Door het vele wassen van wasbare luiers en wasbaar maandverband heb ik intussen best wel wat ervaring met sterk vervuilde was. In de loop der jaren probeerde ik verschillende ecologische waspoeders en vloeibare wasmiddelen uit en ik heb inmiddels zo mijn persoonlijke favorieten. Mijn vereisten? De was goed schoonwassen zonder achterblijvende vlekken, een frisse maar niet overheersende geur en een natuurlijke, milieuvriendelijke formule die geen irritatie geeft bij gevoelige huidjes. Bovendien moet een ecologisch wasmiddel voor ons ook zo zero waste én budgetvriendelijk mogelijk zijn. Ik zet verschillende merken op een rij en bereken wat het beste en goedkoopste ecologisch wasmiddel is dat aan onze vereisten voldoet. 

Ecover waspoeder universeel – 7,5 kg

Het allereerste merk dat bij ons in huis kwam toen we overschakelden op groene alternatieven voor cosmetica en schoonmaakproducten, was Ecover. Het is intussen zo wat overal verkrijgbaar, al moet je voor grote navulverpakkingen niet in de klassieke supermarkt zijn. Omdat wij zo weinig mogelijk afval willen creëren, bestellen we daarom regelmatig een grootverpakking van waspoeder bij een eco webshop. Het universele waspoeder van Ecover is bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Big Green Smile in papieren zakken van 7,5 kg. Het is vegan, biologisch afbreekbaar en cruelty free. Je gebruikt het beter niet voor fijne, gevoelige stoffen. 

Onze kleding wordt mooi proper en ruikt fris na het wassen met Ecover. Maar met de wasbare luiers destijds vond ik toch dat het nog beter kon. Niet mijn favoriet voor de sterk vervuilde was. 

Prijs bij de grootverpakking: 44 cent per wasbeurt 

Ecover vloeibaar universal – 5 liter 

Meestal kiezen we hier voor waspoeder omdat de verpakkingen van papier beter recycleerbaar zijn dan plastic flessen. Als we toch een keer vloeibaar kopen, dan zijn we voor de kleding tevreden van het vloeibare universele wasmiddel van Ecover. Het is verkrijgbaar in een navulverpakking van vijf liter. De was ruikt hiermee iets sterker dan bij het poeder, maar het blijft zeer subtiel. Ik heb dit vloeibare wasmiddel nooit getest met de wasbare luiers, maar wat het wasbaar maandverband betreft, kan ik helaas ook zeggen dat niet alle vlekken er mooi uitwassen. Even in de zon leggen helpt, maar ik vind het toch fijner als alles meteen als nieuw uit de was komt. Hier verkrijgbaar.

Prijs bij de grootverpakking: 30 cent per wasbeurt 

Biotop waspoeder voor gekleurde en witte was – 10 kg 

Onze favoriet voor de wasbare luiers en bij uitbreiding dus ook voor wasbaar maandverband en andere wasjes: Biotop. Het Belgische merk is niet op veel plaatsen verkrijgbaar en dat vind ik erg jammer, want ik ben er qua waskracht echt heel tevreden over. Bovendien is het de goedkoopste uit de test, als je een grootverpakking van tien kilogram koopt (dat kan bijvoorbeeld bij Blabloom). Ook hier is het aan te raden om voor fijne stoffen zoals wol en zijde een vloeibaar wasmiddel te gebruiken. 

Prijs bij de grootverpakking: 24 cent per wasbeurt 

Brauzz wasstrips 

Nieuw in de afdeling van zero waste wasmiddelen zijn wasstrips. In plaats van in poeder of vloeistof, is het wasmiddel hier verwerkt in een kleine strip die oplost in het water van je wasmachine. Vanzelfsprekend neemt dit zowel in huis als tijdens het transport veel minder plaats in, wat een flinke CO2 besparing betekent. Het compacte kartonnen doosje is ook recycleerbaar. Brauzz is een Belgisch bedrijf en hun wasmiddel is plasticvrij en vegan. 

Ik heb de Brauzz strips nu een aantal keer uitgeprobeerd en ben erg tevreden. Check deze review voor mijn ervaring met Brauzz wasstrips. Bij sterk vervuilde was zoals bij luiers of maandverband is het aangeraden om twee strips in de trommel te doen, en dan lopen de kosten helaas wel op. Want hoe fantastisch ik dit ecologisch wasmiddel ook vind in alle opzichten, het is de duurste in dit rijtje. Bonus is wel dat Brauzz geschikt is voor alles, ook voor fijne stoffen. Je hebt dus echt genoeg aan één kartonnen doosje in de kast om alles mee te wassen.

Je koopt Brauzz bij Pieter Pot, Tante Rosa of Klein Spook

Prijs: 47 cent per wasbeurt. Koop je een aantal doosjes tegelijk op de website van Brauzz, dan betaal je ongeveer 34 cent per beurt. 

Eco-egg hervulbaar wasei

Ook bekend in duurzaam wasland: het wasei. Ik probeerde het uit maar was niet zo tevreden. Het is ook niet geschikt voor zwaar vervuilde was zoals luiers of maandverband. Mijn ervaring lees je in dit artikel over groene dingen die voor mij niet werken.

Nog niet getest door mij, maar wel ecologische wasmiddel opties: 

 • Sonett lavendel vloeibaar:
  34 cent per wasbeurt. Verkrijgbaar in navulverpakkingen van 5 liter of bij te vullen in je eigen fles bij diverse verpakkingsvrije winkels. 
 • Ulrich vloeibaar: 
  31 cent per wasbeurt. Natuurlijk wasmiddel met waterontharder. Het poeder testte ik eerder wel uit en daar was ik blij mee. Verkrijgbaar hier, in verpakkingen van 1 liter.
 • Seepje universeel
  39 cent per wasbeurt. Verkrijgbaar in 1 liter flessen, maar die zijn wel gemaakt van gerecycleerd plastic. Je vindt ze bijvoorbeeld hier.
 • Seepje wasschillen:
  32 cent per wasbeurt. De schillen zijn een natuurproduct en mogen achteraf bij het GFT-afval. Opgelet: niet sterk genoeg voor wasbare luiers of maandverband! Je vindt ze bijvoorbeeld hier.
 • Dille & Kamille wasmiddel om zelf aan te lengen met water:
  33 cent per wasbeurt bij zuinig gebruik. Het is een zakje poeder waar je thuis zelf water bijdoet om er wasmiddel van te maken. Je koopt het hier. Op basis van marseillezeep, geschikt voor alle soorten was. Je kan trouwens in sommige winkels van Dille & Kamille ook terecht om je eigen fles te vullen met wasmiddel.

Wat is het goedkoopste ecologische wasmiddel met veel waskracht en zo weinig mogelijk afval?

Het allergoedkoopste, kant-en-klare ecologische wasmiddel met sterke waskracht dat weinig afval creëert? Dat is volgens mij Biotop in grootverpakkingen. Ik ben zelf van plan om als aanvulling hierop, voor de fijnere was, de Brauzz wasstrips te blijven kopen.

Budgettip: Wil je nog meer op je budget letten? Dan kan je zelf wasmiddel maken van bijvoorbeeld Marseillezeep. Wij probeerden het ooit maar waren matig tevreden. Ik kreeg op het artikel over onze ervaringen met zelfgemaakt wasmiddel wel fijne tips, dus ik plan nog steeds om het nog een keer opnieuw te proberen! 

Heb jij nog een tip of een aanvulling? Laat het zeker weten! 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

 1. Handig artikel! Ik ben ook altijd op zoek naar de meest ecologische, duurzame manier om te wassen die zo weinig mogelijk kost. Dus dit is erg welkom 🙂
  Jaren geleden heb ik een hele tijd zelf wasmiddel gemaakt en dat beviel voor mij prima. Ik had dan ook geen hele vieze was en kon zelf het geurtje bepalen met olie. Maar nu er een baby in het huis rondloopt is dat denk ik niet sterk genoeg meer, net zoals jij ook al schrijft dat je er matig positief over bent. Dat begrijp ik helemaal!
  Ik ga de wasstrips eens opzoeken. Helaas zag ik dat Biotop niet in NL te koop is, tenminste, vind vooralsnog geen webshops. Eens wat beter zoeken of ik het niet toch kan vinden, wat het klinkt goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.