Als we met zijn allen voor de aarde en haar grondstoffen willen zorgen, is het een goed idee om steeds meer te beginnen nadenken over een circulaire economie. Door zoveel mogelijk te hergebruiken door tweedehands te kopen, te kiezen voor gerecycleerde, kwalitatieve en robuuste materialen, en goed na te denken over een aankoop, kunnen we ook wat doen aan de gigantische afvalberg die continu aangroeit. Ik neem me voor om steeds minder mee te doen aan de wegwerpmaatschappij, en steeds vaker te kiezen voor spullen die we nodig hebben en die écht bij ons passen. Ook wat ons interieur betreft. Geen massaproductie van mindere kwaliteit maar unieke stukken die jaren meegaan: dat lijkt me wel iets. In dit artikel zet ik vijf ideeën voor een meer duurzaam, circulair interieur op een rij.

Meubels huren 

In de kantoorwereld wordt het wel vaker gedaan: meubels huren om een werkplek gezellig in te richten. Maar ook voor een (tijdelijke) privéwoning is een interieur huren een optie. Door te huren, laat je een meubelstuk maximaal renderen. Het is goedkoper en na afloop krijgt je bureau sowieso nog een tweede, of wie weet derde of vierde leven. Zeker voor iemand die snel uitgekeken is op zijn interieur, lijkt het me een toffe manier om telkens iets nieuws te proberen met een ruimte. 

Preloved meubels 

Als je meubels afdankt, denk dan twee keer na voor je ze met een enkel ritje richting containerpark stuurt. Zet ze online tweedehands te koop, of plaats gratis op een weggeefgroep op Facebook. Toen wij onze nieuwe eettafel hadden gekocht, maakte de vorige in no time een andere eigenaar blij via die weg. Je kan oude meubels ook laten ophalen door de kringloopwinkel. Die zetten ze te koop en geven tegelijkertijd regelmatig werk aan mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. 

Ook voor je eigen interieur kan je de leukste pareltjes scoren bij tweedehandswinkels of via online zoekertjes. Een likje milieuvriendelijke verf en je hebt zo een fris, uniek stuk in huis. 

Gerecycleerde meubels op maat 

Kies je toch voor nieuwe meubels, ga dan zo veel mogelijk voor gerecycleerde grondstoffen. Tegenwoordig hebben ook standaard meubelwinkels vaak al circulaire opties in het aanbod, zoals stoelen van gerecycleerd plastic of tapijten op basis van oude jeansbroeken. Denk goed na over je ideale interieur en kies meubels die echt bij je woning passen. Van een robuuste eettafel op maat die perfect met de ruimte matcht zal je jaren lang plezier hebben. Grote kans ook dat een kwaliteitsmeubel niet zo snel uitgeleefd is en dus kan bijdragen aan een circulair interieur, bij jezelf of iemand anders. En als je dan toch bezig bent met het samenstellen van je droomtafel, ga dan meteen voor eentje van gerecycleerd hout. Zo’n sfeervolle massieve eettafel die tegen een stootje kan, staat in elk geval op mijn ultieme interieur wishlist! 

Modulair interieur 

Nog een duurzaam idee: meubels die met je meegroeien. Een eettafel die bestaat uit een zelf samen te stellen combinatie van poten en blad, waar je bij het verhuizen naar een grotere of kleinere woning later alleen het tafelblad moet vervangen bijvoorbeeld. Een wandrek waar je later nog elementen aan kan toevoegen. Of wat vind je van een modulaire bank, waar je delen aan kan toevoegen naarmate je gezin groeit?

Out of the box decoratie 

Oude krat wordt bloembak of speelgoedkist. Houten palletten als keukenkastjes of boekenrekken. Zelf een prikbord maken van oude wijnkurken. Kussens overtrekken met stofjes van op oma’s zolder. Pinterest staat vol met de tofste decoratie-ideeën voor een out of the box circulair interieur! 

Persoonlijk vind ik het belangrijk om zuinig te zijn op mijn spullen en ik zal meubels dus niet snel opgeven. Ik vind het wél heel tof om af en toe wat te schuiven om weer een nieuw gevoel aan een ruimte te geven. Wat voor interieurtype ben jij? Ben je gehecht aan je meubels of hou je ervan om de boel af en toe om te gooien?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.