Als je op zoek bent naar duurzame zwangerschapskleding, kan je terecht bij enkele mooie duurzame merken (Google maar eens!). Maar er zijn natuurlijk ook andere manieren om je zwangerschapsgarderobe zo groen mogelijk samen te stellen. Ik zet hieronder op een rijtje waar je allemaal op kan letten als je kleding koopt voor je bolle buik.

Koop tweedehands

De beste tip wat betreft duurzame zwangerschapskleding, is natuurlijk om zo veel mogelijk tweedehands te kopen. Misschien kan je wel wat overnemen van een pas bevallen vriendin of een familielid die haar kast opruimt. Ook op online tweedehandsplatformen zijn vaak pareltjes te vinden voor weinig geld. Het voordeel van tweedehands zwangerschapskleding is dat de stuks vaak nog in heel mooie staat zijn, omdat ze relatief kort gedragen worden.

Ga voor comfortabele schoenen

Sinds ik mama ben, zijn de momenten dat ik hoge hakken uit de kast haal sowieso al op één hand te tellen (hallo cliché, haha). Gelukkig zijn sneakers in alle kleuren en vormen vandaag alomtegenwoordig. Waar ze vroeger onder een rokje eerder als vreemd werden bekeken, is dat nu gelukkig helemaal oké. Ook tijdens mijn zwangerschappen zijn sneakers dus mijn favoriete schoeisel. Ga voor een paar dat straks ook nog past bij je normale kleren, want iets dat je lang gebruikt is natuurlijk de groenste keuze.

Koop niet te veel

Voor die paar maanden dat je zwangerschapskleding gaat dragen, heb je echt niet te veel nodig. Enkele goed combineerbare kledingstukken zijn voldoende. Ik vind het zelf heerlijk om eens een keer niet te worden overweldigd door het gigantische aanbod van kledij, zowel in winkels als in mijn eigen kleerkast. Lekker minimalistisch, dat vermindert de keuzestress. En ik word er weer eens aan herinnerd dat een overvolle garderobe eigenlijk echt niet hoeft. Het is ook zonde om veel geld uit te geven voor die paar maanden, al is er niks mis mee om ook even te investeren in enkele dingen waar je je écht goed in voelt. Ook zwanger mag je er stralend uit zien, toch?

Drie in één jas

Een voorbeeld van een stuk waar je best in mag investeren, is een goede zwangerschapsjas. Wist je dat er drie in één modellen bestaan? Ik ontdekte ze onlangs en het is voor mij een openbaring: een jas die je door slimme tussenstukken kan veranderen van zwangerschapsjas naar draagjas (een jas waar je straks je kindje samen met de draagzak lekker mee in kan ritsen). En ben je de draagperiode voorbij, dan laat je de tussenstukken weg en hou je een normale jas over. Wat een duurzame uitvinding!

Mode om door te dragen

Waar ik tijdens de eerste maanden van mijn zwangerschap nog koos voor een stretch jeans met elastische buikband, vind ik naarmate mijn buik groeit comfortabele kleedjes veel aangenamer zitten. Tegenwoordig is oversized kleding dragen weer helemaal hip. Met wat geluk kan je dus die ruime blouse of doorknoopjurk uit je normale kleerkast nog verder dragen tijdens je zwangerschap. Ook overslagjurkjes of lange trui-jurken kunnen vaak nog wel een bol buikje omarmen. Is alleen een jurkje te fris? Dan kan je handig gebruik maken van warme vesten die je open laat hangen. Plaats met hopen voor je babybuik!

Leggings en panty’s

Wat ik bij mijn eerste zwangerschap ontdekte, is dat leggings en panty’s voor zwangere vrouwen véél comfortabeler zitten dan standaard modellen. Stiekem droeg ik ze daarom ook nog wel door na mijn zwangerschap. En ik ben vast niet de enige. Er is meer ruimte voor je buik voorzien, en je taille wordt niet afgespannen door een te krap elastiek. Vrijuit kunnen ademen (en genieten van een uitgebreid diner) zonder dat je panty begint te knellen, dat wil toch iedereen?

Na de bevalling

Het is heel normaal om, nadat je baby geboren is, nog een zwangerschapsbuikje over te houden. Bovendien zitten na een bevalling die skinny broeken van ervoor meestal ook nog niet meteen terug lekker. Je zit soms met een beurse onderkant, die nog moet herstellen in alle zachtheid, en vaak ook met een dik pak kraamverband. Het is dus fijn om die eerste periode na de bevalling je comfortabele zwangerschapskleding nog even te kunnen door dragen. Ga je borstvoeding geven na de bevalling? Let er dan op dat je jurkjes of t-shirts koopt die ook handig zijn bij het voeden, bijvoorbeeld met speciale haakjes of openingen voor easy access. Zo kan je nog wat langer genieten van je zwangerschapsgarderobe!

Verkopen of doorgeven na afloop

Is jouw gezin compleet, dan heeft het geen zin om je zwangerschapskleding te laten verstoffen op zolder. Verkoop ze door, of geef ze weg aan een zwanger familielid of een organisatie voor mensen in armoede. Hergebruik van bestaande spullen is namelijk het groenste wat er is. Ook een doorgeefsysteem is handig. Zo heb ik tijdens mijn eerste zwangerschap enkele borstvoedingstopjes geleend van mijn nicht. Toen zij weer zwanger was van een volgend kindje, kon zij ze weer gebruiken. Zo kan je alles net zo lang aan elkaar doorgeven als je wil. Cirkeltje rond!

Ik ben deze week net het derde trimester ingegaan. Mijn buik zit soms al flink in de weg, en mijn favoriete outfit is momenteel een soepel jurkje met een elastische legging. Wat draag jij het liefst tijdens je zwangerschap?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.