Het is intussen dik twee jaar geleden dat ik een plasticvrij scheermes onder onze kerstboom vond. (Ok, twee-en-half jaar dus, ontkenning dat er alweer een half jaar voorbij is gevlogen hier). Hoog tijd dus om mijn ervaring met een safety razor met jullie te delen, dus! Hoe werkt dat, scheren met een ouderwets scheermesje? Is het eng? Hoeveel snijwondjes heb ik mezelf al toegebracht? Ik vertel je alles over plasticvrij scheren in deze blog!

Wat is een plasticvrij scheermes?

Het verschil tussen een safety razor en een wegwerpscheermesje zoals Gilette of Venus is dat je klassieke scheermes volledig van RVS (roestvrij staal) gemaakt is. Het is daardoor duurder in aankoop, maar het is de bedoeling dat je er een leven lang mee doet. Het enige wat je hoeft te vervangen af en toe, is het mesje zelf. Zulke navulmesjes zijn echt heel goedkoop: je vindt ze al voor een paar cent per stuk. Naast het feit dat je dus geen plastic afval meer creëert, is een safety razor op termijn dus veel goedkoper dan wegwerpmesjes.

Bovendien wordt gezegd dat je met een klassiek scheermes een gladder scheerresultaat krijgt. Of dat waar is? Goh ja, ik scheer mezelf wel minder vaak dan vroeger. Komt dat doordat ik me niet meer zo schaam, als ik drie stoppels zie verschijnen, of scheert dit mes echt gladder? Ik laat het in het midden.

Dat je met een safety razor minder last hebt van scheerirritatie, lijkt bij mij wel te kloppen. De rode scheeruitslag is weg! Het blijft wel belangrijk om mijn huid achteraf goed te verzorgen. In mijn geval betekent dat vooral eenmalig een natuurlijke bodylotion of -olie aanbrengen na het scheren.

Mag ik als laatste nog opmerken dat een traditioneel scheermes ook erg mooi staat in de badkamer? Niet dat dit echt een belangrijk voordeel is, maar het straalt in elk geval meer luxe uit, vind ik.

Hoe werkt scheren met een safety razor?

Om je te scheren met een safety razor, ga je eigenlijk net zo te werk als bij een wegwerpscheermes. Of nu ja, misschien iéts voorzichtiger bij hoeken en kantjes, want wat een plasticvrij scheermes niet heeft, is een bewegende kop met drie of vier flexibele mesjes daarop geplant. Als je de overstap maakt, kan het dus eerst een beetje eng lijken. En ja, op die tweeënhalf jaar heb ik me wel eens een keertje of twee gesneden (heel beperkt hoor). Maar dat deed ik met die Venus van daarvoor eigenlijk minstens zo vaak. Omdat ik toen veel gehaaster te werk ging, waarschijnlijk. Op dat vlak is mijn ervaring met een safety razor eigenlijk niet anders dan daarvoor.

Wat ik altijd doe als ik mezelf ga scheren, is een klein bodempje water in het bad zetten. Ik ga op de badrand zitten en maak mijn benen nat. Vervolgens breng ik een dun laagje zero waste scheerzeep aan. Ik gebruik daarvoor een vast zeepblok met plasticvrije scheerzeep. Ik glijd gewoon even met de zeep over mijn benen, maar als je het fancy wilt aanpakken met schuim enzo, dan zou je er ook een ouderwetse scheerkwast kunnen bijnemen. Mijn man, die al eerder overstapte op de klassieke scheerbeurt, vindt dat voor zijn baardhaar wel fijn.

Na het inzepen scheer ik mijn benen in een hoek van ongeveer 45 graden (geen zorgen, een geodriehoek is niet nodig). Tussendoor spoel ik het mesje regelmatig even om door het in het bodempje water even heen en weer te schudden. Easy peasy!

Na afloop: even schoonmaken

Om zorg te dragen voor je safety razor en om het mesje niet voortijdig te laten verslijten, en ook wel gewoon voor de hygiëne, is het belangrijk om je scheermes na afloop even schoon te spoelen. Ik maakte op Instagram al eens een filmpje over hoe je makkelijk je safety razor kan schoonmaken of de mesjes vervangen. Het is eigenlijk gewoon een kwestie van de steel losdraaien, de losse onderdelen even onder de kraan af te spoelen (voorzichtig met het mesje, pak het alleen aan de zijkanten beet!), even af te drogen en weer in elkaar te draaien. Zelfs een luie scheerder als mezelf heeft dat snel gepiept.

Ik heb mijn klassieke scheermes niet meer nodig. Wat doe ik ermee?

Het fantastische aan een ouderwets safety razor is dat de mesjes die je tussendoor gebruikt, volledig gerecycleerd kunnen worden bij het metaalafval. Wij hebben dus een (goed dicht gedraaid en buiten bereik van kinderen gezet) glazen bokaaltje waar we onze versleten mesjes in bewaren, tot we een keertje langs het containerpark gaan waar we ze bij het metaal kunnen weggooien.

Ook de houder van je klassieke scheermes is recycleerbaar bij het metaal, want als het goed is, zitten er geen plastic onderdelen aan. Nog beter is om je scheermes gewoon door te geven aan iemand anders, als jij het niet meer gebruikt. Ze zijn echt heel degelijk en goed afwasbaar, dus een tweede leven geven is altijd een goed idee.

Wie weet erft mijn dochter of kleindochter later dus mijn plasticvrije scheermes, haha. In ieder geval ga ik het niet eerder weg doen, want hoewel ik eerst aarzelde om over te stappen op duurzaam scheren, ben ik nu helemaal overtuigd. Mijn ervaring met een safety razor? Alleen maar positief!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

1 Comment

  1. Al vaak over nagedacht maar ik ben echt als de dood voor messen en zo’n enkel mesje boezemt me dan ook veel angst in :p (als voorbeeld: ik snijd groenten ook echt extreem traag uit angst dat ik mezelf ga snijden)
    Misschien maak ik ooit weleens de overstap, als mijn voorraadje mesjes hier op is. Goed idee om ’t als cadeautje te vragen voor Nieuwjaar ofzo. Dan heb ik nog een half jaar om me mentaal voor te bereiden :p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.