Oef, de afgelopen zomer is wel héél warm geweest. Waar wij er toen alles aan deden om de warmte zo veel mogelijk buiten te houden, wordt het nu tijd om alles juist heel knus en gezellig te maken in huis. Zeker met de stijgende energieprijzen is het interessant om de verwarming zo efficiënt mogelijk te laten werken. Tips om de warmte binnen te houden in de winter? Hierzo! 

Isoleren 

Dé manier om de grootste warmte binnen te houden in de winter, is natuurlijk isoleren. Een isolatielaagje onder de dakpannen, in spouwmuren of op de vloer van een woning is geen overbodige luxe. Vergeet ook de ramen niet. Het nieuwste glaswerk isoleert als de beste, houdt koel in de zomer en warm in de winter. 

Laat de zon binnen 

In de zomer was het interessant om rolluiken en gordijnen zo veel mogelijk dicht te laten. Maar wanneer je juist warmte wil binnen houden in de winter, dan laat je maar beter zo veel mogelijk de zon gratis je huis verwarmen. De binnenzonwering kan je nu overdag lekker omhoog laten. Het zorgt meteen voor meer licht tijdens donkere wintermaanden. En ’s avonds, wanneer je behoefte hebt aan privacy, laat je de gordijntjes gewoon weer zakken. Zo hou je meteen ook de warmte vast die je overdag gevangen hebt. 

Hou verwarmingselementen vrij 

Zorg ervoor dat lange gordijnen niet voor de verwarmingselementen hangen. Ze kunnen dan niet optimaal de ruimte verwarmen, en de warmte zal sneller langs de buitenmuren ontsnappen. Raamdecoratie met lamellen of vouwgordijnen hang je zo hoog of zo laag als je wilt. Handig om aan te passen aan de radiatoren in jouw huis, dus! 

Warmte reflecteren 

Nog een tipje voor een efficiënt gebruik van de verwarming: breng reflecterende folie aan tussen de radiatoren en de buitenmuren. Die zorgt ervoor dat de warmte die afstraalt aan de kant van de muur, terug naar binnen wordt gespiegeld. 

Bewust verluchten 

Het is en blijft belangrijk om elke dag je woning te verluchten, ook op koude winterdagen. Gooi niet meteen alle warmte buiten, maar maak gebruik van de kiepstand van je ramen of zet ze zelf op een kier. Hou ook in het oog hoe lang je ventileert. Afhankelijk van de grootte van de ruimte die je wilt verluchten, kan je de ramen na een kwartiertje weer sluiten. 

Deuren en kieren dicht 

Zijn er plekjes in huis waar je de koude buitenlucht voelt binnenstromen? Dan kan je er van uit gaan dat dat ook zwakke plekken zijn waar je veel warmte verliest. Op ons verlanglijstje voor deze winter staat alvast een ouderwetse tochthond, want onderaan onze voor- en achterdeur voelen wij erg veel tocht. Zéker als de dampkap staat te draaien. Vergeet ook niet om tussendeuren binnenshuis te sluiten, zodat de verwarming niet onnodig de hele hal staat warm te stoken. 

Restwarmte

Maak gebruik van restwarmte van apparaten die opstaan. Droog je soms was in de droogkast? Zet dan de binnendeur van de ruimte waar die staat, wagenwijd open. Zo kan de warmte die vrijkomt meteen de omgeving mee opwarmen. Kook je met de oven? Zet de deur van de oven na afloop open en laat de warmte de keuken in stromen. Natuurlijk wel opletten met kleine kinderen, zorg voor een hekje als beveiliging!

Hou jezelf warm 

’s Winters in een t-shirt rondlopen en dan de verwarming al het harde werk laten doen? Dat is nu echt wel passé. Hou elke dag dikke truiendag, investeer in warme wollen sokken, kruip dicht tegen je huisgenoten, huisdieren of onder een dekentje en steek kaarsjes aan voor de gezelligheid. En vergeet zeker ook dat kopje thee, die mok warme chocolademelk of een lekker soepje niet. Wat bij ons ook enorm helpt tegen een koudegevoel: een tapijtje op de stenen vloer. Oh, en in beweging blijven, natuurlijk. Vul zelf maar in!

Heb jij nog tips om de warmte binnen te houden?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

1 Comment

  1. Zolang ik zorg dat mijn handen en voeten warm zijn, heeft mijn lijf het ook goed. Heb net geïnvesteerd in een nieuw paar warme sloffen en warme chocomelk gaat er ook altijd goed in 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.