Wist je dat kinderen, nog voor ze kunnen praten, perfect kunnen duidelijk maken wat ze nodig hebben? Door je baby gebaren aan te leren, als ondersteuning voor gesproken taal, begrijp je al snel waarom hij maar blijft huilen. En kan je daar dus ook handig op inspelen. Het ideale recept voor het vermijden van driftbuien, lijkt me. Babygebaren leren en zorgen voor meer verbinding met je kind? Klinkt als iets voor mij. Ik volgde een cursus Babygebaren bij Schattige Handjes en sta versteld van de mogelijkheden. Vijf voordelen van babygebaren op een rij!

Wat zijn babygebaren? 

Babygebaren leren als ondersteuning voor gesproken taal is niet te verwarren met het aanleren van gebarentaal aan dove kinderen. Het grote verschil? Gebarentaal voor niet-horenden is een uitgebreide, volledige taal op zich, waarbij je complete zinnen gaat gebaren. Bij horende kinderen blijf je vooral mondeling praten, en ondersteun je de taal met het uitbeelden van enkele kernwoorden. Het is de bedoeling dat de babygebaren op termijn langzaam uitdoven en automatisch vervangen worden door gesproken taal. De gebaren dienen in dit geval om een periode te overbruggen waarbij je baby of peuter nog geen woorden kan uitspreken, maar wel al de vaardigheden heeft om zich uit te drukken en duidelijk te maken wat hij wilt, met babygebaren dus. Je kan beginnen met gebaren rond de zes maanden. En néé, gebaren met je kindje zal er niet voor zorgen dat hij of zij aan een trager tempo zal leren praten. Integendeel zelfs! 

Voordelen van babygebaren leren 

1. Uitgebreidere woordenschat, betere taalontwikkeling

Waar veel mensen aarzelen om met hun baby te beginnen communiceren via gebaren, uit angst dat hun kindje trager zal leren praten, blijkt die angst onterecht. Intussen is al wetenschappelijk aangetoond dat kinderen die op jonge leeftijd gebaren aanleren, juist sneller zijn in hun taalontwikkeling. Door de gebaren begrijpen ze sneller wat taal betekent, hoe ze kunnen communiceren en er wordt al gauw een uitgebreide woordenschat bereikt.

Bij het gebruik van zowel gesproken taal als gebaren, worden de twee hersenhelften geactiveerd. Kinderen die leren praten met ondersteuning van babygebaren, maken sneller combinaties van woorden en later ook zinnen. 

2. Ondertiteling van de eerste brabbeltaal 

Ken je het, dat je peuter zo zijn best doet om zich verstaanbaar te maken met zijn eerste woordjes, maar jij als ouder niet altijd helemaal snapt wat hij bedoelt? Dat vond ik soms zo zielig met Ella. De meeste dingen die ze zei kon ik als mama heel goed begrijpen, ook al was het voor buitenstaanders nog onverstaanbaar. Maar af en toe, wanneer ze iets nieuws probeerde te vertellen, was het ook voor mij even raden wat nu precies. En dat kind maar haar best doen! Ondertiteling bij die eerste brabbeltaal, hoe makkelijk zou dat zijn? 

3. Minder frustraties en driftbuien 

Dit is natuurlijk een binnenkoppertje. Als je baby of peuter jou precies duidelijk kan maken wat ‘ie wil, zullen er heel wat frustraties vermeden worden. Je begrijpt elkaar beter. Je kind kan zeggen wat hij nodig heeft en als ouder hoef je niet telkens het hele rijtje af te gaan. Heeft hij honger? Is hij moe? Zin om te spelen? Een boekje lezen? Moet hij naar toilet? Of dorst misschien? Driftbuien zullen altijd wel bij een opgroeiende peuter horen, maar misschien kunnen er toch een aantal sneller opgelost worden bij meer wederzijds begrip. 

4. Meer verbinding 

Communicatie is in veel gevallen bijna een synoniem voor verbinding, of niet? Als je als ouder begrijpt wat je kind wil zeggen, en als kind voelt dat mama of papa je begrijpt, dan komen jullie automatisch meer in verbinding met elkaar. Bovendien ben je door de gebaren ook meer bewust bezig met wat je elkaar wilt vertellen. Je kijkt meer naar elkaar, letterlijk, om de gebaren te maken en op te vangen. 

Ook met oudere kinderen in het gezin is die extra verbinding er. Doordat ze met hun kleine broer of zus kunnen communiceren, zullen ze zich ook meer betrokken voelen. 

5. Meer zelfvertrouwen 

Dankzij babygebaren kan je kindje zich begrepen voelen, gehoord. Er is minder eenrichtingsverkeer van ouder naar baby, want je kindje kan nu ook zelf een gesprekje beginnen, als hij bijvoorbeeld op straat een hondje voorbij ziet lopen en “hond” gebaart. 

Als ouder voel je dan weer het vertrouwen dat je precies begrijpt wat je kindje wil. Niet meer zoeken van waar het verdriet komt: hij kan je al snel vertellen dat hij pijn heeft, bang was, of moe is. Je leert ook meer over de gedachtengangen van je kindje. Je krijgt inzicht in de interesses: praat hij graag over dieren, of over dingen uit de keuken? 

Cursus babygebaren leren bij Schattige Handjes ervaring 

Ik mocht van Kim haar online cursus babygebaren uittesten. Nadat ze me een persoonlijke link bezorgde kon ik op de website van Schattige Handjes de volledige cursus babygebaren bekijken op mijn eigen tempo. In zeven modules, telkens bestaande uit verschillende korte en behapbare videos, krijg je duidelijke achtergrondinfo te horen, en leer je een resem aan gebaren die perfect in de leefwereld van jou en je kindje passen. Ik vond de filmpjes heel aangenaam om naar te kijken en luisteren (Kim heeft een erg rustgevende stem). En voor de momenten waarop ik straks met een slapende baby op de arm alles nog eens wil opfrissen, ben ik erg blij dat de videos ook allemaal ondertiteld zijn. Handig! 

Ook benieuwd geworden? Kim biedt zowel een cursus Nederlandse als Vlaamse babygebaren aan. Je kan alle info vinden via Schattige Handjes of op haar Instagram pagina @schattigehandjes

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.