Het is niet altijd helemaal mogelijk, maar wij proberen toch om zo veel mogelijk plastic te weren uit ons huis. Als je er op gaat letten, zijn er best wat dingen die je ook plasticvrij kan kopen. En met een beetje geluk, zijn ze achteraf ook nog eens herbruikbaar of recycleerbaar. Vandaag in the picture? Plasticvrij leven met kurk bij je thuis!

Waarom is kurk een duurzaam materiaal? 

Kurk is afkomstig van de schors van de kurkeik. De bomen worden niet gekapt, maar als het ware geschild, zodat de boom gewoon verder leeft (en CO2 uit de lucht haalt). Kurk is dus een natuurproduct, plasticvrij en biologisch afbreekbaar. Het is bovendien verschillende keren recycleerbaar. Wist je dat je na het drinken van een fles wijn, de kurk beter niet bij het restafval gooit? Zonde om dit herbruikbaar materiaal gewoon te laten verbranden! Kurk kan je inzamelen in het containerpark, en ook in verschillende winkels zijn kurkinzamelpunten gevestigd.

Naast duurzaam, is kurk ook ontzettend veelzijdig. Het is waterbestendig, licht, isolerend, geluiddempend en erg stevig. Het wordt dan ook gebruikt in heel veel toepassingen. Misschien heb jij er wel enkele in huis? 

Kurk als bouwmateriaal 

Kurk is een uitstekend isolatiemateriaal, dat vrij is van chemische, ongezonde stoffen. Je kan het inzetten als wandbekleding en natuurlijk is ook een kurkvloer een optie. Het zorgt meteen voor een lekker warm gevoel aan de voeten, en behalve af en toe stofzuigen is speciaal onderhoud niet nodig. Had ik dat maar geweten vóór onze verbouwing! 

Kurk in je kleerkast 

Ook in de mode-industrie wordt kurk intussen voor verschillende dingen gebruikt. Ik reviewde ooit een kurken telefoontasje, maar je hebt ook handtassen, rugzakken, portefeuilles, riemen en schoenen van kurk. En wees gerust: je bent met kurk niet veroordeeld tot eeuwig bruine accessoires, want alles is gewoon in leuke kleurtjes te vinden! Nog een voordeel? Je hoeft je kurken handtas niet te behandelen met chemische middelen tegen vocht, want het materiaal is van nature waterbestendig. 

Kurk in de bureauruimte 

Als pennenzak of laptoptas sluipt kurk ook de bureauruimte binnen. Iets klassieker? Dat is het planbord in kurk. Bij ons hangt het prikbord met belangrijke boodschappen, de kalender en enkele favoriete kaartjes niet in de bureau, maar in de keuken. We schilderden het kurken prikbord zelf met een restje muurverf, zodat het bij ons interieur past. 

Kurk in de keuken 

Als je op zoek gaat naar nog meer kurk voor in de keuken, is de kans groot dat je kurken onderzetters vindt, om warme potten en pannen op te zetten. Kleine exemplaren dienen dan weer om de tafel te beschermen tegen vochtkringen van glazen en kopjes. Of zet jij er de wijnfles op, met kurken dop, natuurlijk? 

kurk bij je thuis met bokalen
Photo by Pavel Danilyuk on Pexels.com


Ook populair in keuken of voorraadkast zijn glazen flessen of bokalen met kurken deksel. Die staan prachtig om je verpakkingsvrije boodschappen in op te bergen! Out of the box: een kurken spatwand in plaats van traditionele tegeltjes. 

Kurken speelgoed 

Speelgoed van kurk is licht, zacht en staat door het natuurlijke materiaal ook heel mooi in een duurzame speelhoek. Kurken autootjes, vliegtuigen, ballen of boten kunnen meteen tegen een spatje water. Er bestaan ook kurken bouwblokken, en geloof mij, die zijn fijner om tegen je hoofd te krijgen van een experimenterende kleuter dan een houten exemplaar. Oh ja, ze maken ook niet zo veel lawaai wanneer een hele hoge toren omgegooid wordt.

Heb jij kurk in huis?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.