Waar ik bij Ella’s eerste schooljaar er een prioriteit van maakte om traktaties zonder snoep te voorzien, zonder plastic speelgoed maar met dingen die op gaan, liet ik haar dit jaar zelf kiezen. Toen ze enthousiast riep dat ze graag wilde trakteren met eenhoorn cakejes in de klas, vond ik dat prima. Iets om te eten is namelijk lekker minimalistisch. Op is op, ik hoef geen nieuwe spullen te kopen waarvan ik niet weet of de kinderen ze niet gewoon weggooien, en het neemt ook bij ons geen plek in de speelgoedkast in. Nu kan je online de prachtigste eenhoorn cupcakes bestellen, alleen zit Ella in een grote klas. Het budget om 21 (23 als je de juffen meetelt) handgemaakte unicorn cupcakes uit te delen heb ik niet. Zelf bakken ging hem ook niet worden. Hoe ik dan toch makkelijk budgetvriendelijke eenhoorn cupcakes maakte? Ik laat het je zien.

Eenhoorn cupcakes zelf versieren

Een tijdje voor Ella’s verjaardag kocht ik in de supermarkt een grootverpakking met heel basic witte cakejes. Mijn eerste plan was om het niet te ingewikkeld te maken. Ik zou met stickers en houten cocktailprikkertjes die ik nog in huis had, prikkers in eenhoorn thema maken om te gebruiken als caketoppers. Ik had geen zin om aan de slag te gaan met rolfondant en suikerversiering.

Een tijdje later heb ik mij bedacht. Ik zag op Instagram een mama (Saar hier) die haar dochtertje zelf cupcakes liet versieren met glazuur. Het zag er zo leuk uit, en dus was ik van plan om toch maar zelf glazuur te maken van bloemsuiker en water. Bij het boodschappen bestellen vond ik zelfs een pakje kant-en-klaar glazuur. I-de-aal! Ik kocht ook nog Unicorn Sprinkles van Dr Oetker. Handig, dat eenhoorns tegenwoordig zo hip zijn, toch?

De dag voor Ella’s traktatie was het dan slechts een kwestie van het glazuur op de cakejes aanbrengen en er een lading eenhoorn strooisel over te gooien. Supermakkelijk!

eenhoorn traktatie cupcakes unicorn

Stap voor stap

  1. Leg het zakje met kant-en-klaar glazuur gedurende tien minuten in een kommetje met heet water
  2. Knip een puntje van het zakje af en breng wat glazuur aan op je cupcake. Smeer uit met een vlak mes
  3. Strooi meteen wat van de eenhoorn sprinkles over het glazuur
  4. Laat drogen gedurende een half uurtje

Verpakking voor eenhoorn traktaties

Om de eenhoorn traktaties compleet te maken, kocht ik composteerbare plastic transparante zakjes. Ze zijn dan wel composteerbaar, let wel even op hoe je ze sorteert. Het is namelijk al gebleken dat bio-afbreekbare zakjes slechts onder hele specifieke omstandigheden kunnen worden gecomposteerd. Gooi je ze bij het plastic afval, dan kunnen ze het recyclageproces van het normale plastic zelfs verstoren. Het is dus mooi in theorie, maar ik ben er voorlopig niet meer van overtuigd dat het altijd de beste keuze is. Papieren zakjes waren in dit geval eigenlijk nog de beste keuze geweest, maar goed, ik ben ook niet perfect ;-).

Om de plastic zakjes een beetje op te leuken, mocht Ella zich uitleven met allerlei stickers in eenhoorn thema. Papa hielp haar, terwijl ikzelf de cupcakes versierde.

Bij de eenhoorn cupcakes stopte ik nog een paar roze en witte marshmallows en het zakje knoopte ik toe met een lintje dat ik nog in huis had. Een eenvoudige traktatie maar met een héél mooi en vrolijk effect. Op mij dan toch :-).

Zero waste eenhoorn cupcake traktatie

Dit zou natuurlijk mijn groene blog niet zijn als ik niet ook een zero waste (of tenminste low waste) manier had bedacht om te trakteren met eenhoorn cupcakes. Enkele alternatieven voor hierboven:

  • Cupcakes: Bak zelf cupcakes met ingrediënten van de verpakkingsvrije winkel (of Pieter Pot). Of haal cakejes bij de bakker met je eigen verpakking.
  • Glazuur: meng 100 gram bloemsuiker met een halve eetlepel water en een halve eetlepel citroensap
  • Strooisel: bestel verpakkingsvrije regenboogsprinkles bij Pieter Pot
  • Zakjes: gebruik papieren zakjes of doe in een herbruikbare doos en laat de kinderen de eenhoorn traktatie al in de klas opeten

Voor mij was dit alternatief even niet haalbaar, maar wie weet pak ik het volgend jaar wel zo aan. Wat denk je, ook zin gekregen in een hapje?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.