De Vlaming en zijn kip curry… Ik weet niet of het aan mij ligt, maar dat fluogele broodsmeersel vind ik typisch iets van hier. Van een werkvergadering met broodjes tot de koffietafel na afloop van een begrafenis, sandwiches belegd met kaas, ham of kip curry lijken al-tijd wel aanwezig te zijn, haha. Zelf had ik een haat-liefde verhouding met kip curry. Ik vond de smaak wel lekker, maar de stukjes kip vaak afschuwelijk. Oh, de horror als er per ongeluk iets ondefinieerbaar in mijn kip curry zat. Met plantaardige varianten ben ik van dat probleem verlost. Geen kip curry angst meer! (Please tell me dat ik niet de enige ben waar dat een ding is). Ik testte intussen verschillende merken van vegetarische en plantaardige kip curry salade uit en laat je hieronder mijn favoriet zien.

Maitre Olivier No Chicken Curry vegispread

Vegan? Nee! Hoewel ik dit dus wel dacht, zie ik nu dat er in de ingrediëntenlijst kippenei vermeld staat.

Ingrediënten? Koolzaadolie, vegetarische reepjes op basis van plantaardige eiwitten 25% (water, plantaardige eiwitten (sojatarwegluten), kippenei-eiwit, zetmeel (aardappel, tarwe, maïs), palmvet, aroma (ei), melkeiwit, zonnebloemolie, kruiden en specerijen, dextrose, zout, voedingszuur: citroenzuur, mineraal: ijzer, vitamine: B12), water, ananas, curry 4% (water, kerrie, gehydroliseerd plantaardig eiwit (soja), plantaardige raapzaadolie, kruiden, specerijen, zout, ui, knoflook, gist-extracten, aroma, kleurstof: paprika-extract, gemodificeerd maïszetmeel, verdikkingsmiddel: guargom, conserveermiddel: melkzuur kaliumsorbaat), vegetarische soja vezels (sojatarwe), invertsuikersiroop, eigeel, appelmoes, azijn, gemodificeerd maïszetmeel, mosterd, zout, room, kippenkruiden (tarwemosterdselderij), citroengras, saffloerconcentraat, kleurstoffen: chlorofyl, verdikkingsmiddelen: xanthaangom, Conserveermiddelen: kaliumsorbaat, natriumacetaat, natriumlactaat.

Nutriscore? D

Het eerste alternatief voor kip curry dat ik uitprobeerde vond ik bij de Carrefour hypermarkt. Een smeuïg boterhamsmeersel, vol van smaak, maar wel met een erg zoete toets door de toegevoegde ananas. Net zoals je currysaus met of zonder ananas hebt, is dat bij kip curry salades dus blijkbaar ook zo. Voor mij hoeft dat niet, maar goed. Ik vond hem buiten dat zoete toch wel smakelijk. Van de ingrediëntenlijst word ik niet zo heel vrolijk, en er zitten ook maar 25% “vlees”stukjes in.

Boni Vegan currysalade

Vegan? Ja

Ingrediënten? Veganistische stukjes [water, plantaardige eiwitten (TARWE(gluten), SOJA), TARWEzetmeel (gluten), TARWEgluten, azijn,zuurteregelaar (E330)], koolzaadolie, water, appelen, zetmeel,vezels, aardappeleiwitten, kruiden, specerijen (MOSTERD,SELDERIJ), suiker, azijn, MOSTERD, zout, uien, aroma, bouillon,specerij-extracten, gistextract, kleurstof (E160a), voedingszuren(E260, E270), conserveermiddel (E202), stabilisatoren (E412, E415).

Nutriscore? C

Wanneer ik bij de Colruyt boodschappen bestel, belandt de Vegan currysalade van Boni regelmatig in mijn winkelmandje. Ik vind het niet de allerlekkerste, maar ook zeker niet slecht. Hij is vooral fijn voor mensen die van een pittige (tikje pikante) currysalade houden. Geen zoete ananastoetsen hier. De verdeling veganistische stukjes die de kip moeten vervangen is hier trouwens 39% tegenover 61% saus.

Jumbo Lekker Veggie Vegetarische Kip Kerrie

Vegan? Nee, hoewel ik dit eerst dacht is dit toch echt een vegetarisch en geen vegan broodbeleg.

Nutriscore? Onbekend

Ingrediënten? Reepjes 31% (water, plantaardige eiwitten 4,7% [sojatarwe], vrije uitloopeiwit, zetmeel [aardappel, tarwe, maïs], palmvet, natuurlijk aroma [ei], melkeiwit, zonnebloemolie, specerijen [witte peper, chilipeper], dextrose, zout, voedingszuur: citroenzuur, mineraal: ijzer(II)fumaraat, vitamine: B12), koolzaadolie, water, ananas, currypasta 3,7% (water, kerrie 0,5% [kurkuma, korianderzaad, laurier, spinazie, peterselie, komijnzaad, gember, fenegriek, dille, karwijzaad, cayennepeper], raapzaadolie, suiker, kruiden [peterselie, koriander], specerijen [witte peper, knoflook, chilipeper], zout, ui, knoflook, gistextracten, natuurlijk aroma, kleurstof: paprika-extract, gemodificeerd maïszetmeel, verdikkingsmiddel: E412, conserveermiddelen: melkzuur en E202), invertsuikerstroop, scharreleigeel, appelmoes (appel, suiker, voedingszuren: citroenzuur en E300), gemodificeerd maïszetmeel, azijn, mosterd (water, mosterdzaad, azijn, zout, kurkuma), zout, room (melk), kruiden- en specerijenmix (gistextract, raapzaadolie, uienpoeder, kleurstof: paprika-extract, kruiden [marjolein, selderij, laurier], specerijen [paprika, korianderzaad, gember, kurkuma, witte peper, mosterdzaad, fenegriek, citroengras, karwij, komijn, kaneel, chilipeper, laos]), verdikkingsmiddel: E415, conserveermiddelen: E202, E262 en E325, citroengras, saffloerconcentraat, kleurstof: E140

Mijn oordeel? Van de lange ingrediëntenlijst word ik niet vrolijk. Bovendien bevat deze spread zowel kippenei als melk en dat maakt hem zeker niet de meest groene vervanger voor kip curry uit deze lijst. Ook de smaak is niet helemaal mijn ding, want ananas. Sorry 🙂

Carrefour Veggie Curry Spread

Vegan? Nee

Ingrediënten? Vegetarische stukjes 28 % (water, plantaardige proteïnen (soja, tarwegluten), zonnebloemolie, azijn, eiwit, zetmeel (aardappel, tarwe), natuurlijk aroma (bevat ei), E407a, kruiden, peterselie, E330, ijzer, vitamine b12, koolzaadolie, water, ananas, ei, invertsuikersiroop, eigeel, gemodificeerd maïszetmeel, azijn, aardappel, mosterd, zout, kleurstof, rietsuiker, kruiden, natuurlijk aroma, bewaarmiddelen E202, E2621, E270, E325, verdikkingsmiddel E412, E415, kleurstof: E141i, E270 – E330, E260-E330, gedroogde ui, gedroogde look, paprika-extract, gistextract, E300

Nutriscore? C

Mijn oordeel? Hmm, alweer niet mijn favoriet, ananas present 🙂

Délio Chicky Curry

Vegan? Ja

Nutriscore? B
Yuka-score? 51/100, good

Ingrediënten? veganistische stukjes (49%) [water, TARWEzetmeel, TARWE-eiwit, SOJA-eiwit, zonnebloemolie,TARWEbloem, TARWEgluten, maltodextrine, champignonextract, ijzer, zink, zout, specerijen, gistextract, kruiden, aroma, azijn, vitamine B12, verdikkingsmiddel (methylcellulose)]; raapzaadolie; water; suiker; zetmeel; plantaardige vezel; aardappeleiwit; kruiden; specerijen (bevat: MOSTERD, SELDERIJ); MOSTERD; azijn; spinaziepoeder; specerij-extracten; gistextract; groente-extract (wortel, prei); dextrose; knoflook; bouillon; zout; ui; aroma; gemodificeerd zetmeel; voedingszuren (melkzuur, citroenzuur, azijnzuur); conserveermiddel (E202); stabilisatoren (guargom, xanthaangom)

Mijn oordeel? Verkrijgbaar bij sommige winkels – Ik koop hem meestal bij Carrefour of Albert Heijn, is deze Chicky Curry salade van Délio. Qua smaak vind ik dit een toppertje. Hij is wat mij betreft eigenlijk niet van standaard kip curry te onderscheiden. Ook het ingrediëntenlijstje valt al bij al nog mee. Volgens de Yuka app scoort deze vegan kip curry nog goed, met vooral iets te veel zout en twee twijfelachtige additieven. Van de drie vegetarische of plantaardige kip curry vervangers bevat deze met 49% ook het meeste vleesvervangerstukjes. Mijn favoriet uit dit lijstje, zowel wat ingrediënten als smaak betreft!

Conclusie: wat is de lekkerste plantaardige kip curry salade?

De vegan curry salade die ik het liefst op mijn (glutenvrije) boterham smeer, is die van Délio, gevolgd door Boni. Vertel! Eten ze in Nederland ook zoveel kip curry? Ik hoorde dat ze nu bij Aldi ook plantaardige curry spread verkopen, en er zijn vast nog veel merken die in deze review ontbreken. Ik zet hem alvast op mijn lijstje om te testen! Heb jij nog een tip voor mij?

PS: de volgende op mijn lijstje om te vervangen is vol-au-vent. Ik zag dit receptje van vol-au-veggie. want vol-au-vent angst, jep, die heb ik ook. Haha.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

4 Comments

  1. Helaas zijn niet al die merken in Nederland te krijgen of heten ze daar soms anders? Ik ben benieuwd naar je favoriet, die je bij Albert Heijn hebt gehaald.
    Wel herken ik je angst, niet zozeer bij kip-kerrie-salade, maar wel bij kroketten. Die durf ik echt niet meer te eten, doordat ik daarin 2x iets van bot ofzo in heb gehad, ieuw. Ook vissticks heb ik lang niet durven eten, omdat ik daarin altijd lange graten had. Die eet ik nu wel weer, het komt gelukkig niet zo vaak voor dat er een graat in zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.