Ook bij ons is de energiefactuur significant gestegen, en wij zullen flink moeten bijbetalen binnenkort. Meer dan ooit is het tijd om op zoek te gaan naar manieren om het huis te verduurzamen en om zo veel mogelijk energie te besparen. In dit artikel met tips voor energie besparen met een duurzaam dak, bekijk ik waar er bij ons nog winst te halen valt. 

Dakisolatie 

Wanneer je het hebt over een duurzaam dak, dan is de eerste prioriteit: je dak isoleren. Daken zonder isolatielaagje sturen de kostbare energie waarmee jij je woning verwarmt letterlijk gewoon de lucht in. Op die manier kan je dus nooit efficiënt gebruik maken van de verwarming in huis, en dat is met de huidige prijzen en energieschaarste echt geen aanrader. Bij nieuwbouwwoningen wordt er automatisch veel aandacht besteedt aan een goed geïsoleerd dak. Wanneer je een bestaand dak isoleert, is het belangrijk om niet alleen een isolatielaag, maar ook een winddicht onderdak en een dampscherm te voorzien. Check! Wat wij in ons huis nog niet hebben voorzien, maar blijkbaar ook een aanrader is als de ruimte onder het dak niet verwarmd wordt: de zoldervloer isoleren. Aan die tip om te besparen op de verwarmingskosten had ik nog niet gedacht! 

Zonnepanelen 

Tegenwoordig kan je er niet meer omheen: de energieprijzen swingen de pan uit en steeds meer huishoudens komen in de problemen met hun energiefactuur. Bovendien is het meeste van onze energiebronnen nog steeds niet duurzaam te noemen. Niet verwonderlijk dat zonnepanelen kopen bij velen hoog op het verlanglijstje staat. De investering verdient zichzelf terug doordat je je eigen energie produceert, gewoon bij je thuis. Naast het financiële voordeel, zorgen zonnepanelen ook voor een impact op het klimaat. Door zonnepanelen te installeren, bespaar je ieder jaar zo’n 1800 kg CO₂. Dat is gelijk aan ongeveer 10.000 kilometer autorijden. 

Wij hebben zelf nog geen zonnepanelen op ons dak, maar bij het researchen voor dit artikel sprak de visie van Soly.be me erg aan. Zij zorgen niet alleen voor groene stroom bij je thuis, maar zijn als bedrijf ook B-Corp gecertificeerd, wat betekent dat ze het als onderneming belangrijk vinden om naast financiële waarde, ook goeds bij te dragen voor mens en milieu. Soly is kritisch als het gaat over de duurzaamheid van fabrikanten en leveranciers, lees ik. Daardoor is de CO₂ die vrijkomt bij de productie en het vervoer van onze zonnepanelen al binnen het jaar gecompenseerd door het opwekken van groene stroom. Wat ik heb bijgeleerd, is dat je ook zonnepanelen kan huren. Interessant wel, voor wie de totale koopsom niet meteen kan neertellen. 

Regenwater opvangen met een hellend dak 

Je zou er in eerste instantie misschien niet bij stilstaan, maar ook de vorm van een dak speelt mee  in de duurzaamheid ervan. Een hellend dak vangt bijvoorbeeld 95 % van het regenwater op, iets dat tegenwoordig een schaars goedje is geworden. Leid je het water uit de dakgoot via de regenpijp naar een waterput, dan bespaar je heel wat van het vloeibare goud. Je kan het gebruiken om je toilet door te spoelen, om de tuin te sproeien en zelfs voor je wasmachine. Bij ons wordt het water uit de regenput gebruikt voor het doorspoelen van het toilet en om de tuin te sproeien. En dan nog proberen we er spaarzaam mee om te springen. 

Groendak 

Heb je een plat dak en geen waterput, dan is een groendak een goed idee. Doordat het groendak het meeste regenwater absorbeert en laat verdampen, wordt de riool minder belast bij hevige stortbuien. Door levende plantjes op je dak te plaatsen, help je het klimaat vooruit en zuiver je de lucht. Ze zetten namelijk CO2 om in zuurstof. De levensduur van je dak wordt verlengd, en de planten zorgen voor een extra isolerend effect. Dat bespaart weer op energie voor het verwarmen van je huis. En geef toe, zo’n groen dak ziet er ook gewoon veel mooier uit dan een lelijke kunstmatige dakbedekking. Het oog wil ook wat, nietwaar? 

En jij, hou jij je hart vast voor de energiefacturen die eraan komen?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.