Een van de dingen die wij ons kind van kleins af graag willen meegeven, is een divers wereldbeeld. De boekenkast van onze kleuter wordt niet alleen gevuld met witte prinsessen, brandweermannen en traditionele gezinnen. Ook gekleurde kindjes mogen de held van een verhaal zijn. Vrouwen kunnen ook alles worden wat ze willen. Jongens mogen een jurk dragen. En sommige kinderen hebben twee mama’s, twee papa’s of één van beide. Het is gelukkig in steeds meer kinderboeken een evidentie dat er heel diverse personages worden weergegeven. We komen in de bibliotheek regelmatig pareltjes tegen, en de mooiste voorleesboeken met diversiteit laat ik graag aan jullie zien.

Lou in het herfstbos

Het is herfst! Lou draagt laarsjes en een regenjas: hij gaat met de klas naar het bos. Samen met meester Pablo maken Lou en zijn vriendjes een wandeling. Ze zien een egel, een konijn, spinnen, een duizendpoot … En dan ziet Lou opeens een rode puntmuts. Wonen er ook kabouters in het bos?

Op de school van ons dochtertje werken ze in de klas vaak met de boekjes van Anna. Lou is een andere telg van Kathleen Amant, en de herkenbare tekenstijl wakkerde dan ook meteen de interesse aan hier thuis. Anders dan bij Anna focust de reeks van Lou heel bewust op het tonen van veel diversiteit. Je ziet mensen van kleur, maar ook met een beperking, gezinnen in alle vormen en maten en zelfs kleine inclusieve details zoals een kindje met een oogpleister. Helemaal vooraan in het boek staan verschillende kindjes uit de klas van Lou afgebeeld met hun gezin. Dat opende voor ons meteen het gesprek naar welke vele gezinsvormen er allemaal mogelijk zijn. Daarnaast was het verhaaltje van Lou die met de klas op uitstap ging, natuurlijk ook gewoon heel herkenbaar. Volgende keer nemen we zeker weer een verhaaltje uit de reeks van Lou mee. Benieuwd? Hier is alvast het linkje naar dit boek.

De grote vijf

Dani logeert bij opa. In zijn huis hangt een schilderij met vijf wilde dieren erop. ‘Dat zijn de grote vijf,’ zegt opa. ‘Dat zijn vijf beroemde dieren uit mijn geboorteland. Ik zal je over elk dier vertellen.’ Een grappig en leerzaam verhaal over de olifant, de leeuw, de neushoorn, het luipaard en de buffel. Voor dierenvrienden vanaf 3 jaar.

Boeken met dieren trekken bij E. altijd de aandacht. Het verbaasde me dan ook niet dat ze helemaal zelf kwam aanzetten met De Grote Vijf. De vrolijke dieren op de cover zien er ook echt wel heel schattig uit, vind je niet? Bella Makatini en Judi Abbot vertellen in dit prentenboek het verhaal van een jongetje dat op bezoek bij zijn opa aan de hand van een schilderij leert over the big five uit het dierenrijk. Onze kleuter vond het heerlijk om telkens tezamen met Dani te raden over welk dier diens opa het nu weer had. Echt een heel mooi en vrolijk voorleesboek met een hoofdpersonage van kleur, met speciale aandacht voor het feit dat oudere personen vaker mogen voorkomen in kinderboeken. Je vindt het boekje hier.

Kriebeltenen

Een vrolijk prentenboek over soorten schoenen en tenen die kriebelen om te bewegen. Lily heeft kriebeltenen. Tijd voor nieuwe schoenen, weet mama. Onderweg naar de winkel krijgt Lily heel veel ideeën voor leuke schoenen: schoenen om te dansen, te klimmen, te stappen … In de winkel kiest ook haar vriend Lou schoenen uit. Hij weet precies wat hij wil. Weet Lily dat nu ook?

Door de tekeningen van Annelies Vandenbosch en de tekst van Kristien Dieltiens word je als (voor)lezer als het ware mee op ooghoogte van het kind genomen en beleef je iets simpels als nieuwe schoenen kopen helemaal mee in de belevingswereld van kleine kinderen. Dat vond ik best bijzonder. het is een fantasierijk boekje, met een mooie twist en boodschap op het einde. Aanradertje! Linkje naar het boek vind je hier.

Nog meer inclusieve boekentips met diversiteit zien? Check deze lijstjes:

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.