Toen wij pas begonnen met groener leven, deden milieuvriendelijke vaatwastabletten nog niet echt wat we ervan verwachtten. Te vaak was de vaat niet schoon en moesten we dubbel water verbruiken. Bovendien bleek het ook nog eens goedkoper om los poeder te gaan gebruiken, dus stapten we over op losse producten voor de vaatwasser. Inmiddels zijn er zo veel nieuwe merken met ecologische vaatwastabletten op de markt, dat het tijd werd voor een nieuwe test. In deze milieuvriendelijke vaatwastabletten review vergelijk ik verschillende ecologische vaatwasblokjes. Als ik weer een nieuw merk uitprobeer, zal ik de ervaringen nog aanvullen. Je mag ook altijd tips doorsturen of bij de reacties plaatsen!

Boni Eco all-in-one vaatwastabletten  

De eerste ecologische all-in-one vaatwasblokjes die we uitprobeerden, waren van het huismerk van de Colruyt-winkels. De blokjes zijn vrij van fosfaten en parfum. Ze zitten verpakt in een kartonnen doos (FSC karton), en de individuele tabletten zijn omhuld met een oplosbare folie. Ik ben geen chemicus, dus de vage ingrediëntenlijst op de verpakking zegt me niet zo veel. De tabletten hebben wel een officieel EU Ecolabel en een Nordic Swan Ecolabel.

Plasticvrij? Geen info gevonden

Vegan? Geen info gevonden

Prijs? 8,95 voor een doos van 70 tabletten, dat maakt 0,13 € per stuk. Je koopt ze bij Colruyt of Bioplanet.

Werking? Geen klachten. De vaat is schoon, droog en glanzend na het uittesten van diverse programma’s. 

Marcel’s Green Soap Vaatwastabletten Alles-in-één

De vaatwastabletten van Marcel’s Green Soap, verpakt in een kartonnen doosje, zitten in een oplosbare folie van maïszetmeel. Ze zijn plasticvrij, vegan en vrij van kleurstoffen, parabenen, fosfaten, chloor, ammonia of zuren. De formule is voor minstens 97% biologisch afbreekbaar. Het Nederlandse Marcel’s Green Soap kiest hier voor een Grapefruit & Limoen aroma, lekker fris.

Plasticvrij? Ja 

Vegan? Ja 

Prijs? 24 stuks voor 6,95 €, te koop bij Nature Matters. Dat maakt 0,29 € per vaatwas. 

Werking? Zowel op het automatische, het eco- als het intensieve programma hebben we een perfect wasresultaat. 

Skosh Naked Dishwasher Tablets

Wist je dat traditionele vaatwastabletten met oplosbare plastic film erg veel microplastics vrijlaten? Die komen zo in onze wateren terecht. De tabletten van Skosh zitten niet in een (oplosbare) folie. Dat maakt ze ietwat gevoeliger aan vocht in het zakje, maar zorgt er wel voor dat de tabletten meteen goed oplossen. Ze zijn volledig biologisch afbreekbaar. De vaatwasblokjes van Skosh zitten verpakt in een papieren zak. Ze zijn Ecocert gecertificeerd. Skosh is een Zweeds merk, wat de blokjes wel iets minder lokaal – maar gelukkig nog altijd Europees – maakt. 

Plasticvrij? Ja 

Vegan? Ja 

Prijs? 9,45 € voor 30 stuks, dat maakt 0,31 € per vaatwasbeurt. Hier te vinden bij Nature Matters.

Werking? De verpakking vind ik in dit geval iets gevoeliger voor stoten, zodat sommige blokjes een klein beetje afbrokkelen aan de randjes. Aan de werking in de vaatwasser doet dit echter geen afbreuk. De vaat komt telkens helemaal schoon uit de machine, op alle soorten programma’s. Voordeel van het ontbreken van de oplosbare folie is dat je nul risico loopt op het verstoppen van leidingen.

Brauzz Dishwasher Tablets

Brauzz is een Belgisch merk, dat er in slaagde om vaatwastabletten te maken die 40 % compacter zijn dan traditionele tabletten. Dat maakt het transport weer een stukje duurzamer. Ze zitten met z’n 52 in een klein kartonnen doosje, dat zo door je brievenbus past. Superhandig en plaatsbesparend. De tabletten van Brauzz zijn 100 % biologisch afbreekbaar. Ze zijn geurloos, wat een voordeel is als je gevoelig bent aan parfums. Leuk weetje: Brauzz werkt ook samen met personen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. 

Plasticvrij? Ja 

Vegan? Ja 

Prijs? 12,95 € voor 52 stuks. Dat maakt 0,25 € per vaatwasbeurt. Je koopt ze bij Nature Matters.

Werking? Ook de all-in-one vaatwasblokjes van Brauzz doen perfect wat ze ons beloven. De vaat is helemaal schoon en dat op alle soorten programma’s die we hebben uitgeprobeerd. 

ecologische vaatwastabletten review

Conclusie: onze ervaring met ecologische vaatwastabletten

Hoewel de vaatwasblokjes van het huismerk Boni Eco een stuk goedkoper zijn dan de andere voorgestelde merken, gaat onze voorkeur naar de ecologische vaatwastabletten van Brauzz. Door het kleine formaat en de slimme verpakking zorgt niet alleen de milieuvriendelijke samenstelling, maar ook het transport voor een groenere voetafdruk. De tabletten doen wat ze beloven, worden lokaal geproduceerd en ze zijn van de kleinschalige ecologische merken, ook nog eens de goedkoopste. 

Ook lezen: review van Brauzz wasmiddel strips

Overigens komen de ecologische vaatwastabletten uit deze test per afwasbeurt bijna altijd minder duur uit dan vele standaard grote merken uit de supermarkt (prijzen variërend tussen 0,29 en 0,45 € per beurt!). Vond ik wel fijn om weten! 

Ik ben in elk geval blij om te ervaren dat de milieuvriendelijke vaatwasblokjes van tegenwoordig een pak efficiënter werken dan een tijdje geleden. Kunnen we met een gerust hart blijven kiezen voor dat gemak ;-). 

En jij, verkies jij ook het gemak van de vaatwasmachine, of ben je team handwas? 

Dit artikel bevat deels zelf gekochte, deels gekregen producten om te reviewen. Bedankt!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

3 Comments

  1. Als ik eco vaatwastabletten lees dan zie ik spontaan eurotekens voorbijvliegen. Maar jullie test bewijst eigenlijk het tegendeel. Ze zijn goedkoper of het zelfde qua prijs per afwasbeurt. Daar ben ik aangenaam verrast door. Lijkt me ook wel eens de moeite om zelf te gaan testen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.