Intussen is het zo’n zeven jaar geleden dat onze woning grondig verbouwd werd. Het jaren zestig huis was dringend toe aan een hedendaagse update, om hier comfortabel te kunnen leven. Iedereen die wel eens verbouwde weet dat budgetten niet eindeloos zijn, en dat je soms keuzes moet maken. Echt moeilijk heb ik het daarmee niet gehad. Ik was al lang blij dat we dit fijne plekje mochten gaan huren én toch zoveel inspraak kregen bij de verbouwing ervan. Ik ben nog steeds stiekem wel trots dat ik bij alle bouwvergaderingen op de werf aanwezig was en perfect op de hoogte was van wat er allemaal geregeld moest worden. Natuurlijk zijn er in de praktijk altijd kleine dingetjes die ik achteraf bekeken anders zou doen. Benieuwd? Ik maak een lijstje! 

Meer stopcontacten 

Als er één ding is dat ik altijd hoor terugkomen bij mensen die een huis bouwen of verbouwen, is het wel dat ze spijt hebben dat ze te weinig stopcontacten voorzien hebben. En ja hoor, ook bij ons is dat het geval. We dachten met het bouwplan helemaal goed te zitten en hadden alles grondig overdacht… Tot we besloten om in de woonkamer alle meubels op een andere plek te zetten. De tv-kast staat momenteel aan een muurtje waar maar één stopcontact zit. Daar gebruiken we nu dus een verlengblok om alle apparaten van stroom te voorzien.

Ook in de slaapkamer hebben we eigenlijk maar één optimale plek om ons bed te zetten. Toen we de boel eens omdraaiden, zat er iemand zonder elektriciteit aan zijn nachtkastje. Een extra lampje aan de overkant van de kamer is ook niet mogelijk, trouwens. Zou ik dus anders doen als ik opnieuw kon beginnen! 

Bureau in plaats van inloopkast 

Toen de architect de plannen voor ons huis tekende, waren we in de wolken dat er plek voorzien was voor een inloopkast. Een stuk verloren ruimte in de hal werd zo ingedeeld dat er, dankzij een nieuw deurgat, een dressing in onze slaapkamer zou komen. Heel tof in theorie, maar in de praktijk blijkt dat zo’n kleerkast zonder deuren vooral veel stof vangt. Bovendien ben ik eigenlijk ook niet echt zo’n fashion queen die ervan geniet om urenlang outfits samen te stellen. En nu manlief sinds de pandemie vaak thuis werkt, was het misschien handiger geweest om in plaats van de inloopkast, een kleine bureauruimte te voorzien. Momenteel werkt hij in de slaapkamer van onze dochter (voorlopig ongebruikt doordat we nog samen slapen), maar dat kan natuurlijk niet blijven duren. 

Energiezuinig ventilatiesysteem 

In nieuwbouwwoningen is een ventilatiesysteem gangbaar, maar bij de verbouwing van een oude woning is dat al heel wat minder evident. Wij kozen overal simpelweg voor kiepramen om regelmatig ons huis te verluchten. Achteraf bekeken begrijp ik wel waarom een echt ventilatiesysteem toch een meerwaarde biedt. De koude buitenlucht die je binnen laat, wordt dankzij een warmte terugwin unit (of WTW-unit) verwarmd met de afgevoerde warme lucht. Naast het energievoordeel van die warmteterugwinning, haal je dankzij een WTW filter meteen ook stofdeeltjes uit de lucht. Dat zou voor ons gezin vol hooikoorts, wonend op een plek met veel luchtvervuiling, ook zeker een bonus geweest zijn. 

Isoleren van de voorgevel 

Bij het renoveren van onze rijwoning is er vanzelfsprekend veel aandacht gegaan naar isolatie. Het dak kreeg een flinke isolatielaag, de keukenuitbouw werd voorzien van isolatie in de spouwmuur en tegen de achterwand. En ook de vloer hebben we aangepakt door het plafond van de kruipruimte, die onder het volledige huis ligt, te isoleren. Aan de voorgevel werd op dit vlak geen aandacht besteed. En nu we er wonen, merken we hoe veel verschil dat misschien toch nog had kunnen maken. Tijdens een warme periode stijgt de temperatuur in onze slaapkamer vlotjes naar dertig graden, en het is enorm moeilijk om het huis weer af te laten koelen, ondanks de nieuwe ramen en rolluiken. Dat komt door de bakstenen voorgevel die aan de zuidkant ligt. Zweten geblazen! 

Een grotere diepvriezer in de keuken 

Tenslotte zou ik achteraf gezien niet meer per se kiezen voor een eettafel in woonkamer én keuken. De extra ruimte zou ik dan gebruiken voor het plaatsen van een extra grote diepvriezer en eventueel nog meer kastruimte in de keuken. We hebben geen aparte voorraadkast of technische ruimte, en hoewel we echt niet mogen klagen, is extra kastruimte altijd welkom. Maar wat we vooral hebben gemerkt is dat wij mensen zijn die veel uit de diepvriezer eten. Met drie schuiven was die dus echt te klein. We hebben nu een grote diepvrieskast op zolder gezet, maar uiteraard was een ingebouwd plekje in de keuken een pak handiger geweest ;-). 

Een mens kan altijd blijven dromen, maar ik ben vooral nog steeds enorm blij met het huis waarin we wonen. We kozen er destijds voor om de badkamer naar boven te verhuizen en om geen aparte wasruimte te voorzien, zodat we maximaal zicht naar onze tuin konden creëren. Hoewel een extra slaapkamer en de wasmachine op het gelijkvloers in plaats van in de badkamer makkelijk was geweest, heb ik nog steeds geen spijt van het prachtige groene uitzicht waar ik elke dag van mag genieten. Dat is goud waard! 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.