Nieuw in de afdeling van zero waste wasmiddelen: wasstrips. In plaats van in poeder of vloeistof, zit het wasmiddel verwerkt in een kleine strip die oplost in het water van je wasmachine. Dat bespaart een hoop verpakking én bijbehorend transport! Ik kocht een verpakking wasstrips van het Belgische Brauzz om uit te testen. En toegegeven, eerst was ik best sceptisch! Benieuwd hoe het ging? In deze review deel ik mijn ervaringen met Brauzz wasstrips. 

Hoe werkt wassen met wasstrips? 

Simpel! Wanneer je een wasje gaat draaien, voeg je een strip toe aan je vuile was, rechtstreeks in de trommel van de wasmachine. Bij temperaturen van 15 graden of hoger zal de wasstrip van Brauzz vanzelf oplossen en je kleding weer helemaal schoon wassen. Een wasstrip weegt 2 gram, maar heeft dezelfde kracht als 40 gram vloeibaar wasmiddel of waspoeder. Voor sterk vervuilde was, zoals bijvoorbeeld wasbare luiers of wasbaar maandverband, voeg je twee wasstrips toe aan de machine. Zit je trommel juist niet zo vol? Dan kan je een strip ook in twee knippen. 

Wat zijn de voordelen van wassen met wasstrips? 

Brauzz wasstrips zijn plasticvrij, biologisch afbreekbaar en vegan. Het enige afval dat je overhoudt na afloop, is een klein kartonnen doosje dat volledig gerecycleerd kan worden. Vanzelfsprekend neemt zo’n compact doosje wasstrips zowel in huis (oh, kastruimte!) als tijdens het transport veel minder plaats in, wat een flinke CO2 besparing betekent. Oh ja, Brauzz is een Belgische start-up. Hoera voor lokale kleine ondernemers!

Mijn ervaring met Brauzz wasstrips 

In tegenstelling tot de ecologische wasproducten die ik tot nu toe gebruikte, zijn de Brauzz wasstrips geschikt voor alle soorten stoffen, dus ook de meer gevoelige zoals wol of zijde. Dat maakt dat je ook geen drie verschillende verpakkingen voor diverse wasprogramma’s moet uitstallen. Halloooo plaatsbesparing. 

Ik heb de Brauzz strips met Sea Breeze geur nu een aantal keer uitgeprobeerd en ben erg tevreden. Onze kleren komen schoon uit de machine, en de was ruikt lekker fris maar toch nog subtiel. Te sterke parfums vinden wij persoonlijk allesbehalve aangenaam, dus op dat vlak alleen maar lof. Wil je helemaal geen parfum, dan kan dat ook gewoon met de geurvrije variant.

Ook qua gebruik vind ik de wasstrips heel tof, want ik knoei niet meer zo met plakkerige dopjes vloeibaar wasmiddel of door poeder op de grond te laten vallen. Ja, ik kan soms een echte kluns zijn. Doseren is ook heel simpel: één machine, één strip.

Bij sterk vervuilde was wordt aangeraden om twee strips in de trommel te doen, en dan lopen de kosten helaas wel op. Want hoe fantastisch ik dit ecologisch wasmiddel ook vind in alle opzichten, het is duurder dan het universele waspoeder in grootverpakking dat ik tot nu toe kocht. Voor een doosje van 32 strips betaal je 15 euro, wat uitgeteld een bedrag van 47 cent per wasbeurt (of 94 cent voor sterk vervuilde was) betekent. 

Goedkoper wassen met Brauzz wasstrips

Ik zag wel dat je op de webshop van Brauzz wat voordelen kan scoren. Wanneer je een abonnement neemt, betaal je maandelijks 10 € voor een doosje in plaats van de losse prijs van 15 €, wat ervoor zorgt dat je 31 cent per wasje betaalt. In de praktijk gaan de strips er volgens mij dan niet zo enorm snel door, dus dan hou je op de duur wat overschot over. Ik denk tenminste niet dat ik elke dag een was draai hier thuis. Hoewel het soms niet veel lijkt te schelen ;-). Interessanter vind ik dan de voordeelbundel: koop je 288 wasstrips tegelijk op de website van Brauzz, dan betaal je 34 cent per wasbeurt. Dat is vergelijkbaar met veel andere milieuvriendelijke wasmiddelen in grootverpakking. Je moet dan wel in een keer 99 € neertellen. Als ik trouwens kijk naar de vergelijking die Brauzz zelf maakt met wasmiddelen van grote supermarktmerken, dan lijkt de prijs nog wel mee te vallen.

Gaan wij Brauzz wasstrips blijven gebruiken?

Ik denk dat wij voorlopig kiezen voor een combinatie van ons iets goedkopere waspoeder voor de sterk vervuilde was, en de wasstrips van Brauzz voor de fijnere was (of bij uitbreiding gewoon voor alle kleding). Want ik ben echt wel fan.

Het lijkt me trouwens superpraktisch om eens wat wasstrips mee te nemen op vakantie. Neemt amper plaats in en je kan ter plekke toch een milieuvriendelijk wasje doen. Ik stop ze zeker in mijn koffer de volgende keer!

Brauzz ook eens proberen? De wasstrips zijn verkrijgbaar bij onder andere Brauzz, Pieter Pot, Tante Rosa of Klein Spook. (Disclaimer: Koop je via die laatste twee linkjes, dan krijg ik een deeltje commissie. Dankjewel!!)

Wat denk je, iets voor jou, zo’n zero waste wasstrips?  

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

3 Comments

  1. Interessant om te lezen. Ik had er nog nooit van gehoord en was in het begin toch ook wat sceptisch. Ik heb ooit een tijdje wasnoten gebruikt en ik vond dat niet zo fijn wassen maar dit lijkt me dan wel fijner. Alleen hier voorlopig nog genoeg wasmiddel maar ‘k heb het alleszins opgeslagen! 🙂

  2. Hoe kan je jezelf fan noemen als je in feite niet tevreden bent (ook al gebruik je die bewoordingen niet om het artikel symphatiek te houden) wanneer de was vervuilder is. De Nederlandse consumentenbond schreef immers ook al: “Wassen met Brauzz wasstrips is helaas niet de oplossing. De was wordt niet schoner dan wanneer je met alleen water zou wassen. Ook vergrauwt wit wasgoed snel”. Dus wellicht was je was ook “schoon” geweest als je gewoon water had gebruikt

    1. Ah, dat van de Consumentenbond wist ik niet, dat lijkt me een nieuwe test, ga ik even opzoeken! Ik merk zelf wel een verschil met een zogenaamd was-ei bijvoorbeeld waarbij ik inderdaad het gevoel had gewoon met water te wassen. Bij reguliere wasmiddelen heb ik ook soms nog een extra vlekkenmiddel nodig om sterke vervuiling er uit te halen… maar goed, ik ga even lezen, ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.