Tegenwoordig is iedereen wel bezig met het besparen van zoveel mogelijk energie. Ik zie mensen zo lang mogelijk wachten om de verwarming op te zetten om hoge gasfacturen te counteren, en ook voor elektriciteit loont het de moeite om eens kritisch naar bepaalde gewoontes te kijken. Ik zet op een rijtje hoe je zoveel mogelijk energie kan besparen in de keuken.

Sluipverbruik in de keuken

Trek apparaten die je niet gebruikt, uit het stopcontact. Vroeger was de kostenbesparing daarvan eerder beperkt, maar aan de huidige prijzen maken het toch de moeite om extra goed te letten op sluipverbruik. De broodrooster en de blender zijn bij ons zo’n elektrische toestellen die we na gebruik altijd weer uittrekken. 

Energiebesparend kookvuur 

Eén van de dingen waar ik bij een nieuwe verbouwing twee keer over zou nadenken, is het soort van kookvuur dat we installeren. We kozen destijds voor een gasvuur, omdat ik dat gewoon was van thuis en het ook fijner werken vond. Maar met de huidige gasprijzen heb ik daar natuurlijk spijt van! Bovendien heb ik in mijn duurzame zoektocht ook al bijgeleerd over grondstoffen en weet ik nu dat aardgas niet zo groen is. Helaas, die gaspitten gaan hier niet zo snel vervangen worden, maar de volgende keer kijk ik uit naar een budgetplan inductievuur, ik zeg maar iets! 

Ook belangrijk bij het koken op het fornuis: zet altijd deksels op de potten, zodat er geen energie verloren gaat. Je kan ook, bijvoorbeeld bij het koken van groenten, eens het water kookt, het vuur zachter zetten. 

Led-verlichting 

Led-lampen kunnen een groter deel van de elektriciteit omzetten in licht, waardoor ze de zuinigste lichtbron zijn. Als het nog niet gebeurd is, kan het dus interessant zijn om de verlichting in je keuken om te schakelen naar led-lampen. 

Efficiënt vaatwassergebruik 

Gebruik de eco-stand en zet de vaatwasser alleen aan als hij helemaal volgeladen is. Schraap etensresten enkel van de borden, afspoelen is niet nodig. Spoel je toch iets af, gebruik dan koud water. 

Energie besparen met de diepvriezer

Onderhoud je vriezer goed: een vriezer met aangevroren ijs kan niet zo efficiënt werken. Een ijslaag van 2 millimeter zorgt al voor een energieverbruik dat 10 procent hoger ligt. Zorg ook dat er voldoende in de vriezer zit, zonde van de energie als hij voor niks op staat. 

Zuinig omspringen met de koelkast

Leer kleine kinderen aan dat de koelkastdeur niet te lang open mag. Pak snel wat je nodig hebt en sluit de deur weer. Laat restjes eten eerst afkoelen, voor je ze in de koelkast zet. Voor alle apparaten in de keuken die je nieuw aankoopt geldt uiteraard ook dat je let op de energielabels. Kies voor zuinige modellen en bespaar op termijn! 

Spaarzaam met de waterkoker 

Te veel water in een keer gekookt voor je kopje thee? Laat het water niet terug afkoelen, maar giet het in een thermosfles. Heb je straks meteen een voorraadje om nog een drankje te maken. Op die manier hoef je niet elke keer opnieuw energie te verbruiken om de waterkoker aan te zetten. 

Energiezuinig ontdooien 

Eet je net als wij vaak uit de vriezer? Zet dan de avond van tevoren al in de koelkast wat je wil ontdooien. Het helpt om energie te besparen in de koelkast en je hoeft geen energie te gebruiken om snel snel alles te ontdooien in de microgolfoven of op het vuur. 

Kliekjes opwarmen in de microgolfoven 

Wij kozen er destijds voor om geen plaats in de keuken te voorzien voor een microgolfoven. Leven zonder magnetron bevalt ons prima, maar nu blijkt dat voor het opwarmen van kliekjes of maaltijden de microgolfoven wel vier keer minder energie verbruikt dan wanneer je alles op het vuur zet. En laten wij nu net regelmatig opgewarmde restjes uit de vriezer eten… 

Hoe bespaar jij energie in de keuken?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.