Genieten van bladeren die verkleuren, herfstschatten verzamelen en daarna heerlijk thuiskomen in een warm huis: het is weer tijd voor uitstapjes naar het bos! Er zijn enkele dingen die daarbij niet kunnen ontbreken. In dit artikel deel ik onze zes onmisbare accessoires voor bij een herfstwandeling.

Waterdichte schoenen 

Onze dochter doet niks liever dan met haar rubberen laarsjes in de grootste plassen stampen. Zelf ben ik die neiging al wat ontgroeid, maar ook ik zorg ervoor dat ik bij een herfstwandeling waterbestendige schoenen draag. Het liefst wandel ik op mijn bottines van Gabor, mijn favoriete merk qua pasvorm en comfort. Misschien dat ik voor de iets warmere herfstdagen toch nog een paar sneakers bij koop, dat ook wel wat tegen vocht kan. Het hoeft daarom niet te regenen, ook dauwdruppels op een zonnige herfstochtend kunnen je schoenen in een mum van tijd nat maken.

Tip: als je met de auto bent, leg voor na de wandeling alvast warme sokken of droge schoenen klaar in de koffer. Dan kunnen de vieze laarsjes meteen uit na de wandeling. Extra punten voor gezelligheid als er ook een dekentje op je wacht.

bladeren rapen bij een herfstwandeling

(Herbruikbaar) zakje 

Wandelen in de herfst, dat betekent ook talloze dingen mee naar huis nemen. Althans, onze kleuter kan niet weerstaan aan alle mooi gekleurde bladeren, kastanjes, eikels en andere herfstschatten die van de bomen vallen. Vaak krijgen we ook via school de opdracht om mooie blaadjes mee te nemen, om mee te knutselen in de klas. Een linnen zak of een plastic tasje dat je opnieuw gebruikt is dus altijd een must om mee te nemen op een herfstwandeling. Zorg wel dat het blijft bij een handjevol kastanjes, nootjes of andere bosvruchten. Wanneer wij als mensen massaal alles mee naar huis nemen, blijft er geen eten over voor de dieren, en dat heeft grote gevolgen voor het ecosysteem. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. 

Warme regenjas 

In de herfst kan het al flink fris worden, en dan heb ik het snel te koud in mijn dunne zomerjas. Een tussenmodel met bijvoorbeeld een teddyvoering is ideaal: als de zon schijnt loop je er niet in te zweten en het houdt toch de wind – en bij voorkeur ook de regen – tegen. Je weet nooit of er plots een buitje jouw kant op komt. Sinds ik Ella elke dag door weer en wind naar school breng, heb ik trouwens meteen geïnvesteerd in een jas met grote kap. Dat wandelt toch nog fijner dan met een paraplu die continu de neiging heeft om over te waaien. Bovendien is het bij een wandeling in het bos wel fijn om je handen vrij te hebben. 

Zero waste eten en drinken

Als er één ding is dat wij altijd bij hebben tijdens een uitstapje, dan is het wel een herbruikbare drinkfles. In de herfst zorgen we ervoor dat we onze RVS thermosfles vullen met koffie, losse thee of chocolademelk. Heerlijk om even op te warmen op een bankje. Trouwens ook handig om op verplaatsing bij een koffiebar of automaat te vullen. Spaar je weer wat wegwerpbekertjes (en bijbehorende verbrande vingers) uit!
Een uitgebreide lunch met broodjes laten we op een koude herfstdag thuis. Maar wat we wel vaak doen, is een herbruikbare vakjesdoos vullen met wat snacks. Zo maken we er een mini picknick van, dé truc om onze dochter enthousiast te krijgen voor een wandelingetje. 

Heb je toch wegwerpverpakkingen bij, zorg er dan altijd voor dat je ze terug mee naar huis neemt. Niets zo zielig als achtergelaten afval tegenkomen te midden van de prachtige natuur!

Grote hydrofieldoek 

Onmisbaar in onze rugzak bij een wandeling met kinderen is een hydrofieldoek. Komen we onderweg een bankje of een speeltuintje tegen dat wat nat is? Dan drogen we het even af met de doek. Is er een mooie picknicktafel die er niet zo proper bij ligt? We hebben een ideaal tafelkleed bij. Geen zitplaats te bespeuren in de omgeving? Dan wordt de grote hydrofieldoek een geïmproviseerd picknickdekentje om even op uit te rusten. En op de terugweg is hij handig om vuile of natte schoenen en kleren in te wikkelen.

Gabor bottines, regenlaarzen

Draagzak 

Kleine kinderen die nog geen uren kunnen rondlopen? Een buggy zorgt voor heel wat frustraties als je op natuurterrein gaat wandelen. Boomwortels, modder, zanderige paden: niet ideaal. Fijner is het om je kindje in een draagzak te stoppen als de kleine beentjes moe worden. Je hebt je handen vrij en kan als ouder gerust nog een paar uur doorwandelen zonder rekening te houden met de ondergrond. Met wat geluk valt de kleine nog eventjes in slaap voor een heerlijk dutje. Rust, haha!

Wat neem jij mee bij een herfstwandeling in het bos?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.