Sinds ik omwille van de zwangerschapskwaaltjes veel moet rusten, verslind ik het ene na het andere boek. Meestal neem ik er de e-reader bij, maar toen Uitgeverij Vrijdag me vroeg of ik interesse had in een van hun recente uitgaves, nam ik nog eens een papieren boek ter hand. Een recensie van Crohnisch Optimisme door Antonia Mezzina!

Over Crohnisch Optimisme

Op zestienjarige leeftijd kreeg de onbezorgde puber Nina plots te horen dat ze een auto-immuunziekte heeft. Haar eigen afweersysteem liet haar in de steek en keerde zich tegen haar. Het begon met vage buikklachten en andere gezondheidskwaaltjes, die telkens werden gesust met pijnstillers. De pijn, het ongemak en de ontreddering namen toe naarmate de jaren vorderden. De pijnstillers hielpen haar niet langer en de klachten werden erger. Haar sociale leven werd op de proef gesteld en door haar omgeving werd ze vaak niet ernstig genomen. Na heel wat onderzoeken kreeg ze het bikkelharde verdict: de ziekte van Crohn. Ze onderging een operatie, maar de knokpartij tegen de ziekte gaat vandaag nog altijd verder. 

In Crohnisch optimisme vertelt Nina haar verhaal over leven met de ziekte van Crohn. Ondanks de ongemakken probeert ze positief om te gaan met haar aandoening. Ze leert het hoofd bieden aan de geniepige kwaal en wil met haar relaas steun bieden aan lotgenoten.

Toegankelijk verhaal over een chronische ziekte

Crohnisch Optimisme nodigt uit tot verder lezen door de vlotte schrijfstijl. Het is geen al te ingewikkeld verhaal, waardoor ook het ook lezers met dezelfde jeugdige leeftijd als de Nina uit het boek zal aanspreken. Doordat je naast medische perikelen ook een blik krijgt op het persoonlijke leven van de tiener, met eerste liefdes, zorgen over de oordelen van leeftijdsgenoten en kleine strubbelingen met familie, blijft het verhaal heel toegankelijk, ook voor wie niet met gezondheidsproblemen te maken krijgt.

Omdat ik zelf ook op mijn zestiende chronisch ziek werd, was ik natuurlijk erg benieuwd naar de parallellen met mijn eigen verhaal. Hoewel ik hier en daar wel dingen herkende, gaat het natuurlijk om twee heel verschillende diagnoses. De kennismaking met het medische circuit op jonge leeftijd, de onzekerheid, het niet meer zorgeloze bestaan: check! De tijd tot aan een diagnose, de behandelingen, en later ook een medicijn dat lijkt aan te slaan, het opbouwen van een carrière: dat verloopt in het verhaal van Nina toch heel anders. Niet makkelijker, wel anders. Want de rode draad is natuurlijk gelijk: op een leeftijd waar je lichaam op zijn sterkst zou moeten zijn, je gezondheid compleet voelen afbrokkelen, dat is hard, welke diagnose je ook hebt of welke weg je ook aflegt. Ik heb, ook dankzij het nawoord van een arts en de getuigenissen die achteraan in het boek nog een plek krijgen, heel wat bijgeleerd over een ziekte die ik wel van naam, maar niet echt van inhoud kende.

Crohnisch Optimisme is verkrijgbaar via Uitgeverij Vrijdag, de lokale boekhandel of bol.com.

Dit boek heb ik gekregen als pr-sample. Bedankt!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.