ik vind ze erg handig om de gasplaat mee af te kuisen: de schurende kant voor hardnekkig vuil, en daarna even afnemen met de zachte laag. In combinatie met de plasticvrije zero waste vetreiniger van Ecopods altijd succesvol! Deze spons ging bij ons heel lang mee, zonder dat het schurend laagje begon af te brokkelen zoals bij standaard schuursponsen. Als de spons versleten is kan ze op de composthoop.

Een setje van twee sponsen met notengruis kostte ons 2,95 € bij Kudzu.

Afwasborstel Ecococonut

Technisch gezien is deze houten borstel geen schuurspons, maar het is ook geen gewone afwasborstel. De kop, gemaakt van kokosnoot, is namelijk wel bedoeld om flink mee te kunnen schuren. Dankzij het handvat uit FSC-hout is het mijn favoriete tool om even vlug hardnekkig vuil van een pan te schrobben. Ik kan er met relatief weinig druk toch even krachtig mee schrobben, terwijl ik bij een sponsvorm altijd snel last heb van mijn vinger- en polsgewricht. Nadeel van deze afwasborstel vind ik dat je de kop niet los kan vervangen.

Deze borstel kost ongeveer 5 € en is onder andere te koop bij Kudzu, Zozero of Greenjump. Niet goedkoop. Bij Big Green Smile spotte ik er eentje van een ander merk waar dankzij korting nu 3,57 voor betaalt: deze.

Ook nog verkrijgbaar zijn pads van kokosvezels, die je op het einde van hun leven gewoon bij het GFT-afval of op de composthoop kan gooien. Ik probeerde deze nog niet, maar zag ze onder andere bij Eco-Brands.

Ben jij al overgestapt op milieuvriendelijke schuursponsjes? Of gebruik jij sowieso niet zo vaak een spons om mee schoon te maken?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

4 Comments

  1. Ik heb zelf ‘schuurpadjes’ gehaakt, ongeveer de grootte van een geel sponsje, alleen veel dunner natuurlijk. Ik vind het qua schuren wat tussenin zitten: meer dan een vaatdoek en minder dan de opties die jij noemt. Maar dus meestal prima, zeker omdat we een glazen kookoppervlak hebben.
    Kan prima met restjes (kringwinkel) garen!

    1. Als ik het goed heb, is cellulose eigenlijk de basis van viscose. Ik denk dat de milieuvriendelijkheid ligt aan hoe de viscose precies gemaakt wordt, dat het dus afhangt per merk? Bij viscose in de mode-industrie ligt het er in elk geval aan hoe het bedrijf de viscose maakt. Het is op basis van houtvezels of bamboevezels, maar er worden vaak veel chemicaliën voor gebruikt. Duurzamere viscose wordt dan gemaakt met closed-loop systemen waarbij ze die chemicaliën gaan hergebruiken in een gesloten systeem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.