Een prachtige, ecologisch verantwoorde speelruimte met speelgoed in rustige kleuren die feilloos in het interieur blenden. Duurzaam, houten speelgoed dat geen afgrijselijk lawaai maakt als je per ongeluk op een knopje drukt. Dat is mijn ideaalbeeld als het aankomt op het favoriete speelgoed van onze kleuter. Zij denkt daar soms lichtjes anders over, en in de loop der jaren heb ik het felroze en paarse plastic niet helemaal buiten de deur kunnen houden. En ach, zo lang het goed gebruikt wordt lig ik er ook niet van wakker. Wel probeer ik er voor te zorgen dat alles wat we in huis halen milieuvriendelijk is, door tweedehands te kopen of te letten op materiaalkeuze. Omdat ik weet dat er altijd ouders op zoek zijn naar cadeautips, hierbij een lijstje met het favoriete duurzame speelgoed van de kleuter. Oh, en voor een kijkje in onze speelhoek moet je hier zijn.

Houten keukentje 

Het item in de speelhoek dat al het langste mee gaat, dat moet wel het houten speelkeukentje zijn. Toen onze kleuter nog een peuter van 1 jaar en vier maanden was, zagen we het staan in de winkel. Ze begon meteen zo enthousiast te spelen dat het mee naar huis ging. Drie jaar later is het houten keukentje nog steeds een hit, vooral om alsof-taarten te bakken. 

favoriete duurzame speelgoed van de kleuter

Houten winkel 

Recenter is de houten winkel. We kregen hem van een buurvrouw, toen haar kinderen ermee uitgespeeld waren. De ruimte die hij in beslag neemt hebben we er voor over, want de winkel is al enorm veel gebruikt. Ook de kindjes die hier op bezoek komen, beginnen steevast boodschappen in hun karretje te laden. De houten toebehoren zoals een kassa, weegschaal en voedingswaren zijn dan ook zo divers. Sterker nog, sinds we het winkeltje uitstalden, wordt de houten keuken ook weer meer gebruikt. Onze kleuter gaat eerst benodigdheden kopen in de winkel, en daarna koken. Heerlijk om te zien, en ook belangrijk voor de ontwikkeling, dat fantasiespel

Poppenhuis 

Onze dochter kocht van haar eigen verjaardagscentjes een setje plastic poppetjes van haar favoriete Netflixserie Gabby’s Dollhouse. Toen ik niet lang daarna een (jawel, paars!) poppenhuis in de kringwinkel zag staan, wist ik dat het een match was met de figuurtjes. Geen hout dus deze keer, maar wel tweedehands en onmisbaar in het lijstje met favoriete speelgoed van onze kleuter! 

Een houten bank vol verkleedspullen

Verkleedkleding 

Nog populair, vooral wanneer er vriendjes op bezoek zijn: de verkleedkoffer. In een houten bankje met opbergruimte (nog zo’n pareltje dat we van buren kregen) verzamelde ik in de loop der jaren steeds meer verkleedspullen. Van een piratenoutfit tot prinsessen- en K3-jurkjes: alles is tweedehands en daarmee dus erg duurzaam! 

Treinbaan 

De houten treintjes worden ook regelmatig boven gehaald. Soms lijkt onze kleuter ze te vergeten, tot ze opeens de bak weer ontdekt. En dan MOET er gebouwd worden! De hele woonkamer wordt dan omgetoverd in een treinstation. Een tijdje geleden mocht ik een soort tussenstukjes testen om houten treinbanen te combineren met Duplo blokken, en dat voegt weer een extra dimensie toe. Zo blijft speelgoed meegroeien. 

grimm's houten regenboog favoriete duurzame speelgoed

Nog meer duurzame favorieten  

Tja, en dan heb je natuurlijk nog voorleesboekjes vol diversiteit, poppen, ecologische knutselspullen, autootjes, de houten wiebelplank, puzzels en gezelschapsspelletjes. De ene zorgt al voor meer speelplezier dan het andere.

Als ik dit lijstje bekijk, is een groot deel van onze duurzame speelhoek toch gevuld met houten spulletjes. Houten speelgoed blijft lang mooi, is stevig en goed verkoopbaar als jij er klaar mee bent. Als het toch stuk gaat, is het te repareren met houtlijm, of in het slechtste geval, makkelijk recycleerbaar. En met schadelijke stoffen valt het ook wel mee, zeker als je kiest voor recente, duurzame merken of stukken die van ongeverfd hout zijn, zoals klassieke houten blokken. Daarom: fan van! Ik ben benieuwd wat het over een paar jaar tot favoriete duurzame speelgoed van de kleuter schopt en wat de interesse zal verliezen. Ik geef sowieso tegen dan nog eens een update!

Wat is het favoriete speelgoed van jouw kleuter?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.