We zijn massaal meer met het milieu bezig. Bij het doen van aankopen, maar ook in ons eigen gedrag. Zowel thuis als op het werk. Kleine kanttekening is wel dat veel mensen het lastig vinden om te bedenken hoe iets anders zou kunnen. Er zijn van die activiteiten die je soms wel móet ondernemen, maar waarvan je niet goed weet hoe dit duurzamer zou kunnen. Goed voorbeeld is printen. We begrijpen allemaal dat het gebruik van papier en inkt niet per se duurzaam te noemen is. Om nog maar te zwijgen over het stroomverbruik van printers.

Toch zijn dit ook de alledaagse activiteiten waar juist veel op te behalen valt. Duurzaam leven gaat niet altijd om grootste veranderingen. Het zijn vaak alle kleine dingen bij elkaar opgeteld die een groot verschil kunnen maken. Maar is duurzaam en ecologisch printen eigenlijk wel mogelijk? En hoe pak je dit dan aan?

Print niet meer dan absoluut noodzakelijk is

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend. Zeker wanneer je naar manieren zoekt om te besparen. Toch wordt er jaarlijks enorm veel afgedrukt. Zowel op kantoor als thuis. Meer dan de helft komt uiteindelijk in de prullenbak terecht. Het overgrote deel wordt niet eens gebruikt. Ongelooflijk zonde van het papier, de stroom en de inkt.

Wees daarom kritisch op wat je wel of juist niet print. Het is belangrijk om dit ook op het werk concreet te maken. Vaak is het namelijk geen kwestie van onwil, maar simpelweg onwetendheid. Door mensen meer bewust te maken van de keuzes die ze maken, zal je merken dat er meer verandering komt in hun gedrag.

Plak eventueel een reminder op de printer. Stel bijvoorbeeld richtlijnen op het werk aan wanneer er geprint mag worden. Dit zou je ook thuis kunnen doen. Handig ook met kinderen. Zo weten ze precies wanneer het een goede keuze is om te printen en wanneer het wellicht beter is om een andere beslissing te nemen.

Duurzame printer kopen

Op het gebied van printers is er veel te doen. De techniek staat niet stil. De printers van nu zijn over het algemeen al veel duurzamer dan de printers van pakweg tien jaar geleden. Er kan dan ook al heel veel bespaard worden door een andere printer te kiezen.

Het kan ook prettig zijn om voor een multifunctionele printer te kiezen. Dit is een printer die ook kan kopiëren, scannen of faxen. Hiermee voorkom je dat er meerdere apparaten gebruikt moeten worden.

Print in lagere kwaliteit

Zijn de afdrukken voor jezelf bedoeld? Dan maakt het niet uit welke kwaliteit deze hebben. Je kunt dan ook gerust voor printjes in lagere kwaliteit kiezen. Bijvoorbeeld door enkel in zwart-wit te printen, dubbelzijdig af te drukken en voor een inktbesparend lettertype te kiezen. Wanneer je in een andere kwaliteit print, kan dit soms wel tot 50 procent besparen!

Maak jij nog veel gebruik van de printer, of gaat het inmiddels allemaal digitaal?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.