Wie hier al een tijdje mee leest, weet dat ik fan ben van het opstellen van verlanglijstjes. Ze kunnen heel wat miskopen voorkomen, bijvoorbeeld bij speciale gelegenheden waar bezoek niet met lege handen wil komen. Toch is niet iedereen fan van zulke lijstjes. Dan is het een goed idee om eens te kijken of je een minimalistisch cadeautje kan schenken. Iets waar de ontvanger blij van wordt, zonder dat ‘ie er weer plek voor moet maken in zijn interieur. Ik maak een lijstje van vijf minimalistische cadeaus die geen kastruimte innemen. Wat zou jij het liefste krijgen?

Waarom kiezen voor een minimalistisch cadeau? 

Een beeldje voor op de kast dat niet jouw smaak is, een boek dat je al las, of een superhandig keukenhulpje terwijl je eigenlijk niet graag kookt. Ken je dat, wanneer je heel goedbedoeld een geschenkje van iemand ontvangt waar je eigenlijk niet zo veel mee kan? Zo lief, maar zo zonde van het geld, de grondstoffen én de moeite die de gever er in heeft gestopt. Het kan duurzamer, door te werken met een verlanglijstje. Door een cadeautip te vragen, ben je zeker dat je iets koopt waar de ontvanger echt iets aan heeft. Want niets is zo jammer als een cadeau geven of krijgen dat uiteindelijk niet gebruikt wordt. Vind je een verlanglijstje vervelend, dan kan je altijd nog kiezen voor een minimalistisch cadeau. Iets dat geen kastruimte inneemt. Iets dat geen stof staat te vangen. Iets dat de ontvanger blij maakt, maar dat ook weer op raakt, bijvoorbeeld. 

Tips voor minimalistische cadeautjes 

Handig om in het achterhoofd te houden als je iemand een minimalistisch cadeau wil geven, is dit lijstje met tips: 

1. Iets dat op raakt 

Wil je iemand een plezier doen zonder ongevraagd kastruimte in te nemen? Kies dan een cadeau dat na gebruik weer op raakt. Iets om op te eten of drinken bijvoorbeeld, zoals chocolade, thee of ander lekkers. Niet zeker wat de ontvanger graag lust? Een boeket laten bezorgen is ook altijd een goed idee. Bloemen fleuren elke woning op en brengen sfeer in huis zonder dat ze uiteindelijk worden vergeten in een hoekje. Na een paar weken kunnen ze bij het groenafval, wat het eigenlijk ook meteen een zero of low waste geschenkje maakt! 

2. Een ervaring of belevenis 

Wat is er mooier om cadeau te geven dan een prachtige herinnering? Neem de ontvanger mee op pad en schenk hem wat van jouw kostbare tijd. Trakteer op een etentje, een citytrip of een picknick in het groen. Ga samen naar een museum, organiseer een zoektocht of huur fietsen op een unieke locatie. De mogelijkheden zijn eindeloos. Voordeel is dat jij er ook plezier aan beleeft! Een cadeautje geven en zelf kunnen meegenieten? Da’s goed gezien.

3. Een gunst 

Populair op zelfgemaakte geboortelijstjes tegenwoordig, dat zijn cadeaus in de vorm van een gunst. Kraamkost aan huis geleverd of een paar uur babysitten op oudere kinderen: ik kan me voorstellen dat je hier heel wat mensen een groter plezier mee doet dan met het zoveelste pluchen knuffeldier. Waarom dezelfde gunsten ook eens niet schenken bij een verjaardag? Een grasmaaibeurt, een keer boodschappen voor iemand doen of je geliefde verwennen met een massage. Ik zou er blij mee zijn! Wil je graag iets afgeven? Dan kan je de gunst beschrijven op een zelfgemaakte cadeaubon. Geeft het cadeautje meteen een persoonlijke toets

4. Een abonnement 

Een ideaal minimalistisch cadeau, dat kan ook een abonnement zijn. Mij kan je plezieren met een regelmatige lading e-books, of wat dacht je van een paar maanden muziek luisteren of film kijken via een favoriete streamingdienst? Een digitaal krantenabonnement? Of een lidmaatschap van de bib of de spelotheek? 

5. Een cadeaubon 

Om het lijstje af te sluiten, nog een klassieker: de cadeaubon. Je geeft hiermee eigenlijk nog altijd spullen, alleen kan de ontvanger dan zelf kiezen. Misschien een beetje een risico, tenzij je zeker weet in welke winkels de ontvanger graag shopt. Op safe spelen kan natuurlijk ook, door een cadeaubon van iets dat op raakt te voorzien ;-). Of door dat goeie ouwe wensenlijstje er toch nog maar even bij te halen. 

Het klinkt trouwens cliché, maar zelf kan ik het meest gelukkig worden van iemands woorden. Ik hoef niet zo zeer spullen, maar een lief kaartje of briefje, recht uit het hart… Dat is voor mij toch het ultieme geschenk! Van welk cadeau word jij altijd blij? 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.